Vanguard’dan Beklenmedik Tahmin: 2024’te Fed Faizleri Sabit Kalabilir

0
176

ABD’nin önde gelen varlık yönetimi şirketi Vanguard, bu yıl için Federal Rezerv’in (Fed) faiz oranlarını
düşürmeyeceğini öngörüyor. Bu durum, Fed’in 2024’te üç kez faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileriyle ters düşüyor.

Fed, beklendiği üzere faiz oranlarını beşinci defa üst üste sabit tuttu ve yıl sonuna kadar %0.75 puanlık indirim yapmayı planladığını belirtti. Bu haber, ABD ve Avrupa’da piyasaların yükselmesine neden oldu; özellikle ABD’nin büyük borsa endeksleri ve Avrupa’nın Stoxx 600 endeksi rekor seviyelere ulaştı.

Traderlar, haziran ayında ilk Fed faiz indirimi olasılığını %68 olarak fiyatlandırıyorlar. Ancak Vanguard,
Fed’in 2024’te hiç faiz indirimi yapmayacağı konusunda ısrarcı ve bu durumun küresel merkez
bankaları ve piyasalar üzerinde etkileri olabileceğine inanıyor.

“ABD hisse senedi piyasası, aşırı değerli”

Vanguard’ın kıdemli ekonomisti Shaan Raithatha, yılbaşından bu yana beklenen faiz indirimlerinin sayısının 7’den 3’e düşürüldüğünü ancak bunun güçlü bir ekonomi nedeniyle olabileceğini ve hisse senedi piyasalarının rallisini sürdürebileceğini belirtiyor. Yine de Vanguard, ABD hisse senedi piyasasının şu anda aşırı değerli olduğunu düşünüyor.

Diğer uzmanlar ve kuruluşlar, Fed’in faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Sycamore Tree Capital Partners’tan Mark Okada gibi bazıları, Fed’in 2024’te faiz oranlarını düşürmeyeceğini öne sürüyor. Buna karşın, CNBC Fed Anketi’ne katılan tahminciler hala ortalama olarak 3 faiz indirimi bekliyorlar.

Küresel merkez bankalarının politikaları açısından Raithatha, diğer merkez bankalarının Fed’den önce
harekete geçmekten çekindiğini belirtiyor. Ancak İsviçre Ulusal Bankası, enflasyonla mücadele
konusunda özgüvenin bir işareti olarak, ana politika oranını %0.25 puan düşürerek bu eğilime ters
hareket etti.

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) haziranda faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Raithatha, Fed’in faiz oranlarını sabit tutarken ECB’nin oranları düşürmesi halinde, bu durumun euro üzerindeki etkilerini ve potansiyel enflasyonist sonuçları merak ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz