fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiHayaller Manhattan Gerçekler Yukarı...

Hayaller Manhattan Gerçekler Yukarı Ayrancı

JP Morgan toplantısı, beklenen Moody’s notu ve ABD enflasyonu geride kaldı. BİST yabancı borsalar, kripto ve altın için sırada ne var?

Bir Önceki Toplantıdan Farklı Olarak Ne Konuşuldu?

Geçtiğimiz hafta New York’ta gerçekleşen JP Morgan’ın ev sahipliği yaptığı Yatırımcı Günü’nde, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, birçok önemli yatırım kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve temsilcileri ile bir araya geldi. Ekonomi yönetimi bir süredir rasyonel politikalar uygulasa da geçtiğimiz Eylül ayındaki toplantıdan bu yana yabancı yatırımcının ilgisini çekecek ciddi bir iyileşme henüz gerçekleşmedi. Gazeteci Erdal Sağlam’ın iddialarına göre, yatırımcılar, Hafize Gaye Erkan’a Türkiye’deki faiz oranlarının yeterli olup olmadığı ve Bakan Mehmet Şimşek’in görevinden ayrılıp ayrılmayacağı gibi konularda endişelerini dile getirdiler.

Piyasaların ve bu hafta yatırımcıların takip edeceği önemli veri tarihleri ise şöyle:

15 Ocak Pazartesi: ABD piyasaları kapalı (Martin Luther King Jr. günü.) – Davos/Dünya Ekonomik Forumu başlıyor. – Çin MB faiz kararı
17 Ocak Çarşamba: ABD/Perakende satışları – ABD/Bej Kitap raporu – Euro Bölgesi/TÜFE
19 Ocak Cuma: Michigan Tüketici güven endeksi.

Beklenen Moody’s Notu Geldi

Moody’s, Türkiye’nin B3 kredi notunu teyit edip görünümü pozitife çevirdi. Olumlu görünümün Ortodoks politikalara dönüş ve dezenflasyon sürecinin devamıyla ilgili olduğu, ancak uzun vadeli ekonomik sorunların ve dengesizliklerin, notun artışını zorlaştırabileceği belirtiliyor. Moody’s, notun yükselmesi için seçim sonrasında Ortodoks politikaların devamı, dezenflasyon sürecinin başlaması ve ekonomik dengesizliklerin kalıcı bir düzelme sürecine girmesi gerektiğini belirtiyor.

Metal İş Grevi

Türk Metal Sendikası

MESS ile yapılan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Türk Metal Sendikası, grev kararı aldı. “MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımı”na karşı çeşitli uyarı eylemleri gerçekleştirdiklerini ileri süren sendika yetkilileri, sonuç elde edemeyince, üyelerinin emeklerini korumak, çalışma yaşamında adaleti ve emek haklarını savunmak amacıyla 9 Ocak’ta greve gitme kararı aldıklarını açıklamıştı. Grev, 150 bin işçiyi ve 271 fabrikayı kapsıyor.


MESS’in 13 Ocak 2024’te gerçekleşen toplantısında, işverenler 1 Eylül 2023’ten itibaren saat ücretlerine önce %32, sonra seyyanen 20,5 TL ve her kıdem yılı için 1,5 TL zam teklif etti. Bu zam paketi, ortalama ücrete %73 oranında artış sağlıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası

Birleşik Metal-İş sendikası, DİSK’e bağlı metal işçileri, 19, 23 ve 24 Ocak tarihlerinde, 15 işyerine ait 37 fabrikada grev yapma kararı aldı.

Kızıldeniz’de yaşananların, dünya genelinde yeni bir enflasyon dalgasına neden olabileceği ihtimali her geçen gün artıyor mu?

Ayrıca TESLA, Kızıldeniz’den dolayı yaşanan tedarik problemleri sebebiyle, 29 Ocak’tan itibaren Berlin’de bulunan fabrikasında 2 haftalık üretimi durdurma kararı uygulayacak. İKEA ve Geely (Çinli otomotiv markası) tedarik problemleri nedeniyle teslimatlarda gecikmelerin yaşanacağını belirtti.

ALTIN ve PETROL

Altının ons fiyatı, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD TÜFE verisinden sonra dalgalandı ancak altının ons fiyatı bir önceki güne göre 0.99% yükselişle haftayı 2048.92 dolar seviyesinde tamamladı.

Brent Petrol ise haftayı bir önceki güne göre 0.17% düşüşle 78.382 dolar seviyesinde kapattı.

BORSA

Bank of America’nın cuma günü yaptığı alış işlemlerinin al-sat portföyümü ya da yatırım portföyü olup olmadığı konusu oldukça önemli. İş Bankası Genel Müdürü, geçen hafta yaptığı açıklamada “Pazartesi’den itibaren yabancı girişi bekliyorum” açıklaması yaptıktan sonra hafta gerçekten yabancı raporları ve alışları ile başladı. Cuma günü ise Bank of America’nın tarihi 6 milyar TL değerindeki net alışı ile hafta tamamlandı. Endeksin, 8000 seviyesinin üstündeki kapanışlarda yükselişini sürdürebileceği ancak eskisi kadar hızlı yükselişler olmayacağı öngörülüyor.

Dolar Bazlı Borsa İstanbul

Stellantis ve Tofaş`ın Ayak Sesleri

Geçtiğimiz sene Tofaş ve Stellantis araç satış hakları üzerine çok büyük bir anlaşma yapmıştı. Yeni sene ile muhtemelen bu entegrasyon tamamlanacaktır. Dikkat çeken en büyük noktalardan biri ise Stellantis markalarının 2023 yılında Türkiye`de çok ciddi bir ivme yakalaması oldu. Önümüzdeki dönemde bu ivmenin Tofaş`ın ciro ve karlılığına etkisi yatırımcılar tarafından oldukça merak ediliyor.

PİYASALAR

BİST
BIST 100 endeksi, haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,69’luk artışla 7.986,47 puana ulaşarak kapattı. Hafta boyunca en düşük 7.667,85 ve en yüksek 8.081,69 puan seviyelerini gördü.

ASYA
Asya piyasaları, Japonya’da Nikkei endeksi haricinde haftayı düşüşle kapattı. Nikkei endeksi yüzde 1,50’lik artışla 35.577,11 puanda haftayı kapatırken, Çin Shanghai endeksi yüzde 0,16’lık azalışla 2.881,98, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,60 düşerek 2.525,05, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,35’lik azalışla 16.244,58 puanla haftayı tamamladı.

Çin’i Kızdıran Seçim

ABD
ABD’de Dow Jones endeksi, önceki güne göre yüzde 0,31’lik bir düşüşle 37.592,98 puanla haftayı tamamlamıştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,08’lik bir yükselişle 4.783,83 puana çıkarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,02’luk bir artışla 14.972,76 puana ulaşmıştı.

AVRUPA
Avrupa’daki piyasalar, haftayı yükselişle kapattı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,05’lik yükselişle 7.4265,14 puandan kapanırken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,95’lik yükselişle 16.704,56 puandan kapanış yaptı.

Kripto Paralar

Bitcoin Fiyatında ETF Etkisi

Bitcoin fiyatı, 11 ve 12 Ocak tarihleri arasında %15 düşerek, spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onayından sonra gerçekleşen beklenen “haberi sat” tarzı bir olayı doğruladı. Bu önemli olay, 11 Ocak’taki ilk işlem öncesinde 90 gün süren %75’lik bir rallinin ardından geldi ve fiyatın 41,500 dolara kadar düşmesine sebep oldu. Şimdi ise, yatırımcıların tekrar ayı piyasasına (düşüş eğilimine) geçip geçmedikleri tartışılıyor.

Madenci Satışları

Bitcoin News’e göre, madencilerin borsalara yaptığı akışlar altı yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 1 milyar dolar değerinde BTC’yi buldu.

CryptoQuant verileri gösteriyor ki, madencilerden gelen BTC transferlerindeki diğer zirveler, Haziran 2022, Kasım 2022, Mart 2023 ve Ağustos 2023’te fiyatın dip noktalarıydı.

Bitcoin madencileri, blok ödülünün yarıya düşeceği halving olayına 100 günden az bir süre kala baskı altında olabilir ve bazı varlıklarını satmak zorunda hissedebilirler. Bitcoin madenciliğinin ne kadar karlı olduğuna bakılmaksızın, blok ödüllerindeki %50 kesinti, kar marjlarını önemli ölçüde etkileyecektir.

Bitcoin Vadeli İşlemler İştahı Azalmadı

Bitcoin vadeli işlemler açık faizi 5 Ocak’ta 392,130 BTC’den %14 artarak 446,500 BTC’ye yükseldi.

Veriler, BTC vadeli işlem fonlama oranının 4 Ocak’tan bu yana haftada sadece %0,2’de dengelendiğini ve long – short arasında kaldıraç için dengeli bir talep olduğunu gösteriyor.

Ayırca, yatırımcılar, piyasanın genel eğilimini anlamak için “call” (alış) ve “put” (satış) opsiyonlarındaki aktiviteyi ölçebilirler. “Put-to-call oranı” bu iki opsiyon türü arasındaki ilişkiyi gösterir. Eğer bu oran 0.70 ise, bu durum call opsiyonlarına (alış) olan ilginin put opsiyonlarından (satış) daha fazla olduğunu ve piyasanın genel olarak boğa (yükseliş) eğiliminde olduğunu gösterir. Tersine, 1.40 gibi bir oran put opsiyonlarına (satış) olan ilgiyi gösterir ve ayı (düşüş) eğiliminde olduğunu işaret eder.

Son yedi gün içinde Bitcoin opsiyonlarındaki put-to-call oranı 0.35 ile 0.65 arasında değişmiş, bu da put opsiyonlarına (satış) olan talebin daha düşük olduğunu gösteriyor. Eğer yatırımcılar Bitcoin fiyatının düşeceğinden korksalardı, bu oran daha dengeli bir hale gelebilirdi.

Bitcoin fiyatı ile birlikte, korku ve aç gözlülük endeksi de geriledi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.