Goldilocks ekonomisi çok sıcak ya da çok soğuk değil, popüler çocuk hikayesi Goldilocks ve Üç Ayı’dan bir satır çalmak gerekirse tam olarak uygun demek.
Terim, bir ekonomik sistem için ideal bir durumu tanımlar. Bu mükemmel durumda tam istihdam, ekonomik istikrar ve istikrarlı büyüme vardır. Ekonomi büyük bir oranda genişlemiyor veya daralmıyor. Dolayısıyla Goldilocks ekonomisi, durgunluğu önleyecek kadar istikrarlı bir ekonomik büyüme ile yeterince sıcaktır; ancak büyüme onu enflasyonist bir duruma itecek kadar sıcak değil.
İran’dan İsrail’e Hızlı Uyarı
İran-İsrail gerginliğinin sürmesi, piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.
İran Dışişleri Bakanı Amir Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Abdullahiyan, İran’ın İsrail’e saldırısını Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesi çerçevesinde “meşru müdafaa” olarak değerlendirdiğini ve bölgedeki krizlerin nedeni olarak İsrail’in politikalarını işaret etti.
Abdullahiyan, İngiltere’nin Gazze’de yaşananlar karşısında İsrail’e desteğini sürdürmesi ve İran’ın meşru müdafaa hakkına tepki göstermesini “şaşırtıcı” olarak nitelendirildi.
İran Dışişleri Bakanı, İsrail’in İran topraklarına saldırı düzenlemesi durumunda İran’ın “süratli, daha güçlü ve daha kapsamlı” şekilde yanıt vereceğini belirtti. Cameron, İran’ın askeri saldırılarının endişe verici olduğunu belirtti ve İsrail’in bu saldırılara karşılık vermemesini umduğunu ifade etti.
PİYASALAR
Kriptolar
Ortadoğu’daki gerilim piyasalar üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Hafta sonu İran’ın misillemesi ile gözler İsrail’e çevrilmişti. İsrail cephesinden gelen açıklamaların gerilimi düşürücü yönde olmaması kripto paraları baskılamaya devam ediyor.
Gün içinde 67.000 dolar denemesi yapan Bitcoin, İsrail cephesinden gelen açıklamalarla tekrar düşüşe geçti ve 62.300 dolar seviyesine kadar geriledi.
Detaylı bilgi için Aytekin Çetinkaya’nın Siyasi Gerilim Gölgesinde Bitcoin yazısını okuyabilirsiniz.
ABD Perakende verilerinden faiz artışına ket
ABD’de perakende satışlar, Mart ayında beklentileri aştı.
ABD perakende satışları, online perakendecilerin gelirlerindeki artışın etkisiyle Mart ayında beklenenden daha fazla arttı.
Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, perakende satışlar Mart ayında %0.7 arttı. Şubat ayı perakende satış verisi %0,6 da %0,9’a revize edildi.
Ekonomistler, perakende satışların Mart ayında %0,3 artacağını tahmin ediyordu.
GÜNDEMDEN KISA KISA
İşsizlik Oranları ve Bütçe Dengesi Açıklandı
2024 yılında bütçe giderleri önceki yıla göre %105,9 oranında arttı, faiz hariç giderler ise %101,3 oranında arttı. Bütçe gelirleri önceki yıla göre %106 oranında arttı. Vergi gelirleri %113 oranında artış gösterdi. Mart ayında bütçe giderleri önceki yıla göre %107,4 oranında arttı. Faiz hariç giderler %114 oranında arttı. Bütçe gelirleri %68,7 oranında arttı, ve vergi gelirleri ise %111,7 oranında arttı. Merkezi Yönetim bütçe dengesi Mart’ta 209,0 milyar TL açık verdi.
Gıda Fiyatlarında Dünyadan Ayrışıyoruz
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gökhan Özertan, Prof.Dr.Hasan Tekgüç, ve Ass.Prof.Serkan Demirkılıç Türkiye ve FAO gıda fiyat endekslerinin zaman içinde karşılaştırılarak yurt içi ve uluslararası tarım piyasaları arasındaki bağlantıları inceledikleri çalışmada, tüketici fiyatları ve döviz kuru etkileri dikkate alındığında Türkiye’de yurt içi tarım fiyatlarının 2003-2020 yılları arasında reel anlamda küresel fiyatlardan daha hızlı artmadığını ortaya koyuyor.
Bu durum ithal girdiye dayalı ülkelerde döviz kurlarının yurt içi fiyatlar üzerindeki önemli etkisini göstermekte.
Bunun yanı sıra tedarik zinciri verimliliğinin, yerel ve uluslararası faktörlerin ve ticaretin gıda fiyatlarını şekillendirmedeki rolü vurgulanıyor.
Ayrıca, belirli gıda ürünlerinin erken uyarı işaretleri açısından izlenmesi, düzenleyici mekanizmaların uygulanması ve tarımda uzun vadeli yapısal reformların değerlendirilmesi gibi artan gıda fiyatlarına yönelik potansiyel politika düzenlemeleri öneriliyor.
Reel anlamda fiyat ayrışması ise 2022’nin ilk çeyreğinde FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksinin eğiminin negatife dönmesi ve Türkiye’de reel gıda fiyatlarının artmasıyla beraber başlıyor.
Citi Altın Raporu
Citi Research analistleri altının ABD faiz oranlarından ve dolardan ayrışmasını, güçlü fiziksel tüketim ve merkez bankalarının alımları gibi faktörlerin piyasayı desteklediğini belirtiyor. Citi Research analistleri, altının önümüzdeki 6-18 ay içinde ons başına 3.000 dolara yükselebileceğini tahmin ediyor.
Rus Metaline Yaptırım
Birleşik Krallık ve ABD hükümetleri, Rusya’nın yeni alüminyum, nikel ve bakır tedariklerinin Londra Metal Borsası (LME) ve Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) ticaretini etkili bir şekilde yasaklayan yaptırımlar uyguladı. LME, 13 Nisan’dan sonra üretilen Rus metalinin depolarında depolanmasına izin vermeyecek. Ancak bu tarihten önce üretilen Rus metalleri hâlâ depolanabilecek ancak ayrı olarak sınıflandırılacaktır. Yaptırımların, dünya alüminyumunun %6’sını, bakırın %4’ünü ve yüksek saflıkta nikelin %11’ini oluşturan Rusya’nın üretici olarak oynadığı önemli rol nedeniyle piyasayı sıkılaştırması bekleniyor.
Çin’de Üretim Yüksek İç Talep Zayıf
MSCI Türkiye ETF’i
EURUSD Paritesi İhracatçıyı Zorluyor
IMF’in 2023 yılında yayımladığı rapora göre, dünyada güçlü dolar gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini gelişmiş ülkelere göre daha fazla etkiliyor.
BSFinans Olarak İFW’deyiz
Küresel ve ulusal dijital finans ekosistemini buluşturacak İstanbul Fintech Week (IFW’24) 16 Nisan itibariyle başlıyor.
Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenecek IFW’24, “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan’da Fişekhane’de gerçekleşiyor.