2024-2035 Avrupa Komisyonu’nun Son AB Tarım Görünümü Raporu

0
91
AB tarım görünümü raporu
AB tarım görünümü raporu

Avrupa Komisyonu’nun son AB tarım görünümü raporu, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik endişeleri ve değişen tüketici talebi üçlü zorluğuna uyum sağlayan dayanıklı bir tarım sektörü ortaya koyuyor. AB, çoğu emtia için kendi kendine yeterli kalarak net bir tarımsal gıda ihracatçısı olmaya devam ederken, dikkat çekici sektörel değişiklikler arasında toplam et üretiminde düşüş, tahıl üretiminin istikrara kavuşması, süt üretiminin bir platoya ulaşması ve kümes hayvanı ve bakliyat üretiminde artış yer alıyor. Makroekonomik, ticaret ve iklim değişikliği gelişmelerini çevreleyen belirsizlikler devam ederken, rapor ayrıca çeşitli çevresel ve iklim göstergelerinde iyileşmeler gösteriyor ve daha çevresel olarak sürdürülebilir bir tarım sektörüne geçişi vurguluyor.

Avrupa Komisyonu, 2035 yılına kadar AB tarımına ilişkin piyasa projeksiyonlarını sunan son AB tarım görünümü raporunu yayınladı . Rapora göre, AB tarım sektörünün iklim değişikliği ve değişen tüketici talebi gibi zorluklara uyum sağlarken, tarımsal gıda ürünlerinin net ihracatçısı olmaya ve küresel gıda güvenliğine katkıda bulunmaya devam etmesi bekleniyor.

Makroekonomik ortamın istikrarlı olduğu varsayılır, AB’deki gerçek GSYİH büyümesinin orta vadede istikrara kavuşması ve enflasyonun %2 hedef seviyesine geri dönmesi öngörülür. Bu temelde, AB tarımı için pazar projeksiyonları tarımsal ekonomik modelleme yöntemleriyle geliştirilir. 

Rapor, AB tüketim modellerinde bir değişiklik öngörüyor: Et tüketiminin, esas olarak sığır eti ve domuz eti olmak üzere, marjinal olarak azalması beklenirken, bitkisel protein tüketiminin artması bekleniyor. Süt ürünleri tüketiminin, değişen alışkanlıklar ve genişleyen yeni kullanımlarla birlikte sabit kalması bekleniyor. 

Piyasa projeksiyonları, başlıca tarımsal emtiaların gerçek dünya fiyatlarında hafif bir düşüş ve düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen talebin artacağını öngören 2024-33 OECD-FAO Tarım Görünümü temel alınarak oluşturulmuştur.

Tarla bitkileri

AB ekilebilir arazi kullanımının 2035’e doğru kısmen değişmesi bekleniyor. Tahıl ve kolza tohumundan soya fasulyesi, diğer yağlı tohumlar ve bakliyatlara doğru arazi kullanımı kaymaları öngörülüyor ve bu, yem ve biyoyakıt için tahıllara olan talebin azalmasıyla tetikleniyor. Kalıcı mahsuller altındaki tarım arazilerinin alanının artması beklenirken, kalıcı otlaklar ve nadas arazileri sabit kalabilir.

Tahıl ve yağlı tohum verimlerinin, hassas tarımdaki olumlu gelişmeler, dijitalleşme ve iyileştirilmiş toprak sağlığı, iklim değişikliğinin telafi edilmesi, tarımsal girdilerin azalan bulunabilirliği ve karşılanabilirliği sayesinde 2035 yılına kadar marjinal olarak artacağı tahmin ediliyor. Tahıl üretiminin mısır ve arpa tarafından yönlendirilmesi beklenirken, buğday üretiminin 2024’teki düşüşün ardından toparlanması bekleniyor. Son olarak, şeker üretiminin 2035 yılına kadar şeker pancarı verimindeki düşüş ve tüketicilerin daha düşük şeker alımına sahip diyetlere yönelmesiyle yavaş yavaş azalması bekleniyor.

Süt ve süt ürünleri

AB süt sektörü, süt ineği sürüsünde düşüşün orta vadede süt verimindeki büyümeyle artık dengelenmeyeceği bir dönüm noktasına ulaşacak. AB süt üretiminin düşmesi bekleniyor. Ancak sektör, sektörde daha fazla katma değer yaratırken gıda sistemlerinin çevresel sürdürülebilirliğine giderek daha fazla katkıda bulunacak. 

AB’de peynir ve peynir altı suyu ürünleri üretimi, geçmişe göre daha yavaş bir hızda da olsa büyümeye devam edecektir. AB’de süt ürünleri tüketiminin, bileşiminde değişikliklerle birlikte sabit kalması beklenmektedir. Örneğin, yaşam tarzı değişiklikleri ve artan sağlık gereksinimleri, güçlendirilmiş ve işlevsel süt ürünlerine olan talebi artırabilir.

Et ürünleri

Toplam AB et üretiminin düşmesi bekleniyor. Sürdürülebilirlik endişeleri, düşük karlılık ve daha sıkı bir düzenleyici çerçeve nedeniyle sığır eti üretiminin azalması öngörülüyor. Benzer şekilde, sığır eti tüketiminin sıkı arz ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşmesi bekleniyor.

Domuz eti tüketiminin sürdürülebilirlik endişeleri nedeniyle azalması öngörülürken, kümes hayvanı tüketiminin daha sağlıklı bir imaj ve nispeten daha ucuz fiyatla artması bekleniyor. Koyun ve keçi eti tüketiminin kültürel geleneklerle ilgili sürdürülebilir tüketim kalıpları nedeniyle sabit kalması bekleniyor.

Özel mahsuller

AB’nin zeytinyağı üretiminin 2035’e kadar verim artışları sayesinde hafifçe artması bekleniyor. Ancak, başlıca üretici ülkelerde zeytinyağı tüketimindeki düşüş eğiliminin devam etmesi beklenirken, diğer AB ülkelerinde artması öngörülüyor. AB şarap üretimi ve ihracatının, genç nesillerin alkol tüketiminin azalması ve içki içme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle azalması muhtemel. 

Meyve ve sebze üretimi aşırı hava olayları, artan enerji maliyetleri, pestisit kullanımına ilişkin sınırlamalar ve haşere salgınları ile ilgili zorluklarla karşı karşıya kalacaktır. Bununla birlikte, AB’nin taze ürün tüketiminin, sağlıklı bir diyetin faydaları konusunda artan tüketici farkındalığıyla artması bekleniyor. Elma üretimi sabit kalabilirken, şeftali ve nektarin üretiminin düşmesi bekleniyor.

AB yem tedarik zincirinin stres testine ilişkin simülasyon

Bir modelleme çalışması, AB’deki mahsul verimlerindeki ve yem verimliliğindeki iyileştirmelerin küresel yem pazarındaki bir verim şokunun etkilerini nasıl hafifletebileceğini değerlendirir. 2035’te küresel yem tedarikçilerini etkileyen varsayımsal bir aşırı hava olayının AB yem tedarik zincirleri ve dolayısıyla AB et sektörü üzerindeki etkisini modeller, çünkü AB protein yemi net ithalatçısıdır. Simülasyon, AB et üretimi ve tüketiminin yalnızca marjinal olarak etkileneceğini, AB yem verimliliğindeki ve protein açısından zengin mahsul verimlerindeki iyileştirmelerin AB et sektörü üzerindeki olumsuz etkileri sınırlı bir ölçüde hafifletebileceğini göstermektedir.

Çevresel yönler

Bu raporda ayrıca, 2035 yılına yönelik piyasa projeksiyonlarından elde edilen AB tarımı için iklim ve çevresel etkiler de ele alınıyor. Sonuçlar, analize dahil edilen tüm çevre ve iklim göstergelerinde iyileşme olduğunu, sera gazı emisyonlarında, amonyak emisyonlarında ve azot fazlasında öngörülen azalmayı gösteriyor.

Arka plan

Avrupa Komisyonu her yılın sonunda görünüm raporunu yayınlar ve AB Tarım-Gıda Günleri’nde başlıca AB tarım sektörleri için bir dizi projeksiyon sunar . Tarım piyasalarının analizleri, analiz sırasında en makul kabul edilen bir dizi makroekonomik varsayıma dayalı olarak, Eylül 2024 ortasına kadar tarımsal üretim ve ticaret için mevcut verilere dayanır. 

Projeksiyonlar, mevcut CAP’ı ve ayrıca Eylül 2024 sonuna kadar yürürlükte olan veya onaylanan politika eylemlerini ve serbest ticaret anlaşmalarını yansıtmaktadır. Bu rapor, Avrupa Komisyonu tarafından gelecekteki analitik çalışmalar için bir temel teşkil etmektedir, ancak makroekonomik gelişmeler, jeopolitik ve ticari ilişkiler ve iklim değişikliği etkileri etrafındaki kaçınılmaz belirsizlikler nedeniyle bir tahmin olarak yorumlanmamalıdır. Bu Komisyon raporu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü (DG AGRI) ile Ortak Araştırma Merkezi (JRC) arasındaki ortak bir çabadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz