fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelErdoğan'ın Maraş Oyunu

Erdoğan’ın Maraş Oyunu

Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız politika izlemeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündemi son günlerde yoğunlaştı. Zelensky’nin ziyaretinde, Ukrayna’nın NATO üyeliğini desteklediğini açıklayan Erdoğan, “Azov” taburu komutanlarının da ülkesine dönmesine izin verdi. Erdoğan, Putin’in de Ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı. Tüm gelişmeler sonrası Erdoğan’ın hem Batı bloğu hem de Rusya ile iyi ilişkiler politikasını devam ettirip ettiremeyeceği merak konusu oldu.

Moskova’dan “mahkum değişim anlaşmasının ihlali olarak” görülen, Ukrayna Devlet başkanı Volodymyr Zelenskiy’le birlikte 5 Ukraynalı komutanın eve gönderilmesi kararından bir gün sonra Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakanları telefonda görüştü.

Bakanlıkların açıklamalarında, Sergei Lavrov ve Hakan Fidan’ın Ukrayna’daki durumu ve tahıl ihracat anlaşması ile ilgili konuyu konuştuğu belirtildi.

Ukrayna’da “kahraman”, Rusya’da “terörist” olarak görülen “Azov” taburu komutanları, savaş sonuna dek Türkiye’de kalmaları şartıyla Eylül ayında esir takasında serbest bırakılmıştı. Zelenskiy, Türkiye ziyaretinin ardından onları evlerine götürdü.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “Azov” taburu komutanlarının Zelenski ile birlikte Ukrayna’ya izin vermesinin, esirlerin takası anlaşmasını ihlal ettiğini ve bu konuda Rusya’yı önceden bilgilendirmediğini söyledi.

Ankara, geri gönderme kararı hakkında yorum yapmadı.

Peskov, Rusya’nın RIA haber ajansına konuyla ilgili açıklamasında, “Kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Anlaşmalara göre, bu kişiler savaşın sonuna kadar Türkiye’de kalacaklardı” derken, “Azov” taburu komutanlarının serbest bırakılmalarının Türkiye’ye NATO müttefiklerinin yoğun baskısının bir sonucu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da görüşen Zelenskiy, “Türkiye’den eve dönüyor ve kahramanlarımızı eve getiriyoruz” demişti. Zelensky’nin İstanbul ziyareti, Erdoğan’ın Ukrayna’nın NATO üyeliğini güçlü bir şekilde desteklemesiyle ülkede olumlu görüldü.

Erdoğan, Cuma günü Ukrayna cumhurbaşkanı ile İstanbul’da yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, ”Şüphesiz Ukrayna NATO’da olmayı hak ediyor” dedi. Ukrayna’nın NATO üyeliği bu hafta Vilnius’taki yıllık NATO zirvesinde görüşülecek.

Erdoğan, Putin’in de Ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi.

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Konstantin Sonin, ”Erdoğan, Putin’i birçok kişiden daha iyi anlıyor. Putin sözlere değil, somut eylemlere önem veriyor” dedi.

Moskova’da bazı uzmanlar, Erdoğan’ın Rusya’ya ve mahkum takas anlaşmasına uymadığını düşünüyor. Kremlin’in eski danışmanı Sergei Markov, Putin’in etkili bir karşı hamle yapması gerektiğini söylerken, ”Bu anlaşmaların ağır bir şekilde ihlalidir ve serbest bırakılmanın sonuçlarının önemli olması gerekiyor” dedi.

Ukrayna Türkiye Büyükelçisi Vasily Bodnar, Türk makamlarının “Azov” taburu komutanlarının geri dönmesini desteklediklerini bildirdi. Büyükelçiye göre, Türk yetkililer bunun için herhangi bir şart koymadılar. Bodnar, “Aslında, askerlerimizin geri dönüşünde bildiğim kadarı ile herhangi bir koşul öne sürülmedi. Aksine, Türk tarafının sürecin kendi dinamikleri içinde gelişmesini destekledi” derken, “Türkiye Rusya ile iletişimde de aynı yolu izliyor” dedi.

Türk siyaset bilimci Togrul İsmail, Rus Haber Servisi’ne verdiği demeçte, Türkiye’nin Azov taburunun liderlerinin Ukrayna’ya vermesinin, Moskova ile anlaşmaları ihlal ettiği anlamına gelmediğini, Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini desteklemediğini, ancak Moskova’ya karşı yaptırımlara katılmadığını da hatırlattı. İsmail’e göre, Ankara-Rusya ilişkileri bozulmayacak.

Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi başkan yardımcısı Andrey Klimov, Türkiye’nin “Azov” taburu konusundaki kararını bir meydan okuma olarak görmediklerini belirtti.

Rus Savunma ve Güvenlik Bakanlığı Komitesi başkanı Viktor Bondarev TASS ajansına verdiği röportajda Türkiye’nin “Azov” taburu komutanlarını Kiev’e teslim edildikten sonra tarafsızlığını yitirdiğini belirtti.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rus-Türk ilişkileri ile ilgili, “Türkiye, Batı ülkelerinden farklı olarak, Rusya ile diyaloğu sürdürmeye devam ediyor ve bu diyaloğu yüksek düzeyde destekliyor” derken, iki ülke arasında anlaşmazlıklar olsa da, Rusya ve Türkiye yakın, çok yönlü ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerle birbirine bağlı iki ülke konumunda bulunuyor.

Kaynaklar:

https://www.reuters.com/world/russian-turkish-ministers-talk-after-turkey-sends-ukrainian-commanders-home-2023-07-09/

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-zelenskiy-brings-home-azovstal-commanders-released-turkey-2023-07-08/

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/07/09/azov-prisoners-betrayal-erdogan-vladimir-putin-ukraine/

https://amp.cnn.com/cnn/2023/07/09/europe/azovstal-leaders-return-ukraine-intl-hnk/index.html

https://www.kommersant.ru/amp/6096089

https://nsn.fm/policy/idiotskie-soobscheniya-v-turtsii-prizvali-ne-ssorit-moskvu-i-ankaru-iz-za-azova

https://nsn.fm/policy/eto-ne-piar-aktsiya-v-sovfede-nazvali-pechalnym-epizodom-reshenie-turtsii-po-azovtsam

https://nsn.fm/in-the-world/v-sovfede-zayavili-chto-turtsiya-stanovitsya-nedruzhestvennoi-rossii-stranoi

https://nsn.fm/policy/peskov-v-otlichie-ot-stran-zapada-turtsiya-sohranyaet-dialog-s-rossiei

Görsel kaynak:

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iinzF.aHy9Ck/v1/-1x-1.jpg

ian bremmer в Твиттере: «got him https://t.co/0IkvU4VeG8» / Твиттер (twitter.com)

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

More from Author

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir

HSBC RAPORLARI – OTOMOTİV SEKTÖRÜ RAPORU

02.05.2024 tarihli HSBC Türk Otomotiv Sektörü raporuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz. HSBC-TurkishAutomobilesİndir

İş Yatırım Yabancı Oranları – 02.05.2024

İş Yatırım'ın düzenlediği yabancı oranlarına ait raporu sayfamızda bulabilirsiniz. Gunluk-Yabanci_Raporu_02052024İndir

Read Now

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir

HSBC RAPORLARI – OTOMOTİV SEKTÖRÜ RAPORU

02.05.2024 tarihli HSBC Türk Otomotiv Sektörü raporuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz. HSBC-TurkishAutomobilesİndir

İş Yatırım Yabancı Oranları – 02.05.2024

İş Yatırım'ın düzenlediği yabancı oranlarına ait raporu sayfamızda bulabilirsiniz. Gunluk-Yabanci_Raporu_02052024İndir

İş Yatırım KRDMD / UNLU Co. Tüpraş Rafineri Marj Verisi – Nisan 2024

02.05.2024 tarihinde yayınlanan raporları bu sayfada bulabilirsiniz. İş Yatırım #KARDEMİR - #KRDMD Raporu KRDMD_4C23_Kar-Analizi_020524-1İndir TÜPRAŞ - #TUPRS Nisan 2024 Rafineri Marj Verisi Tupras-RafineriMarj-Verisi-Nisan-2024-2İndir

FED Güvercin Piyasa Şahin

1 Mayıs, FED Toplantısı ve FED Kararının açıklandığı aynı zamanda Petrol Stokları, İş Açıkları gibi önemli verilerin açıklandığı yoğun bir gündü. FED Toplantısı detayları ve daha fazlası için

FED’in 1 Mayıs 2024 Faiz Kararı Metni

FED: "Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir."

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.