Gıda Enflasyonu Ortalamanın Üzerinde

0
192

Mart ayında TÜFE, %3,16, yıllık bazda ise %68,50 artış kaydetti.

  • En Az Artış: Giyim ve ayakkabı grubunda yıllık bazda %50,10 artışla en düşük yükseliş kaydedilmiştir.
  • En Fazla Artış: Eğitim grubu, %104,07 ile yıllık bazda en yüksek artışı gösteren kategori olmuştur.
  • Aylık Bazda Azalış: Alkollü içecekler ve tütün grubu, Mart ayında %0,02 azalış ile tek düşüş gösteren kategori olmuştur.

Gıda Enflasyonu ise ortalama enflasyonun üzerinde aylık %3.40 ve yıllı %70.14 olarak açıklandı.

Enflasyon Sandıkları da Vurdu


Çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları gibi şikâyetlere rağmen iktidar partisini desteklemeye devam ettiği yönündeki yaygın eleştirilere rağmen, bu seçim bu gidişatın değiştiğini gösterdi. Konya hariç büyük tarım illerinde muhalefet partileri yerel yönetimi kazandı. Bu değişiklik, kırsal kesimdeki seçmenler arasında mevcut tarım politikalarına karşı artan bir hoşnutsuzluğa işaret ediyor.
Yerel yönetimin ve tarım politikalarının seçmen kararları üzerindeki etkisi büyük, tarımı ve kırsal kalkınmayı destekleyen belediyelere destek her geçen gün artıyor. Tarımda en çok üretim yapan ilk 15 İl’den sadece 2’sini Ak Parti kazandı. CHP 11, Yeniden Refah Partisi 1 ve DEM 1 il kazandı.

USDA Türkiye Yağlı Tohumlar ve Ürünleri Raporu

Amerika Tarım Bakanlığı’nın (USDA) “Türkiye Yağlı Tohumlar ve Ürünleri” başlıklı 7 Mart 2024 tarihli raporunda, Türkiye’nin yağlı tohumlar ve ilgili ürünler sektörü detaylı bir şekilde incelediği raporda 2024-2025 sezonunda Türkiye’nin yağlı tohum, ham yağ ve yem hammaddeleri ithalatının artması bekleniyor.

Avrupa Bölgesinde Gıda Enflasyonu Düşüyor

Ülkemizde yaşanan yüksek gıda enflasyonuna karşın Avrupa bölgesinde son yılların en düşük gıda enflasyonu rakamları açıklandı. 3 Nisan 2024 Çarşamba günü açıklanan verilere göre yıllık gıda enflasyonunun yüzde 2,7 olduğu duyuruldu.

İngiltere’de Gıda Enflasyonu Son İki Yılın En Düşük Seviyesinde

İngiltere’de Avrupa Bölgesine benzer olarak son yılların en düşük gıda enflasyonu rakamaları açıklandı. Dün açıklanan verilere göre, İngiltere’de yıllık gıda enflasyonu yıllık yüzde 3,7 olarak açıklanarak Nisan 2022 seviyelerine geriledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz