fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiKıtadaki Zıt Kutuplar: Arjantin...

Kıtadaki Zıt Kutuplar: Arjantin ve Brezilya

Arjantin ve Brezilya, aynı kıtada yer alan gelişmekte olan iki ülke olarak dikkat çekiyor. Ancak son dönemdeki ekonomik performansları ve politika tercihleri açısından oldukça farklı yollar izliyorlar. Brezilya, enflasyonla olan savaşını kazanırken, Arjantin ise zorlu bir ekonomik dönemden geçiyor.

Arjantin’de son zamanlarda yaşanan siyasi dalgalanmalar ve ön seçim sonuçları, ekonomiyi derinlemesine etkiledi.

Arjantin Ekonomisinin Zorlu Yolculuğu

Sağcı lider Javier Milei’nin ön seçimlerden birinci çıkmasıyla piyasalarda sarsıntılar yaşandı. Cuma günü, dolar/peso kuru piyasalardaki hareketin etkisiyle 350 seviyesine kadar yükseldi. Arjantin Merkez Bankası, faizleri artırma ve pesoyu devalüe etme kararı alarak piyasaları sakinleştirmeye çalıştı. Milei’nin daha önce Merkez Bankası’nı kapatma sözü verdiği ve para birimi olarak ABD doları kullanacaklarını vaat ettiği  biliniyor.

Ancak Arjantin ekonomisinin içinde bulunduğu zorluklar sadece siyasi dalgalanmalarla sınırlı değil. Yüksek enflasyon, düşen rezervler ve artan bütçe açıkları gibi sorunlar Arjantin Peso’sunun değer kaybını hızlandırdı. Enflasyon yüzde 115’e kadar çıktı, Arjantin Peso’su ciddi değer kaybına uğradı. Merkez Bankası’nın faiz artışları da enflasyonun düşmesine yetmedi. Ülkenin ekonomik istikrarsızlığı, halkın güvenini sarsarak dövize kaçış eğilimini artırdı.

Bu elbette onlar için bir ilk değil. Arjantin, geçmişte de popülist politikaların etkisi altında kalarak krizlerle boğuştu. Yıllardır süregelen ekonomik istikrarsızlık ve enflasyon, Arjantin’in krizden krize sürüklenmesine neden oldu. Ülkenin şu anki durumu “sonu asla gelmeyen kriz” olarak adlandırılıyor.

Brezilya’nın İstikrarlı Yükselişi

Buna karşın Brezilya, ekonomik istikrarı ve reformlarıyla öne çıkıyor. Enflasyonla mücadelede aktif bir tavır alan Brezilya Merkez Bankası, hızlı faiz artışları ve yapısal reformlarla enflasyonu kontrol altına aldı. Brezilya’nın enflasyonu temmuz itibariyle yıllık yüzde 3,99 gibi düşük bir seviyede seyrederken, Merkez Bankası politika faizinde cesur adımlar attı ve bunun meyvelerini topluyor gibi görünüyor.

Brezilya’nın solcu lideri Lula da Silva, son yirmi yıldır iktidarda değildi. Elbette durum böyle olunca iktidar değişikliği her alanda farklı düşüncelerin şekillenmesine zemin hazırlıyor. Lula, Ekim 2022’de Bolsonaro’nun yerine ikinci kez iktidara geldiğinde eski sol popülist yaklaşımlarını geride bırakmıştı. Özellikle vergi alanında muhalefetle uzlaşarak anayasa değişiklikleri gibi reformları hayata geçirdi. Bu açıdan Lula’nın sağladığı güven, sağlam hukuki ve siyasi bir yapı oluşturdu.

Bu süreçte özellikle en dikkat çeken konulardan biri kuşkusuz Brezilya Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ekonomik çevrelerce güvenilirliği oldu. Brezilya Devlet Başkanı Lula, göreve gelmesinin ardından ülkenin merkez bankası başkanını eleştirmiş, faiz oranlarını “saçma” olarak nitelemiş ve enflasyonun kontrol altına alınamamasının işsizliği artırdığını söylemişti. Buna rağmen Merkez Bankası Başkanı Neto, Lula’nın eleştirilerinden etkilenmemiş ve politika faizini yüzde 13.75’e yükselterek büyümeyi kontrol altına almıştı. Bu hamle, siyasi baskılara karşın makroekonomik dengeyi sağlama yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Giderek artan ekonomik reformlar sayesinde Brezilya, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. The Economist’in haberine göre ülkeye giriş yapan 91 milyar doları aşan yatırım, ekonomik güvenin önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad’ın ifadesiyle, ekonomik reformlar ve düşen enflasyon Brezilya’nın güvenilirliğini artırdı.

Yol Ayrımı: Arjantin mi? Brezilya mı?

Türkiye’nin ekonomi üzerindeki yol ayrımı kritik. Arjantin ve Brezilya’nın ekonomik deneyimleri, popülist politikaların uzun vadeli istikrarı ne kadar zorlayabileceğini gözler önüne seriyor. Arjantin’de yaşanan sürekli krizler, halkın güvenini sarstı ve enflasyon-siyasi dalgalanma döngüsünü besledi. Öte yandan, Brezilya’nın istikrarlı reformları ve enflasyonla mücadelesi, yabancı yatırımcıların güvenini kazandı. Bu iki ülkenin ekonomisi, başta Türkiye ve gelişmekte olan diğer ülkeler için ders çıkarılması gereken önemli örnekler sunuyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül