Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

0
201

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa

Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100 endeksi kendisini çok yoran 312$ seviyesini aştı ve şimdilik yoluna devam ediyor. Bu konuda uzman yorumları en büyük etkinin S&P’den gelebilecek not arttırımı ve görünüm değişikliği beklentisi olduğu konusunda hemfikir. Gözlerimiz piyasa kapanışından sonra gelecek bu haberde olacak.

BIST100 İnceleme

Geçtiğimiz haftaki yayınımızda kısa vadede hedefimizin 10258 olduğunu belirtmiştik. 3 Mayıs Cuma gün içinde bu seviyeye ulaştık ve şimdi ne yapacağını hep birlikte izleyeceğiz.

Kendimize yeni bir hedef belirlemek için orta vadede Ekim 2023 zirvesinden sonra Aralık sonundan başlayan çıkış için ilk hedef 10792 gibi görünüyor.

BIST100 – USD Bazlı

Çok uzun bir süredir aşamadığımız 313$ seviyesini an itibariyle aşmış durumdayız. Kısa vadeli olarak ilk hedefimiz 324$ seviyesi, bu seviyenin nereden geldiğini bir alttaki grafiğimizde görebiliriz.

Uzun vade için hazırladığımız bu grafikte ise 2014’ten 2018’e kadar hem destek hem direnç olarak çalışan 305/324 aralığı aşılırsa yeni bant olarak 324-400 aralığında kendimizi bulabiliriz.

MAJÖR SINAİ HİSSELERİNİN ENDEKSLE PERFORMANS KIYASLAMASI

Aşağıdaki grafikte 2 yıllık zaman diliminde Bist100 ile kıyaslamalı grafiğini görebilirsiniz. Sınai Endeks XU100’ün altında getiri sağlarken sırasıyla SISE %187, PETKM %114, KRDMD %92 EREGL ise sadece %33 getiride bulunuyor. Paranın zaman maliyeti ise hesap edilmemiş durumda.

HSBC Otomotiv Sektörü RaporuEn İyi Geride Mi Kaldı?

Bu hafta HSBC’den kapsamlı bir otomotiv sektörü raporu geldi. Burada FROTO/TOASO/DOAS ve TTRAK için yeni hedef fiyat revizyonları yapıldı. Birlikte haberimizi kısaca inceledikten sonra karşılaştırmalı grafiklerine bakalım.

Sıra Enerji ve Enerji Ekipman Üreticilerine Gelmiş Olabilir Mi?

Kasım 2022’den beri üzerinde kara bulutlar gördüğümüz enerji sektöründe en kötüyü görmüş olabilir miyiz? Burada 3 Mayıs 2024 sabahında Dükkanı Açtık yayınımızda Ata Yatırım’dan Cemal Demirtaş’ın bahsettiği yurtdışı yatırım beklentileriyle birlikte EPDK’dan gelmesi beklenen zam haberleri ile yeni bir trend başlayabilir mi? Bu hisselerin bazılarının grafikleri bu harekete müsait mi? Gelin birlikte teknik olarak inceleyelim.

#SMRTG

Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren SMRTG 2 Mayıs akşamı oldukça iyi bir bilanço getirdi ve 3 Mayıs itibariyle tavan açmış durumda. Öğlen saatlerinde ise %7.5 seviyelerinde alıcılı seyrediyor.

#KONTR

Yatırımcıların “yeni SASA” beklentileriyle portföylerine ekledikleri ve kısa zamanda ciddi bir getiri sağlayan Kontrolmatik yurtdışında ABD’de de teşvikler almıştı. Bu hisse de 2 Mayıs tarihinde tavan kapattı ve 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine attı.

#GESAN

100 günlük hareketli ortalamasının üzerine atan hissede bir düşen trend kırılımı da izleniyor. 200 günlük ortalama 82 civarlarında olası bir direnç olarak göze çarpıyor.

#AKSEN

Uzun dönemli sıkışmanın ardından 100 ve 200 günlük ortalamaların üzerine atan hissede ilk durak 41-43 aralığı gibi görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda eski zirvesi olan 53TL seviyesini test etmesi oldukça olası. Hisse aynı zamanda ATA Yatırım’ın en beğendiği hisseler portföyünde.

#ASTOR

2023 Ocak ayında halka arz olan ASTOR Enerji’de de dipten dönüş çabası var. 100 günlük ortalamasına bugün temas etti, bu ilk direnci olacak, sonrasında 114 seviyelerindeki 200 günlük ortalama yeni direnci olmaya aday.

#ENJSA

Enerjisa’nın halka açık olan kısmı dağıtım bölümü. Bu alanda oldukça net bir yukarı trend mevcut. Aynı zamanda iyi de bir temettü hissesi, halka açıldığından beri temettü verdiğini belirtmek istedim.

Bir yıllık kıyaslama tablosu

BORSADAKİ YABANCI ORANLARI

Borsamızdaki yabancı oranlarında bir miktar artış göze çarpıyor. Cari değer olarak 37.5lerde seyrederken birden bire bu oran 39’un üzerine çıkmış durumda.

Raporun tamamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz