fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiBTC Rallisinin Yakıtı Halving...

BTC Rallisinin Yakıtı Halving Mi, Likidite Mi?

Bitcoin döngülerine baktığımızda çok net bir tablo ile karşılaşıyoruz. Bitcoin her dört senede bir zirve yapıyor, sonra da düşüşe geçiyor. 2013, 2017 ve 2021 zirve senelerinin ortak bir özelliği var; hepsi halving’den (yarılanma) bir sene sonra.

Lokal dip noktalar ise zirvelerden 1 ya da 2 sene sonra gerçekleşiyor. Yıllık grafiğe baktığımızda döngü çok daha net anlaşılıyor. Bitcoin, sadece 4 senede 1 kez yıllık bazda düşen, onun haricinde sürekli yükselen bir grafiğe sahip.

Uzun vadeli yatırım yazımda bahsettiğim strateji tam da bundan dolayı çok iyi sonuç veriyor.

Zirve Neden Yarılanmadan (Halving) 1 sene sonra geliyor?

Bunun için yarılanmanın ne demek olduğunu iyi anlamak gerek. Bilindiği gibi BTC, madencilik faaliyetiyle türetiliyor. İki adres arasındaki BTC transferini, süper karmaşık matematik problemlerini çözerek ilk onaylayan madenci BTC ödülünü alıyor. Gelişmiş bilgisayarlar kullanılarak yapılıyor bu işlem. Madencilerin aldığı bu ödül, her dört senede bir yarıya iniyor. Örneğin bu sene olacak yarılanmadan sonra madenci ödülleri 3.125’e düşecek.

Yarılanma BTC’nin arzını azaltan bir olay mı? Tabii ki hayır. Bu konu, en büyük yanlış anlaşılmalardan birisi. Yarılanma ile BTC arzı düşmez, sadece arzın artış hızı düşer. En basit haliyle, maksimum arz olan 21 milyon adede giden yolda aracımızın hızı düşüyor, ama ilerlemeye devam ediyoruz. Dolayısıyla ortada bir arz şokundan bahsetmek mümkün değil. Arz şoku öngörülemez, olağandışı gelişmeler sonucunda bir ürünün üretiminde/miktarında meydana gelen ani düşüş demektir. BTC’nin tüm yarılanma planı 2008’den beri belliyse burada bir arz şokundan bahsedemeyiz.

Yazının başında tüm zirvelerin yarılanmadan 1 sene sonra gerçekleştiğini belirtmiştim. Şimdi aynı cümleyi şöyle kuralım; zirvelerin hepsi ABD seçimlerinden bir sene sonra gerçekleşiyor. Satoshi’nin yarılanma tarihlerini ABD seçimleriyle aynı yıla koyması tesadüf mü? Bunu bilmek mümkün değil ama tesadüf olmadığı fikrine daha yakınım.

Seçimler BTC’yi nasıl etkilemiş olabilir?

Genel teamül, politikacıların seçimlere gidilirken ve seçimlerin hemen ardından genişleyici para ve maliye politikaları uygulayacağı yönünde. Bu da parasal bolluk ve likidite demek. Hangi yatırım aracını seçersek seçelim anlamak zorunda olduğumuz bir şey var; bir piyasanın yükselmesi için likidite gerekir. BTC’nin şu ana kadar hep ABD seçimlerinden sonra ralli yapmasının arkasındaki sebeplerden birisi belki de budur. Biz kriptocular kendi ekosistemimizi global ekonomiden azade görmek isteriz ama bu bana hep fazla romantik gelmiştir. Eğer kripto yatırımı yapıyorsanız likiditenin nasıl hareket ettiğini temel düzeyde de olsa bilmekte fayda var. Dolayısıyla konu yine döndü dolaştı makroekonomiye geldi.  Aşağıdaki çalışma, BTC fiyatı ile global likidite arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından önemli. Görüldüğü gibi likidite ve Bitcoin fiyatı arasında güçlü bir ilişki var.

**Global likiditeyi tek seferde hesaplamanın kolay bir yöntemi yok. Bunun için çalışmada büyük merkez bankalarının bilanço büyüklükleri ve FED’in diğer fonlama araçları (ters repo gibi) toplanmış.

Peki Yarılanmanın Hiç Mi Etkisi Yok?

Yarılanmanın önemsiz olduğunu söylemek çok iddialı olur. BTC’nin de diğer yatırım araçları gibi bir hikayesi var ve yarılanma, bu hikayenin en güçlü kısımlarından biri. Yatırımcılarda beklenti yaratan her haberin fiyat üzerinde etkisi vardır. Bana en mantıklı gelen görüş, yarılanma hadisesinin tek başına değil ama global likiditeyi arkasına alarak BTC rallisinin katalizörü olduğu görüşüdür.

BTC için uzun vadede pozitif olduğumu belirtip yazımı bitiriyorum. Bu döngüde likidite yine BTC’ye akacak mı sorusuna ise ayrı bir yazıda değineceğim.

Yazıda kullanılan görselin kaynağı;

https://cryptocon.substack.com/p/liquidity-vs-the-halving

 

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Read Now

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!