Ahu Özyurt ile Gündem Değerlendirmesi (29 Ocak-2 Mart)

0
104

Fabrikada rehine krizi

Gebze ilçesinde bulunan Procter and Gamble (P&G) fabrikasında meydana gelen olayda, İbrahim Y. adlı şüpheli, fabrikada yedi kişiyi rehin aldı. Yaklaşık 10 saatlik bir operasyonun ardından, Kocaeli Valisi Yavuz tarafından açıklanan bilgilere göre, şüpheli İbrahim Y. gözaltına alındı. ABD firması P&G’ye ait ana binayı basan şüpheli, müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirildi ve rehin tutulan yedi kişi kurtarıldı.

TCMB ile İspanya Merkez Bankası iş birliği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yaptığı açıklamada, 1 Şubat 2024 tarihinde, merkez bankacılığı konularında iş birliğini artırmak amacıyla İspanya Merkez Bankası ile mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos arasında, Madrid şehrinde gerçekleştirilen bu anlaşma, iki ülke merkez bankası arasında iş birliğinin güçlendirilmesini ve merkez bankacılığı alanında kurumsal çerçevede teknik çalışmaların yürütülmesini içermektedir.

BAE’ye enerji sahası tahsisi

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) enerji sektöründe kullanılmak üzere yer tahsisi yapmaya hazırlanıyor. Bu hamle, iki ülke arasındaki anlaşma kanununun yürürlüğe girmesinin ardından yapılan bir taahhüt olarak ortaya çıkıyor. Karaman’da enerji üretimi için ayrılan saha, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilanı kapsamında BAE’ye tahsis edilecek olan bölgenin bir parçasını oluşturuyor. Bu adımın iki ülke arasındaki enerji iş birliğini güçlendirmesi ve ekonomik bağları daha da artırması bekleniyor.

Kilise saldırısına dair detaylar

Son dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda, IŞİD’in Horasan grubuyla bağlantılı izlere rastlandı. Bu operasyonlar sırasında özellikle Balat ve çevresindeki çeşitli inançlara ait ibadethanelerin hedef alındığı tespit edildi. Ayrıca, Ortaya çıkan yeni bilgilere göre, IŞİD üyeleri, silah eğitimi için İstanbul’da bir çiftlik evi araştırmışlar.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini sırasında meydana gelen ve Tuncer Murat Cihan’ın öldürüldüğü silahlı saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında 34 şüpheli, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gece yarısı verilen kararla 25 şüpheli tutuklanırken, 9 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. DHA’nın haberine göre, polis saldırının ardından 60 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerden 26’sı sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi, 34 şüpheli ise sağlık kontrolünden sonra İstanbul Adalet Sarayı’na gönderildi.

Cumhurbaşkanı Şeriat savunması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, şeriat yönetimini isteyen çevreleri savunduğu ve laiklik ilkesine yönelik eleştirilere karşı çıktığı belirtiliyor. Erdoğan, İslam’ın hayata dair kurallarının bütününü temsil eden şeriata düşmanlık düşüncesiyle yaklaşmanın haksızlık olduğunu ifade etmiş. Ayrıca laiklik karşıtlarını din düşmanı ilan etmeye yönelik tepkilere de yanıt vermiş. Haberde ayrıca laiklik ilkesinin eşit olmadığını savunan İlahiyatçılar ve kadın hakları savunucularının görüşlerine de yer verilmiş. Makale, Türkiye’nin laiklik ilkesi üzerinden yürütülen kamuoyu tartışmalarının derinliğine işaret ediyor.

İstanbul Seçimi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, politikadaki öncü konumunu son iki ay içinde kaybettiği ve yerel yönetimdeki yarışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar bloku ile başa baş hale geldiği ifade ediliyor. Bekir Ağırdır’ın yorumlarına göre, İmamoğlu’nun avantajının erimesi, mevcut iktidarın hukuka aykırı olabilecek her türlü hamleyi yapmaya hazır olduğu anlamına geliyor. Bu durum, İstanbul’daki siyasi dengeleri önemli ölçüde etkileyebilecek gibi görünüyor.

Gezeravcı bugün dönüyor

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezervacı, mikro yerçekimi ortamında kurşunsuz lehimleme teknikleri üzerine kritik deneyler yürüterek “MIYOKA” projesini uygulamaya koydu. Uzay ve savunma sanayisinde kullanılan malzemelerin lehimlenmesi sırasında kurşunsuz yöntemlerin geliştirilmesi, uzay şartlarında daha güvenli ve sağlam yapıların inşası için önem taşıyor. Gezervacı’nın bu deneyleri, gelecekteki uzay görevlerinde kullanılacak teknolojilerin gelişimine katkı sağlayacak önemli veriler toplanmasına olanak tanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz