TÜİK Ağustos Enflasyonunu Açıklıyor

0
155

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı enflasyon oranlarını bugün saat 10:00’da açıklayacak. Verilere piyasanın tepkisi merak ediliyor.

Temmuz enflasyon verilerinde TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) aylık %9,49 temmuz verilerinde zirve görülmüştü. Yıllık %47,83 olan TÜFE’ye karşın Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık %8,23 ile yıllık %44,50 oldu.

Alternatif Enflasyon Araştırmaları Ne Diyor?

ENAG’ın araştırmasına göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ağustos ayında %8,59 arttı. Buna göre E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı %128,05 olarak gerçekleşti. ENAG’a göre ana harcama gruplarında değişimler aşağıdaki gibi oldu.

İstanbul Ticaret Odası’nın hazırladığı fiyat endeksine göre Ağustos ayındaki artış %8,79. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise artış %74.16 düzeyine denk geliyor. Grup ve alt grup bazlı değişimleri dileyenler aşağıda inceleyebilir.

Uzmanların Beklentileri Ne Yönde?

Bloomberg anketinde, ekonomistler Ağustos ayı için aylık enflasyon tahminlerini oldukça geniş bir aralıkta tuttu. En düşük aylık enflasyon beklentisi %5,5 olurken, en yüksek beklenti ise %9,2 seviyesinde bulunuyor.

Yıllık bazda bakıldığında ise, Ağustos ayı için tahminler yine oldukça farklılık gösteriyor. En yüksek yıllık enflasyon tahmini %59,2 olarak hesaplanırken, en düşük tahmin ise %53,7 seviyesinde bulunuyor.

Foreks Haber’in 14 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Ağustos ayı için aylık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 7,08, ortalama ise yüzde 7,42 artışa işaret etti.

Ekonomistlerin Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yıllık medyan tahmini yüzde 56,02 artış yönünde gerçekleşirken, ortalama tahmin yüzde 56,55 artış oldu.

Enflasyon verileri bugün saat 09:45’te ArtunçKocabalkanTV YouTube kanalında canlı yayında değerlendirilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz