fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarİşimiz Enflasyon, Bitcoin Dönüm...

İşimiz Enflasyon, Bitcoin Dönüm Noktasında

Son dönemde FED‘in faizleri beklenenden geç indireceği yönünde artan beklentileri netleştirebilecek ABD enflasyon verileri, 11 Ocak Perşembe günü açıklanıyor. Kripto piyasasında ise gözler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) ile ilgili kararında.

Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan Amerika Yolcusu!


Merkez Bankası, ABD’li yatırımcılardan gelen talep üzerine 11 Ocak’ta ilk kez Yatırımcı Günü düzenleyecek. Toplantıya büyüklükleri 50 trilyon doları bulan yatırım fonlarından 200’ü aşkın üst düzey temsilci katılacak.

BİST Moody’s için Geri Sayıyor

Piyasalar, cuma günü açıklanması beklenen Moody’s’in Türkiye not değerlendirmesine odaklandı. Aralık ayındaki değerlendirmesini pas geçen Moody’s yeni yılda takviminde ilk sırayı Türkiye’ye verdi. Peki Moody’s Türkiye’nin kredi notunu değiştirir mi, beklentiler ne yönde?

İnşaat, lokomotif olmaya devam edecek mi?

Türkiye’de borsa, faiz oranlarına odaklanmış durumda.

İktidar partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için “teknokrat aday” Murat Kurum‘u göstermesi, Türkiye’nin ekonomi politikasının TOKİ projeleri öncülüğünde inşaat sektörü üzerinden şekillenmeye devam edeceği yönündeki beklentileri kuvvetlendiriyor.

Bu beklentilerin karşılığı varsa Türkiye’nin büyüme modelinin değişmediğinden ve enflasyonun düşürülmesine yönelik bir isteksizlik olduğundan söz edilebilir.

Dolayısıyla enflasyonun yüksekliği, faizlerin yüksek seyretmesi ve BİST’in bundan olumsuz etkileneceği anlamına geliyor.

BİST’te destek ve direnç seviyeleri

BIST 100 endeksi, haftayı önceki güne göre yüzde 1,07’lik artışla 7.628,73 puana ulaşarak kapattı. Hafta boyunca en düşük 7.386,99 ve en yüksek 7.634,08 puan seviyelerini gördü.

Piyasa analistleri, pozitif fiyat hareketleri görülse de BİST 100’ün düşen trendi kırabilmesi için 7.800-7.850 direnç seviyelerinden yüksek günlük kapanışların önemine dikkati çekiyor.

Düşüş trendinin devam etmesi durumunda 6.600-6.900’lü seviyeler, yabancı yatırımcı ile nakit pozisyonda bekleyen yatırımcıların “güvenilir” hisselere yönelebileceği destek seviyeleri olarak görülüyor.

Tüpraş`ta Periyodik Bakım Zamanı Geldi!


İzmit Rafinerisinde bulunan Fuel Oil Dönüşüm Tesisimizde, teknik olarak beş yılda bir yapılması gereken periyodik bakım çalışması 1 Mart 2024 itibarıyla başlayacak olup, 92 gün duruş planlanmıştır. Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın ithalat ile kompanse edilmesiyle nihai satış hacmine doğrudan bir etki öngörülmemekle birlikte, üretim azalışına bağlı olarak toplam 196 milyon ABD doları tutarında FAVÖK kaybı beklenmektedir.

Piyasalar

Piyasalar ve bu hafta yatırımcıların takip edeceği önemli veri tarihleri ise şöyle:

9 Ocak Salı: Japonya TÜFE
10 Ocak Çarşamba: TRY İşsizlik kasım
11 Ocak Perşembe: ABD TÜFE/işsizlik haklarından yararlanma başvurusu
12 Ocak Cuma: ABD ÜFE

ABD

Tarım dışı istihdam oranındaki artışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle ABD borsaları haftayı pozitif kapattı.

Aralık ayı için Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verisi, 11 Ocak Perşembe günü açıklanacak. Kasım ayı için beklenen ile açıklanan aynı, yüzde 0,3 olmuştu. Aralık için ise beklenti, yüzde 0,2 artması yönünde.

Tarım dışı istihdamın beklentinin çok üzerinde artmasının yanı sıra Dallas FED Başkanı Lorie Logan‘ın “uzun vadeli tahvil faizlerindeki düşüşün, enflasyonu körüklemesi endişesiyle FED’in yeniden faiz artırmak zorunda kalabileceği” yönündeki açıklaması da son dönemde FED‘in faizleri beklenenden geç indireceği yönünde artan beklentileri destekliyor.

Tüm bu veriler ışığında ABD enflasyon verileri, FED’in faiz kararlarıyla ilgili beklentileri netleştirebilir.

ABD’de bu hafta açıklanacak diğer veriler ise şöyle:

Aralık ayı ÜFE verisi için beklenti yüzde 0,2 olması yönünde. Kasım ayı verisi ise yüzde 0,2’lik beklentinin altında kalarak yüzde 0,0 olmuştu.

ABD tarafından beklenen diğer önemli veri ise İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları. Piyasa beklentisi, 211 bin başvuru olacağı yönünde Bir önceki açıklanan veri, 202 bin olmuştu.

ABD’de Dow Jones endeksi, önceki güne göre yüzde 0,07’lik bir artışla 37.466,11 puanla haftayı tamamlamıştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,18’lik bir yükselişle 4.697,24 puana çıkarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,09’luk bir artışla 14.524,07 puana ulaşmıştı.

ABD borsa yatırımcıları da FED’in faiz kararına olası etkisi dolayısıyla aralık enflasyon verilerini merakla bekliyor.

Kripto

Kripto piyasasında ise gözler, SEC‘in Bitcoin ETF‘lerle ilgili kararında.

Bloomberg analisti James Seyyfart‘ın sosyal medya hesabından paylaşımıyla da desteklenen beklentilere göre, SEC’in onay, ret veya erteleme yönündeki kararını bu hafta açıklayacak olması, kısa vadede kripto piyasasında gidişatı belirleyecek.

Piyasanın yüzde 90’lar seviyesinde gezinen SEC onay beklentisiyle artışa geçen Bitcoin önderliğindeki kripto piyasası, olumsuz haber gelmesi durumunda büyük bir dalgalanmaya gebe. Uzun süredir kripto yatırımcılarının bir gözü, bu kadar son dakika haberlerinde olmamıştı.

ASYA

Asya piyasaları, Japonya’da Nikkei endeksi haricinde haftayı düşüşle kapattı. Nikkei endeksi yüzde 0,27’lik artışla 33.377,42 puanda haftayı kapatırken, Çin Shanghai endeksi yüzde 0,85’lik azalışla 2.929,18, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,35 düşerek 2.578,08, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,66’lık azalışla 16.535,08 puanla haftayı tamamladı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), 9 Ocak Salı günü aralık ayı için TÜFE oranını açıklayacak. Kasım ayı için bu veri yüzde 2,7 olarak açıklanmıştı. Asya piyasalarında gözler, bu veriye çevrildi.

BoJ Başkanı Kazuo Ueda, geçen haftaki açıklamasında, ekonominin enflasyon ve ücretlerin dengeli şekilde yükseldiğini görmesini umduğunu ifade etmişti. Ueda, enflasyon ve ücretlerin dengeli şekilde artmasının, sermaye harcamaları ile araştırma ve geliştirme harcamalarında da artışa yol açabileceğini kaydetmişti.

AVRUPA

Avrupa’daki piyasalar, haftayı düşüşle kapattı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,40’lık düşüşle 7.420,69 puandan kapanırken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,14’lük azalışla 16.594,21 puandan kapanış yaptı.

İngiltere’de de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 azalışla 7.689,61 puana geriledi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...