Haftanın gündemi: ABD-Çin ticaret görüşmeleri

0
146

7-8 Ocak tarihlerinde ABD ve Çin ticaret bakan yardımcıları Pekin’de ikili ticari görüşmelerde bulunacak. ABD-Çin arasındaki 3 aylık ticaret savaşı ateşkes süresi 3 Mart’ta doluyor. Halihazırda ABD 250 milyar dolarlık Çin malı, Çin ise 110 milyar dolarlık ABD malı üzerinde ek gümrük vergisi uyguluyor.

Çarşamba günü 19 Aralık tarihli Fed para politikası toplantı tutanakları yayınlanacak. Fed Başkanı Powell’in ABD istihdam verilerinin ardından yaptığı bir konuşmada 19 Aralık toplantısından farklı olarak güçlü istihdam piyasasına rağmen enflasyondaki zayıflamaya bağlı olarak faiz artırmak konusunda sabırlı olacaklarını belirtti. Powell’in bu görüşlerini baz aldığımızda tutanakların piyasalar üzerinde belirleyici olacağını düşünmüyoruz.

9 Ocak Çarşamba Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri Bostic ve Rosengren’in, 10 Ocak Perşembe günü Fed Başkanı Powell ve FOMC üyeleri Bullard ve Clarida’nın konuşmalarını takip edeceğiz.

10 Ocak Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası 13 Aralık 2018 tarihli para politikası toplantı tutanakları yayınlanacak. Toplantıda faiz değişikliği olmamış, tahvil alım programı sonlandırılmış, ihtiyaç olması halinde tahvil alımlarının tekrar gündeme gelebileceği ifade edilmişti.

Cuma günü Türkiye’de Kasım ayı cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Ekim ayında 2,8 milyar dolar fazla veren cari işlemler dengesine bağlı olarak 12-aylık cari işlemler açığı eksi 39,4 milyar dolara gerilemişti. Mayıs 2018’de 58,1 milyar dolar seviyesine yükselen cari işlemler açığı Haziran 2018’den itibaren ihracat performansındaki olumlu seyir ve daralan iç talebin getirdiği ithalat daralmasına bağlı olarak aralıksız düşüşünü sürdürüyor. Aylık bazda bakıldığında Ağustos-Ekim 2018 döneminde cari işlemler dengesi fazla veriyor. Derinleşen talep daralmasına bağlı olarak cari işlemler dengesindeki iyileşmenin Kasım ayında da sürmesini bekliyoruz.