İşsizlik Oranları Düşerken Cinsiyet Ayrışması Derinleşiyor

0
232

Dr. Artunç Kocabalkan ve Özgür Hatipoğlu ile Türk lirasının dinamiklerine, enflasyona ve genel ekonomik istikrara değindiğimiz, özellikle eğitim ve kariyer tercihlerinde geleceğe yönelik planlamalarda bu faktörlerin dikkate alınması gerektiği, bireylerin ve ailelerin geleceğini güvence altına alabilmesi için stratejik finansal kararlar almanın önemi ve eğitime yapılan önemli mali yatırımlarla ilişkili potansiyel uzun vadeli faydalara ve risklere dikkat çektiğimiz yayınımızı izlemek için 👇🏻

Gündemden Kısa Kısa

Aralık Ayı İşsizlik Rakamları

  • İşsizlik Oranı Azalışı: İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde %7,1, kadınlarda ise %12,0 olarak kaydedildi.
  • İstihdam Oranındaki Artış: İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 399 bin kişi artarak 32 milyon 56 bin kişi oldu. İstihdam oranı %48,8 olarak belirlendi, bu oran erkeklerde %66,1, kadınlarda %31,9 olarak gerçekleşti.
  • İşgücüne Katılım Oranı: İşgücüne katılma oranı bir önceki aya göre 0,5 puan artarak %53,5 oldu. Erkeklerde %71,1, kadınlarda ise %36,3 olarak ölçüldü.
  • Genç Nüfusta İşsizlik Oranı: 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %15,5 olarak tespit edildi. Bu yaş grubunda erkeklerde %11,5, kadınlarda ise %22,8 olarak belirlendi.
  • İstihdam edilenlerin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 0,1 saat azalarak 43,7 saat olarak gerçekleşti.
  • Atıl işgücü oranı, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artışla %24,7 oldu.
  • Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,4 olarak belirlendi.
  • İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %17,9 olarak tahmin ediliyor.

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu

Kadın İstihdamı Zayıflıyor

İşsizlik oranındaki manşet düşüşüne rağmen 2018 krizi sonrasında, kadınların işgücüne katılım sonuçları gün geçtikçe erkeklerinkinden daha fazla ayrışmaya devam ediyor.

Geçmişten günümüze kadın ve erkek işsizlik oranlarını farklı tablolar üzerinden inceleyebileceğiniz bir paylaşım

Gündem Gıda

TUİK 2023 Hayvansal Üretim İstatistikleri yayınlandı, istatistiklere göre hayvan sayımız azalmaya devam ediyor ve ithalat rakamlarımız artıyor. Ali Ekber Yıldırımın ithalatın başlıca nedenlerini değerlendirdiği ve dünya bakliyat günü hakkında ki yazımızı okumak için tıklayın.

Kripto: Bitcoin yeniden 50.000 Dolar

2024’te birçok pozitif haber akışını arkasına alan Bitcoin yükselişini sürdürüyor. Spot ETF onaylarından sonra 21%’lik bir düzeltme yapıp 38.500 dolar seviyelerine gerileyen Bitcoin, oradan aldığı ivme ile dün itibariyle 50.300 dolar seviyesine kadar yükseldi. Yükselişin arkasında Grayscale tarafındaki satış baskısının azalması ve diğer fonlara (özellikle BlackRock ve Fidelity) olan girişlerin hiç ivme kaybetmeden devam etmesi yatıyor olabilir. Analizlerimizde sıkça yer verdiğimiz, kurumsal alımların ivmesini gösteren Coinbase Premium Index’in yeşile dönmesi bu tezi güçlendiriyor.

Aktif Bitcoin adreslerini gösteren zincir üstü verisi AASI tarafındaki yükseliş ise, yükselişe kurumsallar haricinde yeni yatırımcıların da eşlik ettiğini gösteriyor. Veride son günlerdeki yükseliş dikkat çekici.

Bitcoin yükselişini sürdürürken gözler bir yandan da Ethereum’a çevrildi. Uzun zamandır BTC karşısında zayıf bir performans gösteren Ethereum’da Spot ETF başvurularına bir yenisi daha eklendi. Son olarak Franklin Templeton ETH Spot ETF başvurusu yaparak SEC’nin kapısını çaldı. SEC’nin mevcut başvurulara yanıt vermesi için son tarih 23 Mayıs. Başvuruların kabulü BTC kadar yüksek ihtimalli görülmese de bu tarih yaklaştıkça Ethereum’da fiyat dalgalanmalarının arttığını görebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz