S&P’nin not artırımı, Türkiye’nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri… Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık “Ama sonra…” aşamasına geldik mi?
Peki “Ama sonra…” nereden geliyor? Tankut Taner Çelik‘in Fenerbahçe için paylaştığı gönderiye bakalım:
Gelişmekte olan ülke piyasalarının devri geliyor mu, Türkiye ne kadar pay alır?
Peki bu şekilde gelecek para, ülkenin topyekûn gelişmesi için ne kadar faydalı olabiliyor?
Ekonomistler Raghuran Rajan ve Mohamed Abdullah El-Erian‘ın görüşlerine göre, gelişmekte olan ülke piyasalarına kontrolsüz gelen para, o ülkelerin fiyatlama mekanizmalarını bozabiliyor, bu da kötü kaynak dağılımını yanında getiriyor. Gelen para, bir süre sonra gelişmiş ülke piyasalarına dönmeye başlayınca da o ülke ekonomileri sarsılabiliyor.
Sanki bu şekilde gelen para iyi kullanılamazsa o ülke insanları sahte cennette yaşayıp sonra acı gerçeklerle yüzleşiyorlar. Sanki buna benzer bir deneyimi, çok yakın zamanda yaşadık.
Swap hatlarının açılması, riskleri de beraberinde getirmez mi?
“Swap hatları kontrollü açılmalı” uyarısı
Swap hattını neden kapattık neden yeniden açıyoruz?
Sıcak para, dalga dalga…
Piyasalar iyi ama ekonomi kötü
CDS’de gerileme sürüyor
Borsa İstanbul
Borsa İstanbul 100 endeksi 7 Mayıs gününe karışık seyir ile başlarken güç içinde %1 civarında düşüş gerçekleştirmiş ve 10.200 puanın altına sarkmıştı. Akşam üzerinde gelen swap kanallarındaki kısıtlamaların hafifletileceği haberi sonrası endekste sert alışlar gerçekleşti ve BIST100 günü %0.68 yükseliş ile 10.336 puandan kapatırken bankacılık endeksi %2.28 yükseliş gerçekleştirdi.
BIST100 endeksinde gerçekleşen alışlar sonrası endeks 320 dolar direnç seviyesine kadar yükselse bile bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştiremedi. Önümüzdeki işlem günlerinde 320-324 dolar dirençlerini takip etmeye devam edeceğiz.
KRİPTOPARALAR
Gündemden Kısa Kısa
BSFinans Editörü Ege Algan Alpaslan, iki inceleme yazısıyla sizlerle: