fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarTürk Lirası Değerlenmeye Devam...

Türk Lirası Değerlenmeye Devam Ediyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler yaklaşırken ekonomi çevrelerinde Dolar/TL kurunun seyri gündemde kendine daha çok yer bulmaya başladı.

Dolar/TL paritesi geçtiğimiz yapılan genel seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki değişim ve kurun uzun zaman baskılanmasının da getirdiği birikimle ciddi bir sıçrama yaparak kısa süre içerisinde 19’lu seviyelerden 27 lira seviyesine kadar yükselmişti.

İçinde bulunduğumuz dönemde ise şartlar ve dinamikler çok daha farklı seyrediyor. Son 7 aylık dönemde dolar/tl kuru enflasyonun altında artış gösterdi. Geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana enflasyon yüzde 40 civarında artarken, dolar/tl kuru yaklaşık yüzde 20 seviyesinde arttı. Bu durum TL’nin reel anlamda değerlendiğinin en temel göstergesi.

Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Grafiği

TÜFE bazlı reel kur endeksi Temmuz 2023’den beri yükselmeye devam ediyor.

Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Grafiği(17 Yıl)

Ekonomistlerde seçimlerden sonra dolar kurunun seyri hakkında farklı görüşlere sahip. Çok ciddi sıçrama yaşayacağını ön görenler olduğu gibi aksini düşünenler de mevcut.

Gündemden Kısa Kısa

PPK Toplantısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 Para Politikası Kurulu (PPK) ikinci toplantısı 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası yeni başkanı Fatih Karahan’ın başkanlığında yapılacak toplantıdan çıkacak karar bu haftanın en önemli konu başlıklarından olacak. Merkez Bankası son toplantıda politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı. PPK kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” belirtilerek, faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı verilmişti.

Bu hafta için genel beklenti faizin sabit tutulması.

TÜİK, 2024 Ocak ayına dair konut satış istatistiklerini açıkladı.

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Ocak aylarına bakıldığında 2013’ten beri yayımlanan verilere göre; bu satış rakamı, 2019 (72 bin 937) ve 2021’den (70 bin 587) sonra en düşük rakam olarak kayıtlara geçti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,5 azalış göstererek 5 bin 915 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 7,4 olarak gerçekleşti.

TCMB verilerine göre ise; 2023 Aralık ayında İstanbul’da konut fiyatları, önceki aya göre, yüzde 0,6 geriledi. İstanbul’da fiyatlar 2021 Ocak’tan bu yana ilk kez düştü. Türkiye ortalamasında ise fiyatlar geçen aya göre yüzde 0,65 yükseldi. Bu rakam da Ağustos 2019’dan bu yana en düşük aylık artış olarak kayıtlara geçti.

Merkez Bankası Enflasyon Anketi

Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ocak anketinde yüzde 42,04 iken şubat anketinde yüzde 42,96 oldu. 

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 39,09 iken, bu anket döneminde yüzde 37,78 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,69 ve yüzde 23,05 olarak gerçekleşti.

İliç Maden Faciası

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik’e ait altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen heyelandan sonra Çevre ve Şehircilik bakanlığı Anagold madencilik firmasına ait maden ocağının Çevre İzin ve Lisans Belgesini iptal etti.

Asya’da Resesyon

Japonya, geçen yılın son çeyreğinde zayıf iç talep nedeniyle resesyona girdi. Ülkede GSYH, son çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,4 geriledi.

Japonya’nın GSYH’si 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 3,3’lük düşüş göstermişti. Böylece Japon ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş oldu.

Japonya’da iç tüketimin zayıf kalması ülkeyi resesyona sürükleyen ana etken olurken, tüketici harcamaları da dahil olmak üzere tüm önemli talep kategorileri negatifti.

Japonya’nın temel enerji ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını ve gıda ürünlerinin yüzde 60’ını ithal ettiği göz önüne alındığında zayıf yen yaşam maliyetinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulundu.

Resesyona giren Japonya, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını ise Almanya’ya devretti.

Son verilerle Japonya Merkez Bankasının (BOJ) 10 yıldır uyguladığı gevşek para politikasından çıkışına dair şüpheler de arttı. GSYH verileri aynı zamanda ülkenin merkez bankasının faiz artırma kararını daha da geciktirebileceği olarak yorumlandı.

BİST

Hafta boyunca yüzde 2.26 yükselen BİST100 endeksi son işlem gününde 300 dolar seviyesinde kapanış yaptı. Türk lirası bazlı 9300 seviyesinin üstünde kalamadı. Bist100’deki haftalık işlem hacmi ise 724 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu seviye 2 ekim 2023 haftasından bu yana en yüksek seviye.

Öte yandan uzun zamandır beklenen Bosch Fren Sistemleri San.Tic. A.Ş.’nin yüzde 1125,46’lık bedelsiz sermaye artırım başvurusu SPK tarafından Cuma akşamı onaylandı. Bu hafta bedelsiz artırım potansiyelli benzer hisselerde hareketlilik gözlemlenebilir.

Borsada geçtiğimiz haftanın analizi ve önümüzdeki haftanın öngörüleri için detaylı bilgiler Piyasada Olan Piyasada Kalır programımızda;

Kripto

Bitcoinde pozitif görünüm devam ederken, önemli bir direnç seviyesi olan 52.900 doları test ediyor.

Direnç üzerinde kalırsa 59.000 dolar seviyesine doğru yeni bir ralli başlayabilir. Ancak kısa vade de düzeltme beklentileri ön plana çıkmaya başladı. Dolar endeksinin de güçlenmesi ile bu seviyelerden bir düzeltme gelmesi ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Bitcoin ETF’lerinde saklama hizmetleri konusunda ise bankaların SEC’ten yeni talepleri olduğunu öğrendik.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül