fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarBİST Düşmüyor Çıkarken Zorlanıyor

BİST Düşmüyor Çıkarken Zorlanıyor

BİST’te seçimden sonra büyük bir ralli gördük. Son günlerde ise patinajda. Ne düşüyor ne yükseliyor. Büyük bir düzeltme bekleyenlere adeta “düşmeyen borsa yapmışlar” dedirtiyor.

Görünen o ki bir siyah kuğu vakası yaşanmadıkça kısa vadede aşağı yön sınırlı.

Piyasa düşmüyor, düşemiyor, sadece çıkarken zorlanıyor.

Peki, seçimden bu yana BİST’de ne olmuştu, bundan sonra ne olmasını bekleriz? Sizler için seçimden sonra yaşanan gelişmeleri özetledik, bundan sonra ne yaşanabilir üzerine kafa yorduk.

Hadi başlayalım!

BİST neden yükselmişti?

BİST, seçim sonuçlarının netleşmesiyle siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik risklerinin ortadan kalkmasının ardından rallisine başlamıştı.

Ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle rasyonel politikalara dönüş beklentisi rallinin devamını sağladı.

Negatif reel faiz politikalarının devam edeceğinin anlaşılması yükselişin motoruydu.

Körfez turu, İstanbul’da yabancı yatırımcılarla görüşmeler derken, şirket alımlarıyla yabancı girişi beklentisi de yükselişte epey bir pay sahibi oldu.

Bir yandan, sıcak para diye tarif edilen kısa vadeli yabancı yatırımcıların alımları da devam etti. 9 haftalık alım serisi rekoru geldi. Sıcak para cennetine dönen ülkeye rasyonel politikalar olacak diye biraz yabancı parası girdi.

Enerji hisselerindeki astronomik yükselişler ve yeni halka arzlarla her geçen gün daha fazla küçük yatırımcı borsaya girdi.

Doların belirli bir seviye tutulması, kazançların dolar bazında da korunmasını sağladı.

Yatırımcının TL cinsi getiri sağlayacak pek alternatifinin bulunmayışı yükseliş getirmiyordu belki ama düşüşlerin sınırlı olmasını sağladı. Kârını alan yatırımcı, “Ee, şimdi ne yapacağım?” diyerek parasını tekrar borsaya soktu.

Peki ya bundan sonra?

Yükseliş nedenlerini yukarıda saydık. Şimdi bu maddelerin üzerinden tek tek geçerek geçerliliklerinin korunup korunmayacaklarını görelim.

Önümüzde uzun bir süre genel seçim riski ve dolayısıyla siyasi istikrarsızlık riski yok fakat belediye seçimleri de bir hayli önem taşıyor. Genel seçimden önce olduğu gibi “belediye seçiminden önce de satış gelir mi?” izliyor olacağız.

Rasyonel politikalara dönüş pek de beklenen sertlikte olmadı. Ekonomi yönetimine faiz artışları konusunda bir sınırlama getirildiği konuşuluyor.

Öte yandan sert bir geçiş yerel seçimler öncesi iktidarın elini zorlayabilir. Bugüne kadar rasyonel politikanın sadece adı vardı ama kendisini pek sahnelerde göremedik. Öte yandan “görevden alınma riski” şu an için pek mümkün görünmese de her zaman akılda tutulması gereken önemli bir risk.

Negatif reel faiz politikaları en azından seçime kadar devam edecek gibi görünüyor. Seçimden sonra reel faize dönüş yapılıp yapılmayacağına ekonomi yönetimi değil Erdoğan karar verecek.

Yabancı yatırımcılarla görüşüldü ama şu ana kadar şirket alımı gibi büyük montanlı doğrudan yabancı yatırımı görmedik. Endeksin genelini etkileyecek kadar büyük bir şirket alımı haberi gelir mi? İzliyor olacağız.

Sıcak para girişi ancak endeksteki dolar bazlı yükseliş devam ederse sürer. Doların yükseldiği, borsanın durduğu ortamda alımların devamı gelmeyebilir. Nitekim 9 haftalık yabancı girişinin ardından 11 Ağustos’la biten haftada 101 milyon dolarlık net hisse satışı gördük. Bu tür girişlere güvenilmeyeceğini yatırımcı aklında bulundurmalı.

Enerji hisselerindeki yükselişler elbet bir gün son bulacak. Nasıl ki SASA, HEKTAŞ yükselişinin ardından düşüş kaçınılmaz oldu. Burada da aynı durumu göreceğiz. Öte yandan başka hisselerde yeni spekülatif yükselişler her zaman olmaya devam edecektir. Halka arzlarda da aynı durum geçerli.

“Son halka arz taban yaptığında küçük yatırımcı paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

Geldik dolar konusuna. Burada, KKM karadeliği için nasıl bir çözüm bulunacağı en önemli konu. Dolar suni olarak bastırıldıkça sorun büyümeye devam ediyor. Ufukta görünen tek çözüm KKM yatırımcısını reel faiz veren bir enstrümana yönlendirmek olarak görünüyor. Bunun da negatif reel faizle beslenen borsa canavarı için pek de iyi olmayacağı aşikar. Alternatifsizlik konusu da bununla ilişkili. Bu konuda seçime kadar bir adım atılacak mı? Göreceğiz.

Özetle, kısa vade için borsada aşağı risklerin sınırlı olduğunu görüyoruz. Yalnız seçim ve seçim sonrası gelişmeler bütün tabloyu altüst edebilir. Belki de son günlerdeki patinajın sebebi bu yazıda bahsi geçen uzun vadeli risklerdir. Yatırımcının dikkatli olması gerekiyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

Read Now

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.