TCMB Sıkılaşma Adımlarına Devam Ediyor

0
188

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını attığı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre, TCMB zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişiklik yaptı.

Değişiklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının, TL likiditeyi sıkılaştıracağı, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağı kaydedildi. Uygulamanın 15 Mart tesis tarihinde başlaması, 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam etmesi planlandı.

Ayrıca TCMB’nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulamasının, bankacılara göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacağı belirtildi. Bu uygulama ise 16 Mart’ta başlayacak.

TCMB’nin uygulama talimatı ile yaptığı değişiklikler şöyle:

  1. TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.
  2. Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25’ini bloke olarak tesis edecek.
  3. Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15’ini bloke olarak tesis edecek.
  4. TCMB zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

Geçen Hafta da İlave Sıkışma Adımları Atılmıştı

TCMB, 6 Mart’taki açıklamasında da sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları attığını bildirmişti.

Bu doğrultuda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmişti. 

Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği, ayrıca parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışıldığı aktarılmıştı.

Faiz artırımına ilişkin iddialar

Ekonomi yönetimi politika faizini artırmaya gerek olmadığını ilan etse de Bank of America nisanda 300 ila 500 baz, JP Morgan aynı ay 500 baz puan artış beklediğini bildirdi. Deutsche Bank ise 21 Mart Perşembe günü gerçekleşecek PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artışının yüksek ihtimal gördüğünü açıklamıştı.

Ya Yabancı Gelmezse Ya TCMB Faiz Artırmazsa manşetiyle açılan Dükkanı Açtık programına, Sözcü Gazetesi Ekonomi Yazarı Murat Muratoğlu da konuk oldu.

Muratoğlu, TCMB para politikalarının ele alındığı bölümdeki konuşmasında, “Hafize Gaye Erkan’ın ‘Faizler yüzde 60 olmazsa Türkiye ekonomisi kurtulmaz’ görüşünde direttiği için görevinden alındığı”nı iddia etti.

Muratoğlu’nun Sözlerine Tekzip

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan “Hafize Gaye Erkan, faizleri yüzde 60’a çıkarmak istediği için görevden alındı” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla sürdürüldüğü ifade edilen paylaşımda, piyasalarda güvensizlik oluşturmaya yönelik kasıtlı bir şekilde dolaşıma sokulan mesnetsiz ve spekülatif haberlere itibar edilmemesi uyarısı yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz