İran-İsrail Geriliminden Kriptolara Kalan

0
150

Geçtiğimiz hafta içini 69-70.000 dolar bandında geçiren Bitcoin haftanın sonlarına doğru tırmanan İran-İsrail geriliminin etkisi ile 61.000 dolara kadar geriledi. İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ni bombalaması ile başlayan gerilimde bir süredir İran’ın karşı hamlesi bekleniyordu. Cumartesi günü İran İsrail’e dron saldırısı başlattı. Her zaman olduğu gibi politik belirsizlikler piyasaları da etkiledi ve hafta sonu açık olan tek piyasa olan kriptolar da bundan nasibini aldı. Özellikle altcoinlerde ciddi kayıplar yaşandı.

Kriptolarda Ne Yaşadık?

  • En büyük kayıpları altcoinler yaşadı

Bitcoin ve stablecoin’ler dışında kalan tüm altcoinlerin pazar büyüklüğünü gösteren grafiğe baktığımızda cumadan cumartesiye kadarki toplam düşüşün 26%’lara vardığını görüyoruz. İsrail’in gerilimi sürdürmeyeceği beklentisi ile biraz sakinleyen piyasa bu kayıpların bir kısmını geri alsa da altcoinler geçtiğimiz haftanın hala 15% gerisinde.

  • Bitcoin görece güçlü kaldı

Bitcoin’deki düşüş ise 14% ile sınırlı kaldı.

  • Dominans Yükseldi

Belirsizlik ile riskli varlıklarda kaçışın hızlanması Bitcoin’in dominansında uzun zamandır beklenen kırılımı getirdi. Dominans 54%’ten 57%’lere kadar yükseldi.

  • Kaldıraçlı Pozisyonlar Tasfiye Edildi

Bu tarz düşüş dönemlerinde görmeye alışık olduğumuz yüksek tasfiyeler yine gerçekleşti. Son 24 saat içinde 733 milyon dolarlık vadeli pozisyon tasfiye edildi.(coinglass.com) Bu tasfiyelerle birlikte fonlama maliyetleri ve açık vadeli pozisyonlarda gerileme yaşandı

Peki Ana Resim Değişti Mi?

Öncelikle düşüşlerin kripto temelli olmadığını, global siyaset gündeminde meydana gelen risklerden kaynaklandığını ortaya koymakta fayda var. Dolayısıyla piyasaların bundan sonraki seyrini anlayabilmek için yine o tarafı takip etmek zorunda kalacağız. Gerilimin tırmanması durumunda piyasaların nasıl tepki verebileceğinin bir küçük kesitini görmüş olduk. İsrail’in gerilimi sürdürecek her hareketi piyasalara satış baskısı getirecektir. Gerilimin sönümlenmesi ise piyasalar açısından pozitif olacaktır.

Kurumsallar ve Balinalar Satmıyor

Bu düşüşün ana resmi değiştirip değiştirmediğini anlamak adına kurumsalların ve balinaların ne yaptıklarına bakmak önemli.

Coinbase premium endeks son dönemin en yüksek noktasına ulaştı. Bu da, satışların büyük oyuncular temelli olmadığı anlamına geliyor. Bu indikatörde, aşağıdaki endeksin yükselerek yeşil renge dönmesi büyük oyuncuların güçlü alıcı konumda olduğunu gösteriyor.

Cüzdanında 1000 adet ve daha fazla Bitcoin bulunduran adreslerin sayısına baktığımızda da benzer bir durum görüyoruz.

Sonuç olarak, Bitcoin’in hikayesinde değişen bir şey yok. Halving, ETF’ler, büyük oyuncuların halen topluyor olması gibi gelişmeler Bitcoin’i güçlü kılan faktörler. Öte taraftan siyah kuğu diyebileceğimiz çok büyük bir kriz gelmesi durumunda Bitcoin’in neler yapabileceğini 2020 yılında tecrübe etmiştik. Covid pandemisi ile önce çok ciddi düşüş yapan Bitcoin daha sonra tüm zamanlar zirvesine gideceği uzun bir boğa koşusu başlatmıştı. Siyasi bir kriz yaşanması durumunda bunun şiddeti ve süresine bağlı olarak Bitcoin’in de vereceği tepki değişecektir. Dolayısıyla kısa/orta vade için belirsizlikler devam ederken uzun vade için Bitcoin’in hikayesi halen güçlü görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz