fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarDevalüasyonda Papatya Falı

Devalüasyonda Papatya Falı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in pazartesi günkü açıklamalarının da etkisiyle yerel seçimlerin hemen ardından devalüasyon beklentisi arttı.

Her ne kadar yeni ekonomi yönetimi söylemleriyle “enkaz devraldıklarını” ima etse de uygulamaların önceki yönetimden ne kadar farklı olduğu ve enflasyon hedefi için uygulamaya konulanların yeterliliği, tartışma konusu.

Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun

Kadın ve erkeklerde gelir eşitsizliğine ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz: Kadınlarda ücret eşitliği, hemen, şimdi

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi, bugün 16.30‘da açıklanacak. Açıklananın 198 bin beklentisinin çok üzerinde gelmesi, kripto, altın ve ADB borsalarının yukarı yönlü hareketini olumsuz etkileyebilir.

Verileri, Artunç Kocabalkan, Fikret Önder, Ahmet Akarlı ve Bali Ekin ile Colendi Menkul Değerler kanalındaki canlı yayında değerlendireceğiz.

Verilerin kripto fiyatlarına olası etkisi için editörlerimizden Ege Algan Alpaslan‘ın Tarım Dışı İstihdam Öncesi Bitcoin yazısını okuyabilirsiniz.

Borsa İstanbul, yükselişini sürdürebilecek mi?

BIST 100 endeksi, 4 günlük düşüşün ardından yüzde 3,54’lük yükselişle günü 9054,18 puandan kapattı.

BIST100’de saatlik bazda düşüş trendinin bozulması sonrası yarın için kapanış seviyesi olan 9054-9065 seviyesi günlük bazda düşüş trendinin bozulması için önemli seviyeler olacak. Bu seviyelerin üstünde gerçekleşebilecek kapanışlar trendin tekrar yukarı yönlü devam etmesini sağlayabilir.

Fitch Ratings‘in cuma piyasalar kapandıktan sonra Türkiye ile ilgili not görünümünü açıklaması bekleniyor.

Ons altın da 2029 dolar ile günü kapattığı 26 Şubat’tan beri aralıksız yükselişini sürdürüyor. Ons altın, gün içinde 2170 dolar seviyelerini aşmayı başardı.

Yeni yatırımcılara yükselen piyasalar uyarısı

“Anadolu Kaplanları” çalışıyor

TL mevduat faizlerinde rekor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 1-3 aylık TL mevduat faizleri yüzde 53,3 ile yaklaşık 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 60,4, ticari kredi faizi de yüzde 54,1 olarak kaydedildi.

TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor

Yabancı yatırımcı çıkmaya devam ediyor

Acaba neden yurt dışında ev almaya koşmuşuz?

Bir nükleer santral, iki afet tedbiri haberi

Akkuyu’da hedef 2028

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin tüm reaktörlerinin 2028 yılında hizmete gireceğini açıkladı.

Büyük depremler, ölümler ve çevre felaketlerine yol açan maden kazaları, büyük orman yangınları sırasında yaşananları hatırlatan bazı toplum kesimlerinin nükleer felaket korkularının başlıca nedeni arasında, deprem bölgesinde inşa edilen Akkuyu Santrali başı çekiyor.

Afet sigortası geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece binaları kapsayan deprem sigortasının kapsamını, iklim değişikliğine bağlı sıklığı artan doğal afetleri dikkate alıp artıracaklarını bildirdi. 

İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi

Dünya Bankası ile 330 milyon euro tutarında anlaşma imzalanan proje ile iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sunulması planlanıyor. 2,5 milyon liraya varan kredi desteği, aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle verilecek.

Başka konutu olmayan orta ve düşük gelirlilere, şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere, yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak. Bunun yanında A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi uygulanacak.

İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’da uygulanacak projede, pilot il, 36 bin riskli konut bulunduğu belirtilen İzmir olacak.

Gündemden kısa kısa

Zelenskiy, Türkiye’de

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye’yi ziyaret edecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Almanya’da resesyon ihtimali güçleniyor

Bazı büyük ekonomilerde resesyon teğet geçer mi?

ABD işsizlik maaşı başvuruları

ABD banka karlarında büyük düşüş

İsveç de NATO’da

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor...

Read Now

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...