Gramaj Düştü, Vergiler Arttı, Sorun Enflasyondaydı

0
150

Altında son günlerde yapılan düzenleme ve sınırlamaları Prof. Dr. Ali Hakan Kara enflasyon üzerinden yorumladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, rafinelerin üretebileceği en küçük altın gramajını “1 gram” olarak belirledi. Daha önce üretilmiş olan bir gramın altındaki 0,50, 0,25 gram ağırlıktaki altınların satışı devam edecek.

Altın ithalatında da vergilere artış yapıldı. AB dışındaki ülkelerden yapılacak altın, mücevher ve kuyumcu ürünlerine ek yüzde 20 oranında vergi artışı yükümlülüğü getirildi.

Türk vatandaşlarının güvenli liman olarak gördüğü altına rağbet ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Altın talebinin her geçen gün arttığı ülkemizde, son haberlere göre altın ithalatı son 7 ayda yüzde 180 arttı.

Eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “Altın talebini azaltmak istiyorsak önce enflasyonu düşürüp TL’yi daha cazip hale getirmemiz gerekiyor” diyerek, net altın ithalatının GSYİH oranının grafiğini paylaştı. Kara, bu grafikte enflasyondaki yükseliş sürecine dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tasarruf ekonomisi diye ifade ederek çıktığı “rasyonel” yolculukta, Türkiye’nin kronik problemi olan cari açığın olumsuz etkilerini azaltmak ve altın ihracatının arttırılması planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz