fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelFED Güvercin Piyasa Şahin

FED Güvercin Piyasa Şahin

1 Mayıs, FED Toplantısı ve FED Kararının açıklandığı aynı zamanda Petrol Stokları, İş Açıkları gibi önemli verilerin açıklandığı yoğun bir gündü. Geçtiğimiz günden bugüne kalan başlıklar şu şekilde.

Doruk Kalınoğlu’nun kaleminden Faiz Kararı Metni

FOMC üst üste altıncı toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi. Powell, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine dönmesi konusunda emin olmanın beklenenden daha uzun süreceğini, esasen yakın vadede bir faiz indiriminin mümkün olmadığını söyledi. “Sabırlı olabiliriz” dedi. Daha da önemlisi, faiz artırımına dair gelen sorular karşısında böyle bir durumun masada olmadığı şeklinde yanıt verdi.
Powell, para politikasının, zamana yayarak enflasyonu hedefe ulaştırmak için yeterince kısıtlayıcı olduğunu söyledi. Bu yıl faiz indirimlerinin muhtemel olup olmadığı sorulduğunda ise net bir cevap vermeyi reddetti ve politikanın çalışması için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ekledi. Başkan, verilerin indirimin ne zaman gerçekleşeceğinin anahtarı olacağını söyledi.
FOMC, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin “geçen yıla göre daha iyi bir seviyeye doğru ilerlediğini” söyleyerek hâlâ yumuşak bir iniş hedefliyor.
Fed, 1 Haziran’dan itibaren parasal sıkılaştırmanın hızını yavaşlatacağını, Hazine tahvillerinin bilançodan çıkan tutarının üst sınırını her ay yarıdan fazla azaltarak 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşüreceğini duyurdu. Yetkililer, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerdeki akışın hızını ayda maksimum 35 milyar dolar seviyesinde tuttu. Powell, politika konusunda herhangi bir sinyal olmadığını söyledi.

FOMC Toplantı Tutanağı Notları

FED Faiz Kararı değişmedi ve beklendiği üzere faizleri sabit tuttu. Peki açıklanan para politikası notlarında neler var geçtiğimiz aya göre neler değişti.

FED Geçen aya göre metinde yaptığı değişiklikler

Metinde dikkat çeken başlıklar şu şekilde:
“Hedef olan %2ye doğru net adımlar göremedik”

Tahvil sınırı beklenenden önce azaldı ve 25 milyar $ a geriledi.

ABD 60 Milyar$lık alım miktarlarını azalttı ve 25 milya $ üst sınır belirlendi.

QT için ise net bir tarih verilmedi.

FOMC Basın Toplantısı Notları

FED Soru Cevap kısmında gelen sorular ve Jerome Powell’ın verdiği cevaplarda dikkatimizi çeken başlıklar şu şekilde.

Faiz seviyesi yeterli mi? Yeterli, faiz artışı gündemimizde yok.

Maaş artışları enflasyon için bir risk mi? Tabii ki insanların iyi kazanmasını isteriz ama bunun enflasyonu beslemesini istemeyiz

Bu veriler eşliğinde Stagflasyon gelecek diyebilir miyiz? Saçma bir beklenti bu, hem büyüyoruz hem de enflasyon düşük stagflasyonu nerden çıkarıyorsunuz, ekonomi hala çok sağlam.

Konut kiraları için ne düşünüyorsunuz? Bu kalem enflasyonu artıran kalemlerden ve FED’in faiz etkisini daha geç gördüğümüz kalemlerden. Er ya da geç düşecektir.

Gözler Enflasyon Verisinde

Faizlerin sabit tutulduğu ayda ITO Enflasyonu aylık %5e yakın bir değerde açıklandı. Enflasyonun artmaya devam ettiği senaryoda, TCMB Faizlerinin sabit tutulması enflasyonda mücadele tarafında ne kadar güçlü kalabileceğini sorgulatıyor.

Japonya Top Çevirmeye Devam Ediyor

Japonya değersizleşen kura müdahalelerde bulunarak Japon Yeni’nin değersizleşmesini engellemeye çalışırken bir yandan da piyasadaki hareketliliğin sürmesi için para basmaya devam ediyor.

Pazartesi 160 seviyesinde gelen USDJPY paritesi 35 milyar $lık müdahale ile 155 seviyesine gerilemişti. Şimdi de gündem Japonya’nın sıkılaştırıcı adım atmayacağı.

Yaptırımlar Artıyor Ucu Türkiye’ye Dokunuyor

ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıkları, Rusya yaptırımlarının delinmesine aracılık eden 300’e yakın şirket için yeni yaptırım listesi açıkladı. Aralarında Türkiye’den de birçok şirket var.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1494

Petrol Düşüşte

Dün açıklanan Ham Petrol Stokları verisinin ardından Petrol fiyatları düşmeye devam etti

Piyasalar

ABD Piyasaları ve Tahviller

Bugün FOMC Toplantısı öncesi pek çok veri açıklandı.

FOMC Toplantısından da gelen güvercin söylemlerden sonra piyasa yükselişe geçse de günü ekside tamamladı.

NASDAQ -%0,32

S&P 500 -%0,32

Dow Jones -%0,72

Asya Piyasaları

Asya Piyasaları durağan karışık bir görünüm sergilerken, Japon Yeni’ne gelen müdahale ile birlikte USDJPY 154 seviyelerine kadar gerilemişti. Ardından tepki alımlarıyla birlikte 156 seviyesine geriledi.

Petrol ve Altın

Petrol Rezervlerinin beklenenden yüksek gelmesi petrol fiyatlarını düşürürken, FED açıklamalarından etkilenen altın pozitif ayrıştı

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.

Read Now

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.

ABD Enflasyon Verisi Olumlu. Sıra Avrupa’da

15 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ankara’da Yüksek Tansiyon Sürüyor

Ankara Emniyet Müdürlüğünde bazı yöneticilerin görevden alınmasıyla başlayan süreçte yaşananlar, siyasette tansiyonu da yükseltti. https://twitter.com/cumhuriyetgzt/status/1790500540624887921 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'ye çağırdığı iddia edildi. Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek katıldığı A Haber yayınında görüşmenin ayrıntılarına dair bilgiler paylaştı. Şimşek, "Erdoğan...

Bitcoin yükselmek istiyor

Dün elimize geçen ABD ÜFE verileri ve sonrasında Powell'in görece güvercin söylemleri, Bitcoin'i 62 bin bandının üstüne attı. Verilerin kötü gelmesine rağmen Mart ayı ÜFE verisinin negatif olarak revize edilmesi, bugün açıklanacak TÜFE verisi için piyasaya umut vermiş gözüküyor. "Gelecek kararda faizin sabit tutulması daha muhtemel" https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1790392482154361178 ETF'lerde son durum Kısa...

Hukuksuzluğun Bedeli Köprü Zammı, Siyaset de Cabası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste "acaba"ların sürmesine yol açıyor.

FED Başkanı’ndan “Ne Artıracağız Ne Düşüreceğiz” Mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, haziranda politika faizi artırmayı düşünmediklerini, yüksek ihtimal bulunduğu seviyede tutacaklarını bildirdi. Powell, Amsterdam'da düzenlenen Yabancı Bankacılar Birliği'nin yıllık genel toplantısında konuştu. Faiz kararı açısından önemli ABD ÜFE'nin açıklandığı güne denk gelmesi de konuşmanın önemini artırdı. Powell'in konuşmasından öne çıkanlar şunlar:"Bir sonraki hamlenin bir faiz artışı...

ABD’de ÜFE Beklenenden Yüksek Gerçekleşti

ABD'de çekirdek ÜFE Nisan'da aylık %0.4 artarken beklenti %0.2 artması idi. ÜFE ise Nisan'da aylık %0.5 artarken beklenti %0.3 artması idi. Yıllık olarak ise ÜFE %2.2 artarken beklenti %2.2 artış gerçekleşmesi yönündeydi. ÜFE verileri sonrası ONS altın 2431 dolar seviyesinden %0.28 yükseliş ile işlem görüyor. S&P500 vadelileri ise 5237 puan...

ABD Verileri ve FED Başkanı’nın Konuşması, Piyasaları Nasıl Etkiler?

ABD endeksleri bir kez daha yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Bu hareketsizliğin bugün sona erme ihtimali yüksek zira önümüzdeki günlerde açıklanacak olan PCE’nin öncüsü kabul edilen PPI bugün, CPI ise yarın açıklanıyor. Enflasyon ve Fed beklentilerini oynatabilecek veriler olduğundan endekslerin kısa vadeli yönünü de belirleyecekler. NY FED enflasyon...

Rezervlerde Günlük Rekor Giriş

Track all markets on TradingView { "symbols": , "showSymbolLogo": true, "isTransparent": false, "displayMode": "adaptive", "colorTheme": "dark", "locale": "en" } Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış devam ediyor. Bugün yayımlanan analitik bilançoya göre, 10 Mayıs...