fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarKime Ne Kadar Zaman...

Kime Ne Kadar Zaman Vereceğiz?

Geçtiğimiz hafta Yeni Başkan Fatih Karahan önderliğinde ilk kez ekranlar önüne çıkan Merkez Bankası(TCMB) yönetim kadrosu yaptığı açıklamalar, sorulara verdikleri cevaplar ile piyasanın beklentilerini karşılarken Cevdet Akçay’ın son bölümde yaptığı konuşma akıllarda iz bıraktı.

Konunun uzmanları yaptıkları yorumlarda özetle; açıklamalardan anlaşılan kendilerine zaman verilmesi ancak gelinen noktada Merkez Bankası kendi üzerine düşeni yapmışken esas görev maliye tarafında yapılacak tasarruf çalışmaları ve yapılacak reform çalışmaları ile hükümette. Ekonomi yönetiminde bu konuda istek görüyoruz ancak piyasaların beklentisi bir an önce kuvveden fiile geçilmesi.

Gündemden Kısa Kısa

Kongreye İtiraz Süreci Doldu

ABD yönetiminin 26 Ocak’ta Türkiye’ye F 16 satışına ilişkin kongreye gönderdiği bildirinin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük süre, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake X’de yaptığı açıklamada “Kongre’nin bu hafta, Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize edilmiş F 16 uçağı satın almasını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin F 16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır.” cümlelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE ve Mısır’a Gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yapılacak kabine toplantısının ardından iki önemli ziyaret için yurt dışına çıkacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai’de düzenlenecek olan Dünya Hükümetler Zirvesine katıldıktan sonra, 14 Şubat’ta on iki yıl aradan sonra Mısır’a giderek mevkidaşı Sisi ile görüşecek.

Mısır’ın Türkiye’den Siha tedarik etmek istediği son dönemde kulislerde dolanan haberler arasında.

Piyasalar

ABD

ABD borsaları geçen haftayı pozitif kapatırken, şirketlerin 4. çeyrek bilançoları gelmeye devam etti. Geçtiğimiz haftada en çok akılda kalan olay ise ARM şirketinin değerlenmesi oldu. Geçtiğimiz yıl halka arz olan ARM, geçen hafta %50den fazla değerlenerek halka arz olduğu fiyatın neredeyse iki katına yükseldi.

Geçtiğimiz haftanın yine son günlerinde ise Jeff Bezos 2 milyar $’lık Amazon hissesi sattı.

finviz.com’dan aldığımız verilere göre, Son dönemde yapılan AMZN hisselerinin insider alış ve satış tarihçesi şu şekilde:

Benzer bir şekilde Meta hisslerindeki insider trading de hep satış yönlü:

Bu hafta ise çok önemli veriler açıklanacak. Başlıca beklediğimiz ve canlı yayınlarla da verileri değerlendireceğimiz olaylar ve saatleri şu şekilde:

Bu hafta başta Çin Piyasası Çin Yeni Yılı sebebiyle tatilde olacak.

Bitcoin

Bitcoin, geçtiğimiz hafta içinde 43 bin dolar seviyelerine kadar sarkmasına karşın hafta sonunda 48 bin dolar seviyesinde işlem görüyor. Haftalık kapanışı 45300 direncinin üstünde yapması durumunda Bitcoin’in 49000 dolar seviyesini test etmesi bekleniyor. Detaylı bilgiler için Bitcoin hala “ucuz” mu? yazımız sitede, videomuz aşağıda;

Borsa İstanbul`da Rekorlara Devam Mı ?

9 Şubat 2024 tarihinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, %1,07’lik bir artışla günü 9,045.97 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 8,943.49 ve en yüksek 9,045.97 puanı gördü. Önceki kapanışa göre 96.18 puan yükselen endeks, toplam işlem hacmi ise yaklaşık 120.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

BIST 100 endeksine dahil olan toplam 100 hissenin 69’u değer kazanırken, 29’u değer kaybetti.

Teknik analiz açısından BIST100 endeksi için kısa vadeli görünümde bazı kritik seviyeler belirlenmiş durumda. Örneğin analistler endeksin kısa vadeli direnç seviyelerini 9,140 puan olarak belirlerken, destek seviyeleri ise 8,900 ve 8,800 puan olarak izlenmektedir. Bu seviyeler, endeksin hareket yönü üzerinde önemli ipuçları verebilir.

Önümüzdeki hafta için Borsa İstanbul’da yer alan analiz ve yorumlara göre, BIST-100 endeksi için genel olarak olumlu bir görüş hakim. Ancak kısa vadeli oynaklığın riski ve teknik destek seviyelerinin önemine dair uyarılar mevcut.

Endeksin son işlem günlerindeki performansı, özellikle de yeni zirvelere yaklaşması, yatırımcıların dikkatini çekti. İlgili analizlerde, endeksin yükseliş trendinin devam ettiği ve bu trendin ralli havasında olduğu belirtiliyor. Yine de teknik analizlerde belirtilen destek ve direnç seviyelerine dikkat etmek önemli.

Dikkat Çeken Borsa İstanbul Haberleri

MSCI Endeksinde Güncelleme Zamanı

HSBC, MSCI tarafından 12 Şubat 2024’te açıklanması beklenen endeks güncellemeleri sırasında Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’ne (ACWI) girecek ve endekslerden çıkacak hisselere yönelik öngörülerini yayınladı.

HSBC yayınladığı raporda, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’ne Coca-Cola İçecek’in dahil edileceğini öngörüken, Endeks’ten Koza Altın ve Hektaş’ın çıkacağını tahmin etti. 

Sasa’dan Dev Yatırım: PTA Tesisinde Geri Sayım Başladı

Erdemoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Sasa, yıllık 1 milyon 750 bin ton kapasiteli yeni PTA (Purified Terephthalic Acid) tesisinin montaj çalışmalarının hızla sürdüğünü duyurdu. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun Anadolu Ajansı’na verdiği bilgilere göre, tesisin 6. ayda faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu dev yatırım için 9 bin kişi gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor.

Erdemoğlu, aynı zamanda ikinci bir ilave elyaf tesisinin daha olduğunu ve bu tesisin yıllık 450 bin ton kapasiteye sahip olduğunu belirtti. İkinci elyaf tesisinin yıl sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, 350 bin ton kapasiteli yeni bir cips tesisinin de planlamalar arasında yer aldığı ve bu tesisin de bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde faaliyete alınması hedefleniyor.

Bu büyük ölçekli yatırımlar, Sasa’nın üretim kapasitesini ve pazar konumunu güçlendirmesi açısından büyük önem taşıyor.

Borsada Yabancı Alımı Sürdü

Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 2 Şubat haftasında 132,8 milyon dolar net hisse alışı yaptı.

Kap Haberleri

Aksen`den Ek Kapasite

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile imzalanan sözleşme kapsamında 35 MW ek kapasitenin 17,5 MW’ı devreye alındı. Böylece KKTC Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali’nin kurulu gücü 153 MW’dan 170,5 MW’a ulaştı. Geri kalan ek kapasitenin 2024 yılının 2. çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Gen İlaç`tan Yeni Ürün

Şirket, iş ortaklarından Biomarin tarafından, Akondroplazi hastalığının tedavisinde kullanılan Voxzogo adlı ilacın Türkiye’ye ithali ve Türkiye’de satışı ve dağıtımı konusunda münhasıran yetkilendirildi. Söz konusu ilacın, şirketin 2024 yılı toplam satışlarına katkısının 1.000.000.000 TL’nin üzerinde olması bekleniyor.

Borlease ve Metro`dan Büyük Anlaşma

Metro Grosmarket ile uzun dönem araç kiralama hizmet sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında 533.223.413 TL karşılığı 569 adet araç yatırımı yapılacak. Sözleşmenin 36 aylık süreçte toplam kiralama cirosuna etkisi 624.033.000 TL (KDV Hariç) olacak. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %34,88’dir.

Garanti Faktoring`ten %400 Bedelsiz

Şirket %400 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.