fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınVarsa Yoksa Siyaset

Varsa Yoksa Siyaset

25 Mart Pazartesi itibariyle Türkiye’de her yer, her şey siyaset. Hafta sonu yaklaşık 61 milyon seçmen 5 yıl süre ile kendilerini yönetecek yerel liderleri seçmek için sandık başına gidecek. Ülke genelinde 206 binden fazla sandıkta 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Tüm ümidini gençliğe bağlayan Mustafa Kemal’in yaklaşık 1 milyon genci ilk kez oy kullanacak.

Gelelim siyasetin ekonomik yüzüne; hafta içinde politika faizini 500 baz puan artıran Merkez Bankası bunun yanı sıra bir dönem oldukça aşina olduğumuz geniş faiz koridoru tanımı ile örtülü bir 300 baz puan artış daha yapmış oldu. Peki sadece yüksek faiz ile enflasyon canavarı kontrol altına alınabilir mi?

Evet ama yalnız başına değil. Alınan faiz kararını desteklemek ve gerçek anlamda enflasyonu düşürmek için en başta yapılması gerekenler kamu harcamalarını kısmak, mali kural getirmek, kurumların güvenirliğini artırmak, yapısal reformlar ile kalkınmanın, ilerlemenin önü açmak ve verimlilik artışı sağlamak. Bütün bunlar için; seçimlerin bir an önce tamamlanıp Mehmet Şimşek’in işe koyulması gerekmekte. Aynı zamanda yüzde 50’ye yükselen faiz oranlarının reel sektöre yapacağı etki ile ekonominin buz tutmadan nasıl ayakta tutulacağı da ayrı bir dikkat noktası.

Ancak her şey bizimle bitmiyor. Dünyada meydana gelen tüm gelişmeler bizi de yakından etkiliyor. Yanı başımızda devam eden Rusya-Ukrayna savaşının hafta sonu itibari ile daha da harlandığına tanık olduk.

Büyük bir terör saldırısı ile sarsılan Rusya 140 civarında insanını kaybederken, Putin’in rayından çıkması halinde hem ülkemizin hem dünya ülkelerinin nasıl tavır alacağı hepimizin merak konusu.

Velhasılıkelam dünya giderek ocakta unutulan yemek tenceresi gibi kaynarken, siyaset kurumları yönetimi altındaki insanları ayrıştırarak yönetmeye devam ederken değerli şairimiz Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun” diye tanımladığı ülkemizin güzel insanlarının bahtının ne zaman döneceğini sabır ve ümitle bekliyoruz.

Piyasalar

Bu hafta dış piyasalardan ABD’de, Fed’in temel enflasyon ölçüsü olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi açıklanacak. Bunun yanı sıra yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, revize edilmiş gayri safi yurt içi hasıla ve haftalık işsizlik başvuruları gibi diğer önemli veriler de takip edilecek. Asya tarafında ise Japonya’nın TÜFE ve sanayi üretimi verileri yayınlanacak. İç piyasalarda ise perşembe günü PPK toplantısının özetini takip edeceğiz.

Borsa

BIST 100 endeksi, hafta içinde en düşük 8.695,39 ve en yüksek 9.223,20 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 3,20 değer kazanarak 9.111,50 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Merkez Bankası’nın perşembe günü açıkladığı 500 baz puanlık faiz artış kararı sonrası, gözünü kulağını hafta sonu yapılacak seçime odaklamış durumda.

Detaylı bilgiye BSFinans Editörleri Şevval Ertörer, Ömer Yiğit Doğan ve Serkan Aslan‘ın hazırlayıp sunduğu Borsada Umut Var Mı? Borsadan Kap’da Gel B10 yazı ve videosundan ulaşabilirsiniz.

Kripto

Bitcoin geçtiğimiz hafta içerisinde aşağı ve yukarı yönlü çok sert hareketler yaptı. Sebebi konusunda çok farklı görüşler olsa da, aylardır soluksuz yükselen Bitcoin ve altcoinlerin bir düzeltmeye ihtiyaç duydukları herkes tarafından öngörülüyordu. Öte yandan artık halving (yarılanma) için geri sayım başlamış durumda.

BsFinans editörü Ege Algan Alpaslan‘ın Yarılanma “Halving” Sonrası BTC yazısında halving nedir ve tarihsel süreçte Bitcoine etkilerini tüm detayları ile sizlerle buluşturuyor.

Altın

Hafta içinde ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın faiz açıklamaları ile 2222 dolara kadar çıkarak tarihi rekor kıran altın, Perşembe günü açıklanan Amerikan verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi nedeniyle yaklaşık yüzde iki düşüş ile haftayı $2.165 seviyesinden tamamladı. Altında meydana gelen tüm gelişmeler ve beklentiler için BsFinans editörü Doruk Kalınoğlu‘nun Altın ve Gümüşe FED Tamam Veriler Dur Dedi yazısına göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Gündemden Kısa Kısa

Fintek Haftası

Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknoloji (fintek) etkinliği olduğu bildirilen İstanbul Fintech Week (IFW) 2024, 16-17 Nisan’da Fişekhane’de düzenlenecek. Fintek organizasyonu ile ilgili tüm detaylar BsFinans editörü Umur Bilir‘in kaleminden sizlerle Fintek’in Kalbi İstanbul’da Atacak.

2023 Yılı Para Arzında İlk 10 Ülke

Adım Adım Reel Faize

Düşük Limitli Kartların Kullanım Oranı Yükselmeye Devam Ediyor

Emeklilerin Dünya Genelindeki Durumu

Taşıt Kredilerinde Düzenleme

Otomobillerimiz Yaşlanıyor

Dijital Beceride Sınıfta Kaldık

Yolsuzluk Endeksi

2050 Yılında Su Kıtlığını Tüm Dünya Hissedecek

Eğitimde Kalite Yükselmeden Kalıcı Düzelme Zor

Türkiye’nin Rekabet Gücü Elit Kategoride

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.