fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelABD Haberi Borsayı Neden...

ABD Haberi Borsayı Neden Kurtaramadı?

Türkiye’nin ekonomik darboğazdan çıkması için beklenen yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?

Yakın zamana kadar iktidarca uygulanan politikaların sonucu olarak Türkiye ekonomisi, yeniden AK Parti iktidarları öncesi yaşanan yüksek enflasyonla yaşayan ülkeler arasına geri döndü.

Yeni ekonomi yönetiminin kitabına uygun politikaları yürütmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanca desteklenmesinin, yine yakın zamana kadar uygulanan politikalar sonucu ülkeden çıkan yabancı yatırımcının dönmesini sağlaması bekleniyor. Peki sıkı para politikaları sonucu enflasyonun düşmesi, bu ülke ekonomisini ayağa kaldırmada önemli unsur yabancı yatırımcıyı yeterince ikna edebilir mi?

Friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyoruz?

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı, Çin ile yürütülen ekonomik savaş ve bir nevi herkesin gerçekleşmesinden korktuğu ama dile getirmeden duramadığı 3. Dünya Savaşı ihtimali, işler o noktaya gitmese de Türkiye’nin jeopolitik konumu dolayısıyla friend-shoring kapsamında yatırım almasını sağlayabilir. Yani Türkiye, tedarik zincirlerinin güvenilen ülkelerde olmasını, sadece serbest ticaret değil aynı zamanda güvenli ticaretin hedeflendiği friend-shoring şemsiyesi altına alınabilir.

ABD ve AB tarafından friend shoring şemsiyesi altına alınan Türkiye, büyük miktarda uzun vadeli yabancı yatırım çekmesi sonucu yeni iş sahaları ve fabrikalar ile tahmin edilenden kısa sürede krizden çıkıp ekonomisini güçlendirebilir.

Rahip Brunson krizi, Rusya’dan S-400 füzeleri alımı gibi durumlarla Batı Bloku’ndan uzaklaştığı yorumlanan Türkiye, son dönemde yeniden ABD, NATO ve AB ile ortak çıkarlar doğrultusunda hareket ediyor gibi gözüküyor. Mısır ile yeniden kurulan ilişkiler, merkezi Irak yönetimi ile temaslar, İsveç’in NATO üyeliğine onay, bu çerçevede değerlendirilebilir.

Peki bu duruma dair sinyal, seçimin hemen ardından günü kurtaracak yabancı yatırımcıyı da Türkiye’ye çeker mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimden bir ay sonra Joe Biden Başkanlığı dönemindeki ilk Beyaz Saray ziyareti bu süreci hızlandırır mı?

PİYASALAR

Borsa İstanbul

Haftaya hızlı başlayan BIST100 endeksi Pazartesi günü 9336 seviyesine kadar yükselirken öğleden sonra gelen sert satışlar ile 9029 puandan günü tamamlamıştı. Salı günü de devam eden satışlar sonrası hızlı bir biçimde 50 günlük hareketli ortalama seviyesine geri çekilen borsa kapanışını 8807 puandan yaptı.

TL Bazlı Düşen Trend Devam Ediyor

PPK faiz kararı sonrası hızlanan alışlar sonrası USD bazında düşen trendini kıran BIST100 Pazartesi günü TL bazlı düşen trendin üstüne yükselse bile buradan sert satışla günün en düşük seviyesinden kapandı. Bu şekilde gelen kapanış düşen trendin devam ettiğini teyit etti.

Endekste takip edilecek önemli destek seviyeleri ise 8800 puan ve o seviyenin altında ise 8580 seviyesi olacak. Endeksin 8800 ila 8780 seviyeleri altında kapanış alması durumunda ise 50 günlük hareketli ortalamanın altında kapanmış olacak.

Kripto

Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların üstünde fiyatlıyor.

Analist Pav Hundal’a göre, olası short yönlü pozisyon tasfiyesi Bitcoin’de ki ralliyi hızlandırabilir. Analist, ilk güçlü direnç olarak 80 bin dolar seviyesine dikkat çekiyor.

BSFinans Editörü Onat Tütüncüler’in kapsamlı Bitcoin’de karar anı yazısını okuyabilirsiniz.

Gündemden Kısa Kısa

Rezervlerde erime sürüyor

Merkez Bankası’nın geçen hafta net döviz rezervlerinde 4,5 milyar dolarlık erime daha yaşandığı hesaplandı. Böylece, önceki hafta 19,6 milyar dolar olarak açıklanan net döviz rezervleri 22 Mart haftasında 15 milyar dolar seviyesine geriledi.

Büyüme Tahmininde Artış

S&P, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmini 2024 için yüzde 2,4’ten yüzde 3’e ve 2025 için yüzde 2,7’den yüzde 3’e çıkardı.

Kredi derecelendirme kuruluşu, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini ise yüzde 4,2’ye yükseltti.

Yeni Anayasa İçin Sandığa Gidilecek mi?

G-20’de İlk 5’teyiz

Enflasyonla Mücadelede Kararlılık Mesajı

Ben yapmadım, Miki yaptı

ASELSAN’dan Uçak Burun Radarı

Kanada, Fed’den önce faiz indirimine gidebilir

Moskova’daki Saldırıyla İlgili Rusya’dan açıklama

Türkiye’nin İsrail’e Mühimmat İhraç Ettiği İddiası

Ve İddiaya Yalanlama

Son 10 Yılda 63 Binden Fazla Mülteci, Göç Yolunda Öldü

İşten Çıkarmalarda Küresel Dalga

Assange, Şimdilik İngiltere’de

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

Merkez Bu Sefer ‘PAS’ Dedi

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz oranlarının...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.