ABD Kongresi’nde Türkiye’ye F-16 Satışına Karşı Önerge

0
467

ABD Kongresi’nde, 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin de yer aldığı belirli savunma malzemeleri ve hizmetlerin Türkiye’ye satışının onaylanmaması hakkında önerge sunuldu.

Çay Partisi Hareketi kökenli, Kentucky Eyaleti’nden Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından sunulan önerge, okunduktan sonra Dış İlişkiler Komitesi‘ne gönderildi.

Önergede,  ABD Dışişleri Bakanlığının Kongre’ye gönderdiği, Türkiye’ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin de yer aldığı belirli savunma malzemeleri ve hizmetlerin satılmasını onaylayan resmi tebligatın onaylanmaması çağrısında bulunuldu.

Kongreye gönderilen bu önergenin onay sürecini etkileyip etkilemeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak ancak süreci olumsuz etkilemesi beklenmiyor.

Her ne kadar Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine “olur” vermesinin ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin düzelmesine ilişkin iyimser hava oluşsa da bu süreçte yaşananlar, ilişkilerin kolayca iyileşmeyeceğine işaret ediyor.

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün Türkiye tarafından uygun bulunduğuna dair ıslak imzalı onay belgesinin Washington’da teslim edilmesinin ardından ABD makamları, Türkiye’nin F-16’ların tedarik ve modernizasyon talebini ABD Kongresine resmen bildirmişti. Belgenin ıslak imzalı nüshasının beklenmesi, tartışmalara yol açmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Türkiye’nin, ABD’nin S-400‘lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde yeniden F-35 programına katılmasının mümkün olduğunu açıklamıştı.

Süreç hakkında Mustafa Yıldız‘ın inceleme yazısını okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz