3 Ülke, 3 Ekonomi, 3 Merkez Bankası

0
293

Merkez bankalarının karar haftasında Japonya ne yaptı, bu hafta açıklanacak kararlarla ABD ve Türkiye hangi yolu izleyecek?

Japonya Merkez Bankası (BoJ), getiri eğrisi kontrol mekanizmasıyla birlikte dünyadaki son negatif faiz uygulamasına da son verdiğini açıkladı.

BOJ, eksi yüzde 0,1’lik kısa vadeli faiz oranını 2007’den bu yana ilk kez yükselterek, yüzde 0-0,1 arasında yeni politika faiz oranı aralığı belirledi.

BOJ, talebe dayalı enflasyonu besleyen verimli bir ücret döngüsünün ortaya çıkmasıyla istikrarlı bir yüzde 2’lik enflasyon hedefinin ufukta gözüktüğünü bildirdi.

FED, bu akşam saat 21.00’de faiz kararını açıklayacak. Piyasa aktörleri, 5.5 puanlık faiz oranında herhangi değişiklik beklemezken, faiz indirimlerinin zamanına ilişkin açıklamadaki mesajlar ise merakla bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı ise perşembe günü saat 14.00’te gerçekleşecek. Genel beklenti, yüzde 45 olan politika faizinin sabit tutulması yönünde.

Ekonomi yönetimi politika faizini artırmaya gerek olmadığını ilan etse de Bank of America nisanda 300 ila 500 baz, JP Morgan aynı ay 500 baz puan artış beklediğini bildirmişti. Deutsche Bank ise bu PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artışının yüksek ihtimal gördüğünü açıklamıştı.

Piyasalar

Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise FED’in faiz kararının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, İngiltere’de enflasyon, Euro Bölgesinde tüketici güven endeksi izlenecek.

Borsa

BIST100 endeksi günü %2.43 yükseliş ile 8929 puandan tamamladı.

Dolar bazında 268 dolar seviyesinden destek alan endeksin 277 dolar üzerinde kapanışlar alması, teknik görünümü pozitife çevirebilir.

Detaylı bilgiye BSFinans Editörleri Yasin Furkan Doğulu‘nun BİST’te Düşüş Bitti Mi? ve Ömer Yiğit Doğan’ın Borsa İstanbul’da Günler Sonra Yükseliş yazılarından ulaşabilirsiniz.

Kripto

FED’in 21.00’da açıklayacağı faiz kararı öncesinde yüklü miktarda kar taşıyan Bitcoin yatırımcıları, karlarını realize etmeyi seçtiler. Fiyatı %5’ten fazla gerileyen Bitcoin, 62 bin dolar seviyesinde.

Onat Tütüncüler’in konuyla ilgili detaylı incelemesini, Bitcoin, FED’i bekliyor yazısından okuyabilirsiniz.

Gündemden Kısa Kısa

ENAG, Güvenir Geliyor Mu?

Para Arzında Yavaşlama

Hazine’den Tahvil Satışı

Döviz Alım Satımında Makas Açılıyor

Acaba Yabancı Fonlar Neden Gelmeye Çekiniyor?

Benzine Zam

Benzin ve Motorin Fiyatları, Böyle Ne Olacak?

Akaryakıt Zamları, Enflasyon Hedefinde Dikkate Alındı mı?

Petrolde Yön, Ne Tarafa?

Akacak Benzin, Kuyuda Kalmaz

Altın kaçakçılığında artış

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz