fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelTL : Seçime Kadar...

TL : Seçime Kadar Yolu Var !

TL : Seçime Kadar Yolu Var !
Türk ekonomik modeli sürekli olarak dönemlere ayrılıyor

MS

SS
Peki bu dönemler ne anlama geliyor
Farklı Dönemlerin özellikleri neler
TL bu seneyi nasıl kapatacak ?

Bütçe Giderleri Artışta

Ocak ayı Merkezi Yönetim Bütçe (MYB) verileri, bütçe dengesindeki bozulmanın devam ettiğini gösteriyor, gelirlerdeki önemli artışa rağmen özellikle cari nitelikli giderlerin hedeflenen oranların oldukça üzerinde artmasıyla bütçe açığı arttı. Bütçe giderlerinin %139 artarak 768 milyar TL’ye, bütçe gelirlerinin ise %113,5 artarak 617 milyar TL’ye ulaştı. Bu durum, bütçe açığının %367 ve faiz dışı açığın %172 oranında artarak sırasıyla 150,7 milyar TL ve 29,6 milyar TL olarak gerçekleşmesine yol açtı. Cari bütçe dengesindeki bozulma ise %500 seviyesine yaklaşmıştır. Bu gelişmeler, seçim sonrası gelir ve harcama yönlü mali tedbirlerin gündeme gelmesinin beklendiğini ve Orta Vadeli Programın güncellenmesinin ekonomik güven açısından önemli olduğuna işaret ediyor.

Rusya-Türkiye ilişkileri

Reuters’in yaptığı habere göre, ABD’nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerine yönelik yaptırım tehditleri, Türk-Rus ticaretinde aksamalara yol açarak, petrol ithalatı ve Türk ihracatına ilişkin ödemeleri etkiledi. ABD yaptırımları açıkça enerji sektörünü hedef almasa da, Türkiye’nin ham ithalatına ilişkin ödeme süreçleri ve Türkiye’nin ihracatına yönelik Rusya ödemelerini sekteye uğrattı. Türkiye, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkmasına rağmen, Türk bankaları yaptırımların delinmesini önlemek için ABD’nin artan baskısına uyuyor. Ödemelerdeki kesinti, Başkan Biden’ın Aralık ayındaki başkanlık emri sonrasında başladı ve Türk bankalarının Rus işlemlerine yönelik incelemelerinin artmasına yol açtı. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı Ocak ayında önemli ölçüde azaldı; bu durum petrol dışı ticarette, özellikle de makine ihracatında kayda değer bir azalmaya yol açtı.

Gündemden Kısa Kısa

Asgari Ücrette Eşitleniyoruz

Eğitim ve ekonomideki aksaklıkların açıklaması; Asgari ücret, artık ortalama ücrete yakınsamış durumda. Özellikle yüksek öğretim mezunları için durum daha da vahim; 2010’da asgari ücretin 3,5 katı olan ortalama ücret, 2022’de 2,3 katına düştü.

Bu bağlamda baktığımız zaman TUİK’in yaptığı Yaşam Memnuniyet Anketi sonuçlarına da pek şaşırmamak gerekiyor. 2012 yılına kadar hem ilkokul ve altı hem de yüksek öğretim mezunları belli bir yaşam memnuniyeti aralığındayken, 2013 yılından sonra yüksek öğretim mezunlarının mutluluk seviyelerinde çok ciddi bir düşüş yaşandı.

Almanya bizi kıskanıyor

2024’ün İlk Çeyreğinde Daralma Beklentisi: Bundesbank’ın yayınladığı raporuna göre Alman ekonomisinin, 2023’ün son çeyreğinde yaşanan %0,3’lük küçülmenin ardından 2024’ün ilk çeyreğinde de daralması ve böylece resesyona girmesi bekleniyor.

Yavaşlayan Dış Talep ve İç Sorunlar: Yavaşlayan dış talep, azalan tüketici harcamaları ve yurt içi yatırımların yanı sıra, demiryolu ve havacılık sektörlerindeki grev dalgalarının ekonomiyi olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

2023 Performansı ve Yavaş Toparlanma: Alman ekonomisi 2023’te %0,3 oranında küçüldü. Toparlanmanın önceden öngörülenden daha yavaş olabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Büyüme Tahminlerinde Kesinti: Bundesbank, 2024 için büyüme tahminini önceki %1,2’lik beklentiden %0,4’e düşürdü.

PİYASALAR

Kripto

Borsaların Bitcoin rezervleri bugün, 18 bin adet azalarak 2024’ün borsalardan en yüklü Bitcoin çıkışı gerçekleşmiş oldu. Bu durumun ana sebebi, spot ETF alımlarının hızlanarak devam etmesi. Geçtiğimiz hafta, 2.3 milyar dolarlık ETF alımı gerçekleşerek rekor kırıldı. İlgileri üzerine çeken Bitcoin, 52 bin dolar seviyesinden işlem görüyor. Haberin devamını okumak için tıklayın.

Borsa İstanbul ve Şirketlerde Son Durum

19 Şubat 2024 tarihinde Borsa İstanbul 100 endeksi, günü 9.196,41 puan seviyesinde tamamlayarak yatırımcılar arasında dikkatleri üzerine çekti. Bu hareket, piyasalardaki genel eğilimler ve ekonomik göstergelerin yanı sıra, yerel ve global siyasi gelişmelerin de etkisiyle şekillendi. Gün içerisindeki dalgalanmalar, hem yerel hem de uluslararası yatırımcıların stratejilerini etkileyerek, piyasa üzerinde önemli bir etki bıraktı.

BIST 100 endeksinin bu seviyeye ulaşması, özellikle ekonomik iyimserliğin ve yatırım iştahının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Bu hareketlilik, ileriye dönük piyasa beklentileri açısından da analistler ve yatırımcılar tarafından yakından izlenmeye devam ediyor.

Dolar bazlı 300 dolar direncine takıldığımız endekste önümüzdeki günler merak ediliyor.

Agesa`dan Temettü ArtışıAgeSA | Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortası

Şirket 15 Nisan’da pay başına net 1,49 TL temettü ödemesi yapacak. Geçtiğimiz sene 0.75 TL temettü ödemişti.

Aksa Enerji Yatırımında Son Gelişme

Gana’da 350 MW kurulu gücünde kombine çevrim doğalgaz santrali için Mart 2024’de inşaatın başlaması planlanmakta olup, 2025 yılının ilk çeyreğinde ticari faaliyete başlanması öngörülüyor. Gerekli ekipman tedariğinin sağlanması kapsamında Aksa Energy ile Age Enerji arasında sözleşme imzalandı.

Aksa Akrilik`te Bilanço Sonrası Sert Geri Alım ve Temettü

Şirket bilanço açıklanmasından sonra çok sert geri alımlar yapmaya başladı. Son günlerde yaklaşık 2.600.000 lot geri alım yapıldı. Şirket aynı zamanda 5 Nisan’da pay başına net 4,5 TL temettü dağıtacak. Geçtiğimiz sene 2.17 TL temettü ödenmişti.

Parsan Yatırımı Devreye Aldı

Bağlı ortaklık Omtaş Otomotiv’in ürün kalitesini artıran 5000 tonluk “Otomatik Dövme ve Transfer Hattı” yatırımı devreye alındı.

Most Popular

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül