Hindistan imalat sektörü Aralık 2018’de gücünü korudu

0
159

Dünyanın 6. büyük ekonomisi olan Hindistan’da imalat sektörü Aralık ayında kısmen zayıfladı. Nikkei imalat sektörü PMI endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 53,2 seviyesine geriledi. Endeksin 50 ve yukarısındaki değerler sektörde büyümeye işaret ediyor.

Sektördeki zayıflamada istihdam artışının son 4 ayın düşüğüne gerilemesi ve yıl sonu etkisiyle ürün stoklarında azalma etkili oldu.

Fiyat tarafında ise özellikle çelik fiyatlarındaki artış girdi maliyetlerini yukarı çekmesine rağmen girdi maliyet enflasyonu son 34 ayın en düşüğüne geriledi. Azalan enflasyonist baskı çıktı fiyatlarının önceki aya göre değişmemesinde etkili oldu.

Öte yandan şirketler talep artışı beklentisiyle girdi stoklarını artırırken, artan siparişlere bağlı olarak üretim ve istihdam Aralık ayında artış kaydetti. İhracat siparişleri ise son 13 ayın yükselişini Aralık ayında da sürdürdü.

2017 yılında ortalama yıllık %6,3 büyüyen Hindistan ekonomisi 2018 yılının ilk üç çeyreğinde ortalama %7,7 büyüme kaydetti. 2018 yılının son çeyreğinde yüksek performans gösteren imalat sektörünün etkisiyle GSYH’nin de son çeyrekte %7,5 seviyesinde bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.