Pekin görüşmelerinden ilk gün iyi niyet mesajları geldi

0
172

ABD-Çin arasında geçen Kasım sonunda Arjantin’de yapılan G20 toplantısında uzlaşıya varılan 3 aylık ticaret savaşı ateşkesi kapsamında, Çin’in başkenti Pekin’de dün başlayan 2 günlük görüşmelerle ilgili olarak dün iki taraftan birer açıklama geldi:

. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang ABD ile olan ticari ihtilafların eşit şartlarda çözülmesini istediklerini söyledi.

. ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross ise dün CNBC’ye verdiği röportajda ABD’deki tarifelerin Çin ekonomisine ve Çin’in toplumsal huzursuzluğu önleyebilecek istihdam yaratma yeteneğine baskı yaptığını söyledi.

ABD yönetimi söz konusu tarifelerin Çin’in ekonomik büyüme ve istihdam piyasası üzerinde olumsuz etkisi olduğunu kabul ederken Çin de eşit şartlarda bir anlaşmaya razı olduğunu dile getiriyor. İki taraflı iyi niyet olarak algıladığımız bu gelişmenin bugünkü görüşmelerde somut adımlarla desteklenmesini arzu ediyoruz. Zira ardı ardına gelen ABD makro ekonomik verileri de küresel yavaşlama endişelerinden olumsuz etkilenildiğini teyit ediyor.

2018 yılında ABD 250 milyar dolar büyüklüğündeki Çin ithal mallarına, Çin ise 110 milyar dolarlık ABD ithal mallarına ek gümrük vergisi uygulamaya başlamış, ABD Başkanı Trump 2019 yılı ile birlikte ek tarifelerin %25’e yükseltileceğini açıklamıştı. Ateşkes anlaşması ile Trump ek tarifeyi 2 Mart’a kadar dondurmuş oldu.