fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelPeki Seçime Kadar Ne...

Peki Seçime Kadar Ne Yapacağız?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan‘ın ekonomik sıkılaştırmayı yerel seçimlerin ardına bıraktığı yönündeki mesajla, yaklaşık 50 gün boyunca idare edeceğimiz anlaşıldı. Peki bizler, seçime kadar ne yapacağız?

Fatih Karahan, “Enflasyon Raporu 2024-I“in tanıtım toplantısında, göreve geldiğinden bu yana ilk kez basının karşısına çıkıp, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karahan, politika faizinin düşürülmesinin konuşulacağı koşulların oluşmadığını belirterek, “enflasyon görünümü tahminlerinden belirgin bir sapma yaşanacağının anlaşılması” durumunda, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını vurguladı. Böylece Hafize Gaye Erkan yerine gelen Karahan’ın politika faizi artırımına gidebileceği yönündeki yabancı analistlerin yorumları, bir nevi havada kaldı.

Enflasyon üzerinde etkili olan geçen yılın üçüncü çeyreğindeki yaşanan birden fazla şok arasında asgari ücretteki artışı da sayan Karahan, ocak ayı enflasyonunun beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi nedenleri arasında da asgari ücrette tahminlerinin üzerindeki artışı gösterdi.

Asgari ücretin bu şekilde ele alınması akla bazı soruları getirdi:

Karahan, enflasyon hedefini, birçok kalemde yaşanabilecek zamlar için projeksiyonda bulunarak oluşturduklarını belirterek, seçimin ardından enerji fiyatlarında artış beklediklerini kaydetti.

Cevdet Akçay’dan “rasyonellikten kopuş dönemi” eleştirisi

TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay da enflasyonda yıl sonu için konulan yüzde 36 hedefini, “İddialı ama erişilebilir” olarak tanımlayarak, “Biz, yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz” dedi

Akçay, eski TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde yürütülen politikayı kastedip, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, faiz ile kur arasındaki bağlantıların koptuğunu ileri sürerek, bu bağlantıları yeniden kurmaya çalıştıklarını vurguladı.

Cevdet Akçay’ın bu yorumları, her ne kadar TCMB kağıt üzerinde bağımsız olsa da iktidar ve paydaşları tarafından bugüne kadar Kavcıoğlu dönemine yönelik en net ve açık tespit olmasıyla dikkati çekti.

Peki ne yapabiliriz, neler olabilir?

Kamu zamları, vergi oranı artışları ve belki de yeni vergilerin çıkarılması, herkesin mutabık kaldığı üzere, 31 Mart’taki yerel seçimleri bekliyor. Bu toplantıda ayrıca, harcamaların kısılması amacıyla kredi kartı kullanımına ilişkin bazı tedbirler de yolda. Yüksek ihtimal, bu tedbirler de seçim sonrası uygulanacak.

Ekonomi yönetimine yük “KKM belası”ndan kurtulmak da bu mevduat faizi oranlarıyla çok zor gözüküyor.

Ayrıca Türkiye ekonomisine nefes aldıracak çapta yabancı yatırımcı ilgisinin de seçimden önce artması beklenmiyor.

Her ne kadar döviz kurunda kontrollü artış politikasının sürdürüleceği ekonomistler tarafından genel kabul görse de tüm bu koşullar ortadayken imkanı olan, döviz ve altın yatırımına yöneldi. Ayrıca “seçim sonrası zam yağmuru” beklentisiyle bireysel harcamaların da maaş artışına paralel yükselmesi de hayli olası. Bunun da TCMB’nin şubat ve mart ayları için enflasyon beklentisini ne kadar etkileyeceğini, göreceğiz.

Piyasalar

Bitcoin, yeniden 46 bin dolar seviyelerine geldi. Haftalık kapanışı 45300 direncinin üstünde yapması durumunda Bitcoin’in 49000 dolar seviyesini test etmesi bekleniyor.

İttir Kaktır, BIST 100 9.000’e Doğru

BIST 100, dün yüzde 1,21’lik artışla günü 8949,79 puanla kapadı. Gün içinde 8990 puana ulaşan endeksin, geçen yıl sonundan bu yana neredeyse soluksuz yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceğini göreceğiz.

Dünkü enflasyon raporu sunumundan sonra son dönemde yükselişe eşlik etmekte zorlanan bankaların haftanın son gününde ne yapacağı merak konusu.

Piyasalar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Gündemden Kısa Kısa

Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunluluğu hatırlatması

F-16’ların onayı için son gün

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Bakanlık kaynakları, ABD Kongresi’ne sunulan ve Türkiye’ye F-16 satışını engellemeyi amaçladığı iddia edilen öneriyle ilgili, “Kongre’deki sessizlik süreci devam etmektedir. Bu süreçte herhangi bir olumsuzluk beklenmemektedir” açıklamasında bulundu.

Joe Biden yönetimi, satış için Kongre’ye 25 Ocak’ta bildirimde bulunmuştu. İtiraz için 15 günlük süre yarın (9 Şubat Cuma) doluyor.

Putin’in Türkiye’yi ziyareti

Türkiye’yi 12 Şubat Pazartesi günü ziyaret etmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in geliş tarihinin, netleşmediği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Türkiye’yi ziyareti konusunda mutabık kalındığını belirterek, “Hazırlık süreci devam ediyor. Bu ziyareti bekliyoruz” dedi.

Ziyaretin gerçekleşmesi durumunda bu, Putin’in Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana bir NATO ülkesine gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacak.

ABD’de Neler Oluyor?

Biden’ın gerçekleştirdiği basın toplantısında söyledikleri tartışmalara yol açtı. Biden’ın son günlerde yaptığı gaflar, basın toplantılarında uzun süre sessiz ve donuk şekilde kalması, Biden’ın yaşından ötürü tekrar başkan seçilebilecek akli melekelerinin yerinde olup olmadığı tartışmalarına yol açmıştı.

Biden’ın son yaptığı gaflardan biri: G7 zirvesinde Mitterand ile buluştuğundan bahsediyor ve kendisinin Alman olduğunu söylüyor. Fakat Mitterand, 1995 yılına kadar Fransa Başkanı’ydı ve 1996 yılında ölmüştü.

Son toplantıda verdiği demeçte de Meksika Başkanı Sisi diyerek Mısır ve Meksika’yı birbirine karıştıran Biden, “Hafızanız ne kadar kötüledi?” sorusuna sinirlenerek soruyu soran basın muhabirine “Senin konuşmana izin verecek kadar kötü!” diyerek sert bir çıkış yaptı.

ABD Piyasalarında en önemli gelişme ise ARM Holdins’in rekor yükselişi. 4. Çeyrek bilançolarını açıklayan firma, beklentileri aşan bir bilanço ile yükselişe geçti. Rene Haas’ın şirketin geleceği hakkında olumlu konuşması, AI ile beklentiler ve planların açıklanması da hisse fiyatını adeta uçurdu ve ARM hissesi günü %47 yükselişle, $113,50 fiyatıyla kapadı.

Yine aynı gün İşsizlik Haklarından Yaralnama Verisi açıklandı. Beklentilere yakın gelen veriler, piyasada belirgin bir harekete yol açmadı. Beklenen:218k Gerçekleşen:221k

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

Read Now

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.