fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelMerkez Artık Döviz Satmıyor,...

Merkez Artık Döviz Satmıyor, Alıyor

500 baz puanlık sürpriz faiz artışı sonrası Dolar/TL’de başlayan geri çekilmenin önce TCMB satışları kaynaklı olduğu söylense de TCMB’nin piyasada net alıcı olduğu gözüküyor. Kaynaklara göre TCMB, 3 Nisan’da döviz piyasasında alım yönünde işlem yaparak seçim öncesi yüksek döviz talebinden kaynaklandığı belirtilen rezerv erimesini tekrar toparlamaya çalışıyor.

Hafta başından beri 32 seviyesinin altını test etmeye çalışan Dolar/TL şu sıralar 31.93 seviyesinin altında işlem görüyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu

Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu yaptığı açıklamada temel önceliğin enflasyon ile mücadele olduğu ve para politikası duruşundaki sıkılık ile yılın 2.yarısında enflasyondan belirgin gerileme bekledikleri aktarıldı.

Kurulun yaptığı basın açıklaması aşağıda yer alıyor.

Aylık İhracatta Düşüş

TÜİK Enflasyon Verisi

3 Nisan günü açıklanan TÜFE verileri Mart ayında enflasyonun bir önceki aya göre %3.16 yükseldiğini senelik olarak ise %68.5 yükseldiğini gösterdi.

TÜFE verisinin alt kalemlerine baktığımızda deflasyon bölgesinde yer alan tek kalem %0.02- ile alkollü içecekler ve tütün oldu. En yüksek enflasyon ise eğitim sektöründe gerçekleşirken aylık bazda %13.06 olarak gerçekleşti.

Gıda Enflasyonu

Senelik bazda bakıldığında ise en yüksek fiyat artışı %104.07 ile eğitim sektöründe gerçekleşirken en düşük artış ise giyim ve ayakkabıda %50.1 olarak gerçekleşti.

Senenin 2.yarısından itibaren dezenflasyon bekleyen Merkez Bankasının 2024 yılı sonunda enflasyon beklentisi %36 seviyesinde bulunuyor.

G20 Ülkelerinde Enflasyon ne Durumda?

G20 ülkelerine baktığımızda en yüksek enflasyon %276 ile Arjantin olurken 2.sırada %68.5 ile Türkiye yer alıyor. En düşük enflasyon ise %0.7 ile Çin.

En yüksek enflasyona sahip Arjantinin mevcut durumuna bakıldığında yeni göreve gelen devlet başkanı Javier Milei tarafından atılan adımlar sonrası Arjantin bu dönemde 12 yıl aradan sonra ilk kez bütçe fazlası verdi.

Arjantin ekonomisi ile bazı benzer kırılganlıklar sahip olduğu söylenen Türkiye’de aynı şekilde genel seçimler sonrası göreve gelen ekonomi takımı ile rasyonel adımlar atarak enflasyonu yenmeye çalışıyor.

Borsa İstanbul Son Bilançoları Beğenmedi

2 Nisan Salı günü bilançosunu açıklayan SAHOL 3 Nisan günü sert düşüş ile açıldı. Gün içinde %7 düşüş seviyelerine kadar gelen şirket hisseleri kapanışı %4.51 geri çekilme ile 81.55 Lira seviyesinden gerçekleştirdi.

3 Nisan Çarşamba günü sabaha karşı bilançosunu açıklayan ZOREN ise günü taban fiyat seiyesinden %9.85 düşüş ile 5.4 Lira seviyesinden kapadı.

THYAO’dan Beklentileri Yıkan Bilanço

THYAO 3 Nisan seans kapanışı sonrası açıkladığı bilanço ile beklentilerin çok üstünde bir çeyreklik kar açıkladı. 4.çeyrekte ortalama 8.5 milyar TL net kar beklenirken şirket 93 milyar 496 milyon TL kar açıklamış oldu.

Şirketin bu kadar yüksek çeyreklik net kar açıklama sebebi ise 89.188 milyar TL ertelenmiş vergi gelirinden kaynaklanıyor.

Şirket hisseleri 3 Nisan günü %1 yükseliş ile 300 Lira seviyesinden kapandı.

Piyasalar

BIST100

BIST100 endeksi günü Sabancı Holding hisselerindeki negatif momentumun desteği ile düşüşle kapadı.

9000 puanın altında kapanış alan borsada gün %1.05 düşüş ile 8945 puandan kapandı.

ABD Piyasaları

ABD piyasaları günü yükseliş ile tamamladı. Nasdaq %0.23 yükselerek 16.277 puana S&P500 ise %0.11 yükseliş ile 5211 puana yükseldi.

ABD 10 yıllıkları ise yatay bir gün geçirerek %4.35 seviyesinden işlem gördü.

Avrupa Piyasaları

Avrupa piyasalarıda günü yükseliş ile tamamlarken İngiltere yatay pozitif %0.03 yükseliş Almanya %0.46 yükseliş Fransa ise %0.29 yükseliş ile tamamladı.

İngiltere 10 yıllıkları %4.05 seviyesinden işlem görürken Almanya 10 yıllıkları %2.39 seviyesinden işlem görüyor.

Asya Piyasaları

Asya piyasalarının genelinde satış hakim olurken Çin %0.36 düşüş Güney Kore %1.68 düşüş Japonya %0.97 düşüş ile işlem gördü.

Japon 10 yıllıkları ise %0.77 seviyesinden işlem görüyor

Altın Fiyatları Tarihi Rekor Kırdı

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen olumlu ekonomik verilerin ardından başlayan altın fiyatlarındaki yükseliş, bu hafta da devam etti. Artan jeopolitik risklerle birlikte altın, $2.304 seviyesine ulaşarak tarihi bir rekor kırdı.

ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Fiyat Giderleri Endeksi’nin beklentiler doğrultusunda %2,8 olarak açıklanmasıyla geçen hafta sona ermişti. Ancak piyasaların Cuma günü kapalı olması nedeniyle, bu verilerin fiyatlaması yeni haftaya sarktı.

Bu hafta, Ukrayna’nın Rusya’ya insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırılar ve İsrail’in İran’ın Şam’daki büyükelçilik binasını hedef alması gibi jeopolitik gelişmeler, altın fiyatlarının daha da yükselmesine zemin hazırladı.

Önümüzdeki Cuma günü, ABD’den Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranları gibi önemli ekonomik göstergelerin açıklanması bekleniyor. Piyasa analistleri, bu verilerin de altın fiyatları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacağını öngörüyor.

Bu Defa Gümüş Altından Pozitif Ayrıştı

Altın fiyatlarının son haftalarda gösterdiği hızlı yükselişin ardından, gümüş piyasası da bu hafta benzer bir ivme kazandı. Uzun süredir altının gölgesinde kalan gümüş, geçtiğimiz hafta yaklaşık %11’lik bir artışla dikkat çekti ve $27.17 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

En son 2011 yılında ulaştığı $50’lik tarihi zirvenin oldukça altında seyreden gümüş fiyatları, altınla paralel bir yükseliş sergilese de, bu artışın arkasında yatan nedenlerden birinin de arz problemleri olduğu belirtiliyor.

Kripto Paralar

Gündemden Kısa Kısa

Borsa ve altın, yatırım araçlarında ilk çeyrekte enflasyon üstü performans sergiledi. Dolar ve Euro, enflasyonun gerisinde kaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldı. İstanbul Gaziosmanpaşa’da oyların yeniden sayımına karar verildi. Van’da Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesi ile ilgili hukuki süreç tamamlandı. YSK, mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan itibarıyla geçerli olan yeni mobil haberleşme hizmetleri ücret tarifesini yayımladı. Buna göre azami ücret tarifesine yıllık yüzde 65 zam geldi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu’nun mart ayı sonuçları açıklandı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların değerlendirildiği rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde ocakta üretim artışı yüzde 3,3 oldu.

Suudi Arabistan merkezli süt ürünleri ve gıda şirketi Almarai, hükümetin Vizyon 2030 ekonomiyi petrolden bağımsızlaştırma planları kapsamında Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri ihracat pazarlarının bulunduğu Ortadoğu’da satış büyümesi için 4,8 milyar dolar yatırım yapıyor.

Beklenen Veriler

Yurtiçinde saat 13:00’te Ticaret Bakanlığı’nın açıklayacağı dış ticaret verilerinin yanı sıra 14:30’da Merkez Bankası’nın açıklayacağı Net Döviz ve Brüt Döviz rezervleri takip edilecek.

Avrupa tarafına bakıldığında veri takviminde Euro Bölgesi S&P Global Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi ile Hizmet Euro Bölgesi Satın Alma Müdürleri Endeksi yer alıyor.

Almanya’da 10:55’te Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi açıklanacak.

Birleşik Krallık’ta saat 11:30’da Bileşik PMI ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi verileri paylaşılacak.

ABD’nin ajandasında ise 15:30’da açıklanacak Ticaret Dengesi verileri bulunuyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Read Now

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!