fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarPiyasada Olan Piyasada Kalır...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 15 – Borsa

Piyasalar fırtınalı bir haftayı daha geride bırakıyor. Hem FED hem TCMB’nin faiz kararlarının olduğu bu haftada borsamızda volatilite oldukça yüksekti. TCMB’den beklentiler/yapması gerekenler derken 500bp bir artış geldi ve dolarda az da olsa yaşanan geri çekilmeyle birlikte borsamızda yukarı yönlü hareket şimdilik hızlanmış gibi.

BORSA ISTANBUL – TL BAZLI (#XU100/#BIST100)

1 Mart tarihinden beri yaşanan düşüşü geri alan borsamız haftalık bazda 22.03.2024 öğlen saatleri itibariyle %3.65 getiri sağlamış durumda. Pazartesi/Salı günü yaşanan hareket tam bir ayı tuzağı oldu ve sonrasında hacim artışı ile birlikte hızlı bir toparlanma geldi. Şu anda 8/20/50 günlük ortalamaların üstüne atmış durumdayız. burada karşımıza çıkacak en büyük engel yukarıdak aşağıya çektiğimiz düşüş trend çizgisi. Yükselişin devamı ve 11binleri konuşmamız için bu bölgenin aşılması gerekiyor.

BORSA ISTANBUL – USD BAZLI (#XU100.USD)

Dolar bazlı borsamızın grafiğine bakacak olursak Şubat sonundan bu yana yaşadığımız düşüşü işaret eden düşen trend dünkü güçlü hareket ile kırılmış gibi görünüyor.

Dolar bazlıda sorunlu bölge olarak karşımıza çıkabilecek bölge 286/292 dolar aralığı

#USDTRY – DOLAR/TL

Bu hafta için özel olarak Dolar TL’nin durumuna da hızlıca bir göz atalım. Siyah kanal içinde gittiği sırada makas değiştirip kanalı katlayan hareket orta çizgiye çekilmiş gibi, burada trend dönüşü için daha güçlü ve net emare alttaki siyah trend çizgisinin kırılmasıyla olacaktır.

YABANCI ORANLARI

İş Yatırım raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

HOLDINGLER

Analistlerin beklentilerine göre yabancıların gelmesi beklenen sektörlerin başında banka ve holding geliyor. 2023 seçim sonrasında popüler ve büyük holdinglerin performansını kıyaslayalım. Burada özellikle AGHOL’ün gıda sektöründeki iştiraklerinin son yıllardaki performansının etkisini görmek mümkün.

Mart ayının başından itibaren ise borsanın düşüşüne rağmen KCHOL’ün ne kadar güçlü kaldığı görülüyor.

Koç Holding de geçtiğimiz gün 7.2 TL net hisse başı temettü dağıtacağını açıklaması da bu hisseye olan teveccühü arttırmış görünüyor. Bu temettü Koç Holding ortalamasının oldukça üzerinde.

#SASA

Çok uzun zamandır 100 günlük ortalamasını net bir biçimde kıramayan ve düşen trendin altında dip çalışması görüntüsü veren SASA önümüzdeki dönem için eğer 100 günlük üstüne çıkarsa ilk olarak 200 günlüğe doğru bir tepki yükselişine başlayabilir. Aralık ayında başlattığı son düşüş hareketindeki boşluk bölgesi olan yaklaşık 46/48 bölgesinde dirençle karşılaşması olası. Kasım 2022’den beri grafiğin bu bölümü oldukça dolu, bu bölgelerin geçilmesi çok kolay olmayabilir.

#HEKTS

Uzun zamandır ilgi odağı dışında kalan hisselerden biri de Hektaş. Burada 2 nokta var:

– 2022 Kasım başından itibaren yaşanan düşüş %68. Bu birçok yatırımcıya “zirveden çok düşmüş, alayım, hemen yükselir” dedirtebilir.

– 2020 pandemi öncesi tepe ve dibinin ortalaması 0.9’a göre ise %1784 yukarıda. bu da her ne kadar düşüş fazla olsa da o gün alsanız 17 kattan fazla bir getirinin üzerinde oturduğunuzu söylüyor. Aynı hesabı temeli de çok sağlam olan KCHOL’e uyguladığınızda ise oradaki getiri yaklaşık %1058, bu da aslında bize bir şeyler söylüyor.

Grafiğine beraber bir bakalım. Hızlıca inceleycek olursak bir 2li dip görüntüsü ve bununla beraber RSI’da pozitif uyumsuzluk de mevcut. 8 günlük ortalamanın üzerine atmış, düşen trende de yaklaşmış ancak ortalamalarda hala yön aşağı baskı yapıyor. Kırılımla birlikte sol tarafta satışlarla karşılaşması olası. Burada traderlar daha çok tepki ye oynayabilir gibi görünüyor ama uzun vadeli bir pozisyon alıp beklenecekse alttaki siyah yatay çizgi(yaklaşık 16.80/17 aralığı) altında stop olunacak şekilde takip edilebilir.

KOZAL

Ons altındaki tüm zamanların en yüksek seviyesine gidişi hiç umursamayan bir hissemiz 🙂

Teknik olarak ana trendinin üzerinde, son dönemde bir TOBOyu yukarı kırmış gibi yapıp tuzaklayarak sert bir geri çekilme yaşadı. 100 günlük ortalamasının üzerine geçip destek buldu ve tekrar 200 günlüğe doğru hareketlenme olası. Ons altındaki trende kayıtsız kalmaya devam edecek mi beraber göreceğiz 🙂

Halka Arzlar Ne Durumda ?

Bu hafta halka arz olmadı , Son 7 Halka Arz’ın Toplam Getirileri;

Patek – Pasifik teknoloji %300 Alves Kablo %239 Artemis Halı %107 Limak Çimento %115 Mogan %86 Bor Şeker %49 Oba Makarna %24 Odine Solutions %10

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül

Borsaya Yabancı Akını – Borsadan “KAP” da Gel B12

BIST100 BIST100 / USD Bakan Bayraktar: Doğalgaz ve Elektrik Fiyatlarına Mayıs'ta Zam Yok Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mayıs ayı içinde elektrik ve doğalgaz tarifelerine zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, tüketiciler için önemli bir rahatlama sağlayarak enerji maliyetlerinin sabit kalacağını işaret ediyor. KKM'de Düşüş Devam Ediyor Geçtiğimiz hafta, Kur Korumalı...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Borsa – Bölüm 18

Borsamızda yine hareketli bir haftayı geride bıraktık. Haftalık bazda baktığımızda endeks getirisi -%1.23. Düne kadar 4 gün üst üste gelen düşüşün ardından Cuma günü Fitch'ten gelen değerlendirme haberiyle paralel olarak sert gelen alımlarla(özellikle bankacılık) haftayı 9693.46 puandan tamamladık. Gelelim incelememize. #BIST100 Geçen haftaki yükselişin ardından 4 gün art arda...