fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDövizF16 ve PPK Faiz...

F16 ve PPK Faiz Kararı Arasındaki Bağlantı

Türkiye’nin özellikle batı ile ilişkilerini düzeltmesi açısından İsveç kararı iPhone 6 konusuyla birlikte Türk Amerikan ilişkilerini ve Avrupa birliği ilişkilerinin pozitif etkilerse bu Türkiye’nin kredi notu başta olmak üzere enflasyonla mücadele ile birleştiğinde bizi bambaşka bir yere taşıyabilir ama buradaki önemli cümle enflasyon da birleştiğinde faiz artırımlarını son kez yapılacağı söylenen Merkez Bankası’nın düşük bir faiz artışıyla artık bu senenin son faiz artışını yaptığı düşüncesi ortaya çıkarsa enflasyonu kalıcı düşürmek gibi bir niyetin olduğu ciddi şekilde sorgulanacak.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Hafize Gaye Erkan’ın elini sıkmadı.


Borsa İstanbul

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,77’lik bir artışla 8.090,90 puanla günü tamamladı. Önceki kapanışa göre 140,84 puanlık bir artış gösteren endeks, toplam işlem hacmi olarak 89,3 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu hareketlilikte öne çıkan sektörler arasında, bankacılık endeksi yüzde 4,61 ve holding endeksi yüzde 1,31 oranında değer kazanırken, en fazla kazancı yüzde 5,70 ile finansal kiralama faktoring sektörü elde etti. Yatırım ortaklığı sektörü ise yüzde 1,01 ile günü kayıpla kapatan tek sektör oldu.

Analistlerin yorumlarına göre, ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceğine dair senaryoların güç kazanması, küresel piyasalardaki pozitif seyri destekledi ve bu durum yurt içi piyasalara da yansıdı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik istikrar ve güvene yönelik açıklamaları da piyasaları etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı.

Yarının beklentileri arasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararı, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı gibi yerel göstergeler bulunuyor. Uluslararası arenada ise, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ABD’deki büyüme verileri piyasaların odak noktası olacak. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.200 ve 8.300 seviyeleri direnç, 8.020 ve 8.000 puanlar ise destek noktaları olarak belirtiliyor.

Bu bilgiler ışığında, Borsa İstanbul’da yaşanan hareketlilik, hem yerel hem de küresel ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekillenmiş gibi görünüyor​.

Bist100/Usd

Yataş: 11 milyar TL’lik ciro hedefimizi tutturmuş olduk

Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop: 2023’ün 9.ayı sonunda 7 milyar TL olan ciromuz yıl sonunda 11,2 milyar TL’ye yükseldi. Karlılığımızdan fedakarlık yaparak 11 milyar TL’lik ciro hedefimizi tutturmuş olduk.

Enflasyon ve rekabetten ötürü bütün firmalarda kar marjlarında azalma söz konusu. Ciroyu tutturabilmek için kar marjlarını %6’lara kadar düşürdük. Normalde üreticilerin ayakta kalabilmesi için üretici karının %20’de olması lazım ancak bugünün şartlarında bu mümkün değil.

Kapasitemiz hem bize hem piyasaya yetişemez hale geldi. İkinci bir sünger fabrikası kurmaya karar verdik. Makine bağlantılarını yaptık, 50 bin metrekarelik inşaatı bugünlerde bitiriyoruz. Makinelerimizin ithalatı 2024’ün son aylarında tamamlanacak. Montajı da dikkate alırsak 2025’in ilk 3 ayında devreye alacağız. Daha kaliteli sünger üreteceğiz. Kapasitesi İlk fabrikamızın 3 katı kadar olacak.

Yapılan bu açıklamalar sonrası Yataş günü %4,72 yükselişle kapattı.

Koleksiyon Mobilya`dan Yeni İş İlişkisi

Yurt içinde yerleşik bir müşteri ile mobilya ihtiyaçlarını karşılamak üzere 114.545.455 TL tutarında sözleşme imzalandı. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %21,75’tir. Mobilya sevkiyatının 30.05.2024 tarihinde yapılması planlanıyor.

Şirketler GES Yatırımlarına Devam Ediyor

Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan açıklamada Çanakkale ve Düzce’de bulunan üretim tesislerinin çatılarına GES kurulması konusunda yatırım kararı alındı ve gerekli sözleşmeler akdedildi. Gerçekleştirilecek olan yatırımların bedeli 4.233.069 dolar olup, söz konusu yatırımların 6 aylık süre içerisinde tamamlanması hedeflendiği duyuruldu.

Şişecam`dan Ufak Geri Alımlar

26 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan, 30 Haziran 2022 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile devam edilmesine karar verilen pay geri alım işlemleri kapsamında 24 Ocak 2024 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 24 Ocak 2024 tarihinde 47,20 TL- 47,24 TL fiyat aralığından (ortalama 47,23 TL) 115.311 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu SISE payları 54.422.416 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,78).

Avrupa

Ocak 2024 içerisinde açıklanan verilere göre hem AB İşsizlik Oranı (%6,4 açıklanan, %6,5 beklenen),  hem de yıllık TÜFE verisi (%2,9 açıklanan, %3 beklenen) beklenenden düşük geldi. Avrupa Merkez Bankası’nın beklenenden önce faizleri düşürebileceği ihtimaliyle Euro,  Dolar karşısında değer kaybetti. 1.10lu seviyelerden geri çekilen EUR/USD paritesi 1.09’un da altına inmiş durumda.


Türkiye Saati ile 25 Ocak 16.15te (ECB) Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı açıklanacak. BSFinans ekibi bu verileri Canlı Yayın’da takip edecek. Faiz kararında değişiklik beklenmezken ve akabinde gelecek basın toplantısında ECB’nin faizleri düşürmeye ne zaman başlayacağı konusunda sinyal vermesi bekleniyor.

Asya

Japonya

Japonya gevşek ekonomi politikasını bırakmadı. 22 Ocak 2024 tarihinde Japonya Bankası (Bank of Japan) Faiz Kararı açıklandı ve BoJ faizleri sabit tuttu(-%0,1). Faizlerin sabit tutulmasıyla ilgili  açıklama yapan BoJ Governör’ü Ueda; “Hedef enflasyon seviyesi olan %2’ye ulaşılmadan faizleri artırmak deflasyona sebebiyet verebilir” dedi.

Görünüşe göre genişleyici ekonomi politikasına devam edecek olan Japonya’da, veriler de ekonomik hareketlenmenin yeterli seviyede olmadığını kanıtlayıcı seviyede.

            En önemli verilerden biri olan Japonya Merkez Bankası Çekirdek TÜFE verisi beklenen %2,8 iken %2,6 açıklandı. Diğer veriler ise;

İhracat (Yıllık) (Ara) açıklanan: 9,8%, beklenen 9,1(beklenenden iyi)

İthalat (Yıllık) (Ara) açıklanan: -6,8%, beklenen -5,3%   (beklenenden kötü).

Hem ihracatın beklenenden iyi gelmesi hem de ithalatın beklenenden düşük gelmesi güçsüz Japon Yeni ile açıklanabilir.

Japon Yeni(JPY)

Aralık 2023te Japonya’nın sıkılaştırıcı politikaya yöneleceğine dair söylentileri fiyatlayarak güçlenen Japon Yeni, USDJPY 141li seviyelere kadar seviyelere gerilemişti. Fakat hem BoJ’un açıklamalarıyla, hem de açıklanan verilerle bu beklenti kayboldu ve Japon Yeni değer kaybına uğradı. USDJPY yeniden 145in üstünde.

Çin

Çin, hisse senetlerinde istikrar sağlamak amacıyla 278 milyar dolarlık bir istikrar fonu oluşturmayı düşünüyor. Ayrıca, China Securities Finance Corp. veya Central Huijin Investment Ltd. aracılığıyla Çinli hisselere en az 300 milyar yuanlık yerel fon ayırmayı planlıyor.

22700lü seviyelerden geri gelen Hang Seng Endeksi; finansal kaynak haberlerinin ardından 14800den dönerek 15500lü seviyenin üstünde işlem görüyor.

ABD

Büyük şirketlerin bilançolarını açıkladığı bir hafta içerisinde aynı zamanda FED de önemli veriler açıklayacak.
31 Ocak’ta Faiz Kararı’nı açıklayacak FED için bu veriler son derece önemli.
24 Ocak 2024 16:30 PMI Verileri
25 Ocak 2024 16:30 Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), İşsizlik Haklarından Yararlanma (Canlı)
26 Ocak 2024 16:30 Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri ve Kişisel Tüketim Harcamaları verileri açıklanacak. Bu veriler enflasyonun ne derece kontrol altına alındığını gösterirken. Şirket bilançoları da ABD Ekonomisinin ne derecede sağlıklı olduğunu bizlere anlatacak. Beklenen ve açıklanan bilançolar:

24 Ocak 2024
Netflix
NETFLIX 4.Ç KAZANÇ $8.83B, BEKLENEN $8.71B ( BEKLENTİ ÜSTÜ  ✅ )
NETFLIX 4.Ç HİSSE BAŞINA DÜŞEN KAZANÇ $2.11, BEKLENTİ $2.19 ( BEKLENTİ ALTI ❌ )
NETFLIX 4.Ç STREAMING GELİRİ DEĞİŞİMİ +13.12M, BEKLENTİ +8.91M ( BEKLENTİ ÜSTÜ)
25 Ocak 2024
TESLA
26 Ocak 2024
LVMH
            Blackstone
Intel
            Visa
27 Ocak 2024
American Express

ABD Tahvilleri

Pazartesi günü hem 3 hem de 6 Aylık Hazine Tahvil İhaleleri yapılırken, Salı gününde ise 2 Yıllık Hazine Tahvili İhalesi gerçekleştirildi. %4,365 oranında getiriyle alıcı bulan tahvillere 2,57 kat daha fazla teklif geldi. Bu ihaleyle $60 milyar’lık ihale tamamlanmış oldu.

Yine bu hafta 5 Yıllık Tahvil ve 7 Yıllık Senet İhalesi gerçekleştirilecek. Geçen ay gerçekleştirilen ihalede 5 Yıllık Tahviller %3,801 oranında alıcı bulmuştu. Çarşamba günü yapılacak olan ihalede ise bu oranın yeniden %4ün üzerinde kalıp kalamayacağı büyük önem arz ediyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...