Enflasyon Yeniden mi Hortladı?

0
160

Dün açıklanan verilere göre ABD enflasyon verileri beklenenin üstünde geldi. %3.4 olarak beklenen enflasyon %3.5 olarak gelince ABD piyasaları ve diğer piyasalar karıştı.
Geçtiğimiz hafta PMI verileriyle bozulan görünüm, istihdam verileri ile birlikte kararsız bir görünüme kavuşmuştu. Dün açıklanacak yerleri bekleyen piyasalar enflasyon verilerinin beklenenden fazla gelmesiyle beraber sert hareketler gösterdiler.
Başta ABD on yıllık tahvil faizlerinin rekor yükselişi ile birlikte hem ABD piyasaları hem emtialar hem de diğer ülkelerin piyasaları aşağı yönlü hareketlerine başladılar.

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri Rekor Seviyede

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri %4.50yi aşarak 4,53 seviyesine ulaştı.


2023 yılından itibaren gözlemlediğimiz FED faiz politikalarında başta yedi defa düşüş bekleniyordu. Bu beklentiye arttığını alan piyasalar yükselişini sürdürürken beklenti bozulmaya başladı. Mart ayında net bir sayı vererek 2024 yılında üç faiz düşüş beklediğini belirten fed, istihdam ve enflasyon verilerinin temel alınacağını açıkladı. Bu verilere kulak kesilen piyasalar için çok önemli olan enflasyon verisi neden yüksek geldi görünüm 2024 yılı içinde bozuldu. Mart ayında yapılan toplantıda 2025 ve 2026 yılındaki görünümleri değiştiren 2024 yılındaki beklentilerini değiştirmemişti ama bu verilerle birlikte 2024 yılında da iki hatta hiç faiz düşürülmemesi konuşuluyor.

Yıl Sonu Faiz Beklentisinde Büyük Değişiklik

Açıklanan verileri sonrları faizlerin sabit tutulmasına yönelik beklenti %12ye yükselirken, esas yükseliş 1 defalık faiz düşüşüne yönelik beklentide geldi. Oran %12den %33e yükseldi.

Verinin Etkisi Her Yerde Hissediliyor

Açıklanan enflasyon verisinin etkileri her yerde hissediliyor. USDJPY 152 gibi kritik bir kademeyi hızla aştı.

Altın ve Petrol Küresel Risklerden Etkileniyor

Açıklanan enflasyon verisi sonucunda altın ve petrol fiyatları başta düşüş gösterse de küresel riskler altın ve petrol fiyatlarının düşmesine engel oluyor. Altının ons fiyatı 2300 doların üstünde kalırken petrol fiyatları da 90 doların üstünde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz