Depremin yaraları sarılıyor, iyi günler bizi bekliyor mu?

1
426

Kahramanmaraş Depremlerinin birinci yıldönümünde, depremin yaraları sarılıyor mu, Türkiye ekonomisini de iyi günler bekliyor mu?

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, resmi açıklamalarda belirtildiği şekliyle 50 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği felakette, 650 bin konut yıkıldı. Şu ana kadar yapımı tamamlanan ve hak sahiplerine bu ay içinde teslim edilecek konut sayısı 46 bine ulaştı. Yıl sonuna kadar ise bu sayının, 200 bine çıkması öngörülüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına göre depremin ülke ekonomisine maliyeti, 110 milyar dolar seviyesinde oldu. Depremin yaralarını sarmak için şu ana kadar bütçeden 30 milyar dolar harcandı; bir o kadar da bu yıl harcanması planlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca deprem bölgesinde üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere geçen yıl toplam 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldı.

AFAD’da toplanan bağış miktarı ise 128 milyar 827 milyon liraya ulaştı.

Merkezi Kahramanmaraş olmasına rağmen Hatay, ağır hasarlı ve kullanılamaz hale gelen 254 bin 195 konut ve 55 bin 677 ticari alan ile en çok zarar gören il olmuştu.

Gereken önlemler alınmazsa bilim insanlarınca giderek yaklaştığı uyarısı yapılan Büyük İstanbul Depremi‘nin gerçekleşmesi halinde, sonuçlarının belki de Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olabileceğini ön görmek, ne yazık ki zor olmasa gerek.

Peki enflasyon ile savaşımız nasıl gidiyor?

Gazeteci Erdal Sağlam‘ın konuk olduğu dünkü Dükkanı Açtık yayınında, ocak ayı enflasyon rakamları ele alındı.

Yayında, TÜİK rakamlarına göre TÜFE’nin aksine ÜFE’nin iniş eğilime girdiği, maliyet artışlarının ÜFE’ye şubat ayında yansıyabileceğine değinildi.

Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın seçime kadar politika faizini en az 250 baz puan artırmazsa mevduat sahiplerinin dövize ilgisinin azalmayacağına işaret edildi.

Geçiş dönemi olarak gözükse de TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla ilgili şeffaflığı, seçimden sonra sağlaması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca enflasyonla ilgili şu yazılarımıza göz atabilirsiniz:
Enflasyon’da “tek seferlik” Yükselişler Devam Ediyor
Enflasyonda Yön Yeniden Yukarı mı?

Tarım emtia fiyatlarında niye tersine gidiyoruz?

Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de gıda fiyatları yüksek enflasyon ve döviz kuru etkisiyle artış gösteriyor. Bu durum özellikle düşük gelirli haneleri olumsuz etkiliyor ve hükümet çeşitli önlemler alarak gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almaya çalışıyor.

Yabancı sermaye, Türkiye’yi ayağa kaldıracak kadar gelir mi?

Gazeteci Erdal Sağlam, aynı programda, marttaki yerel seçim sonuçlarının, planlanan ekonomi politikalarını etkileyebileceğini ifade etti.

Sağlam, iktidarın “Batı ittifakı“na yeniden yaklaşması yolunda ABD ile ilişkilere hız kazandırmada, Trump’ın seçimi kazanmasını beklediğini dile getirdi.

Yabancı kredi derecelendirme ve finans kuruluşlarının, Batı’yla ilişkilerin yumuşamasına paralel art arda olumlu raporlarının ardından gözler yabancı sermayenin Türkiye’ye ne oranda geleceğine döndü. Burada da iş dönüp dolaşıp yerel seçimin ardından uygulanması beklenen sıkı para politikalarına bağlanıyor.

Zira AA’nın haberine göre Fitch Ratings, bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan en büyük dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarak 200 milyar doları bulacağını öngördü.

Analize göre, gelişmekte olan piyasalarda gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme ve ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilere bağlı olarak, bu yıl gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışı 200 milyar dolarla 2013’ten beri görülen en yüksek seviyeye çıkacak.

Böylece, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları bu yıl güçlü şekilde toparlanarak bu ülkelerdeki GSYH’nin yüzde 2,2’sine ulaşacak.

Bu ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer alıyor.

Gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının büyük kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluştururken, yatırım destinasyonları arasında Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya, zaman içinde kalıcı net sermaye girişleri kaydeden ülkeler olarak öne çıkacak.

GÜNDEMDEN KISA KISA

Powell’dan martta faiz indirim bekleyenlerekötü haber

TCMB Başkanı değişikliğine ilişkin yorumlar devam ediyor

Anadolu Efes’te lokavt kararı

Bir ponzi daha

ENAG verilerinin şeffaflığı sorgulanıyor

Ayrıca Kripto Değerlendirmesi için tıklayınız.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz