Örnek Manşet – Enflasyonu düşürmek için can simidi

0
178

Ekonomi yönetimi, sık sık enflasyonu düşürme hedefi doğrultusunda gerekenin yapıldığını açıklıyor; “simit fiyatlarına zammın seçim sonrasına ötelenmesi ricası” da bu kapsamda ele alınabilir mi?

Türkiye’de ekonomi yönetimin “Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yoktur” ifadesiyle enflasyonla mücadelede gereğinin yapılacağını açıklamasına rağmen gidişat, “Büyümeyi çok düşürmeden enflasyonu az yavaş düşürmeye çalışalım” şeklinde.

Bu çerçevede TCMB, son PPK toplantısı sonucu politika faizini 250 baz puan artırıp yüzde 45’e çıkarmıştı. Sıkı enflasyon politikasıyla ilgili de muhatabını üzen, kıran bazı ifadelerle zam erteleme isteği içeren bir iddia, sosyal medya gündemine düştü:

İktidar için simit önemli. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1990’lı yıllarda dönemin başbakanı Tansu Çiller’i eleştirirken, 5 kişilik ailenin üç öğün çay ve simitle beslenmesi halinde bile aile bütçesinin açık verdiği sözleriyle eleştirmişti.

Simit, dar gelirliler için ekmek, soğan ve zeytin ile bir öğünü geçirmenin simgelerinden.

Dünkü Manşetten Seçmeler

ABD’de resesyon olasılığı ve yeni banka krizleri mi geliyor?

Dünkü yayınlarımız sırasında Artunç Kocabalkan, FED’in borsanın bu kadar yukarıda seyretmesinden memnuniyetsizliğine dikkati çekerek, “Acayip Amerikan tahvili alıyorlar, muhtemeldir ki ABD’de bir banka daha patlayacak, birkaç banka krizi daha gelecek. 10 yıllıklar ondan düşüyor. Amerikan tahvillerine gidiyorlar, alış yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Konuk olan Balı Fırat Ekin de ABD’de bankacılık sektöründeki sorunların halı altına süpürüldüğünü ileri sürerek, geçen yıl başlayan bölgesel banka sorunlarının tekrar ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kocabalkan, FED’in faiz indirimlerinde geç kalmasının resesyona girme olasılığını artırdığını belirterek, bu nedenle ABD’den gelecek verilerin önemine işaret etti.

FED temkinli, biz ilk fırsatta

Türkiye’de ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmede kararlılık söylemine rağmen aynı zamanda “ilk fırsatta politika faizini indireceğiz” mesajları, ekonomideki yönümüzle ilgili beklentilerin de karışık olmasına yol açıyor.

Buna karşın FED Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarıyla ABD piyasalarında mart ayına ilişkin faiz indirimi beklentisi, yüzde 50’den 36’ya indi.

Geçen ay en çok ne kazandırdı?

Borsa-Şirket Haberleri için tıklayınız.

Kripto Değerlendirmesi için tıklayınız.

Gündemden kısa kısa

Ahu Özyurt ile Gündem Değerlendirmesi (29 Ocak-2 Mart)

İnşaat harcamaları iyi, gözler tarım dışı istihdamda

Gün içinde ABD inşaat harcamaları aralık ayı verileri açıklandı. Buna göre harcamalar, yüzde 0,5’lik beklentiye rağmen yüzde 0,9 arttı. Bir önceki ay da aynı oranda artış gösteren bu veri, ABD ekonomisindeki güçlü canlanmayı gösteriyor.

ABD tarım dışı istihdam verileri de hafta sonu gelmeden açıklanacak bir diğer önemli veri. Geçen ay 170 binlik beklentiye rağmen 216 bin gerçekleşmişti. 2 Şubat Cuma saat 16.30’da açıklanacak verilerle ilgili bu ayki beklenti ise 187 bin.

ABD-İran gerginliği tırmanıyor

Reuters’in ABD yetkililerine dayandırdığı habere göre, hafta sonu Ürdün’deki bir ABD üssüne çarpan ve üç ABD askerinin ölümüne, 40’tan fazlasının yaralanmasına neden olan insansız hava aracının, İran tarafından üretildiği değerlendiriliyor.

CBS News haberine göre ABD, Suriye ve Irak’taki İran destekli gruplar ile İranlı personelin bulunduğu tesislere saldırı planlıyor.

Otomobilde yıllar sonra dış ticaret açığı

Otomobilde 2016 yılından bu yana ilk kez dış ticaret açığı verildi. Geçen yıl 6,5 milyar dolarlık dış ticaret açığı, 2016’da ise 1,7 milyar dolardı.

KKM’deki düşüş sürüyor

Kur Korumalı Mevduattaki (KKM) düşüş, devam ediyor. Yaz aylarında 139 milyar dolara kadar çıkan KKM ile dövize endekslenen para miktarı, 84 milyar dolar civarına kadar indi. Bu verilere göre iktidarın ekonomiyi farklı anlayışla yönettiği “çok önceki zamanlarda yaratılan” KKM’deki gidişat, “yeni ekonomi yönetiminin istediği gibi devam ediyor” denilebilir.

Sosyal medya platformu X kullanıcısı @e507, 6 haftalık ve son haftadaki düşüş trendine göre KKM’deki gidişata ilişkin hazırladığı projeksiyonu paylaştı. Buna göre KKM’de tutulan para, 2027 yılı sonunda sıfır noktasına yaklaşıyor.

Bu görselin Alt özniteliği boş. Dosya adı: kkm04.png

Bir üst vergi dilimine nasıl bu kadar çabuk geçiyoruz?

Hazine yeniden altın ve döviz cinsi borçlanmaya başlıyor

Karşılıksız çekte yüzde 100’ün üstünde artış

Karşılıksız çek tutarı, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 103,2 artarak 4,7 milyar liradan 7,9 milyar liraya yükseldi.

Avrupalı çiftçi protestosu yayılarak büyüyor

ABD Piyasaları

S&P500 yükselişine devam ederken kapanış sonrası beklentilerin üstünde bilanço açıklayan META, %10’dan fazla yükseliş ile işlem görüyor.

Seans kapanışından sonra APPLE da bilançosunu açıkladı. Bilançodaki en önemli nokta ise Apple’ın son 4 çeyrekte yaşadığı hasılat kaybı bu çeyrekte düzelerek, yıldan yıla pozitife geçti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz