Faiz İndirimi Ufukta Göründü

0
183

Piyasalar, FED Başkanı J.Powell’ın FOMC toplantısındaki açıklamalarını güvercin tonda algıladı. Özellikle FED üyelerinin nokta tahmin analizinde bu yıl 3 kez faiz indirimi öngörmeleri piyasalara yeniden alım iştahı getirdi. Piyasalar, 63% ihtimalle FED’in faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağını düşünüyor. Geçen hafta bu oran 50%’ler seviyesindeydi.

Bitcoin, FED toplantısı sonrası 12%’lik bir yükseliş yaparak 68.280 dolar seviyesine kadar yükseldi. Amerikan borsalarındaki iştah dün de sürerken Bitcoin ise günü satıcılı geçirdi. ETF girişlerindeki momentum kaybı ve Grayscale satışlarının artarak devam etmesi Bitcoin fiyatını baskılamaya devam ediyor. Yazının yazıldığı esnada Bitcoin 66.400 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Grayscale, Bitcoin ETF’lerinin hayatımıza girdiğinden bu yana portföyünün yaklaşık yarısını kaybetmiş durumda. Yaklaşık 619.000 adet BTC tutan Grayscale’in bugün elinde kalan Bitcoin sayısı yaklaşık 360.000. Bu da, Grayscale kaynaklı satışların/çıkışların etkisinin zamanla yavaşlayacağı anlamına geliyor.

Halving Yaklaşırken

Bitcoin ödül yarılanması yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşecek. 2024 yılının Bitcoin için en önemli gelişmelerinden biri olan halving ile ilgili beklentiler çok yüksek. Bu konu ile ilgili detaylı yazıyı kanalımızda bulabilirsiniz.

(Kaynak: https://www.nicehash.com/countdown/btc-halving-2024-05-10-12-00)

Önceki Halving hadiselerine baktığımızda, fiyatın Halving’i takip eden 1-2 senelik süreçte çok yükseldiğini görüyoruz. Halving’in hemen sonrasına baktığımızda ise sadece 2016 senesinde bir satış geldiğini (31%), 2012 ve 2020 senesinde Halving sonrasında yükselişin devam ettiğini görüyoruz.

Kısa vadede fiyatın hangi yöne gideceğini kestirmek güç olmakla birlikte uzun vadeli bakış açısına sahip olmak isteyenler için Bitcoin’in yıllık grafiği yol gösterici olabilir. Bitcoin, şu ana kadar 4 yıllık döngüler halinde hareket etti. Her ne kadar fiyat dalgalanmaları fazla olsa da Bitcoin’in seneyi negatifte kapattığı yalnızca 3 örnek var; 2014,2018 ve 2022. Bu üçünün de ortak bir özelliği var; Halving’den 2 sene sonrası olmaları. Eğer döngü bu şekilde devam ederse 2026’ya kadar Bitcoin’de yükselişler görebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz