Çin imalat sektörü Aralık ayında daralma bölgesine geriledi

0
163

Çin’de imalat sektörü Caixin PMI endeksi Mayıs 2017’den bu yana ilk kez Aralık 2018’de 50 seviyesinin altına gerileyerek sektörde daralmaya işaret etti. Çin’de 430 sanayi şirketini kapsayan endeks Aralık ayında 50,1 piyasa beklentisine karşılık 49,7 seviyesine geriledi. Endeksin 50 seviyesinin altındaki değerler sektörde daralmanın yaşandığını gösteriyor.

Sektörde daralmanın başlıca unsurları

. Yeni siparişlerin Haziran 2016’dan bu yana ilk kez azalması,

. Yeni ihracat siparişlerinin son dokuz aylık düşüşünü sürdürmesi,

. İç talebin daralması ve

. Zayıflayan istihdam oldu.

Sektörde olumlu gelişmeler ise şöyle sıralandı:

. Üretim miktarı Ekim ve Kasım aylarında düşmesinin ardından Aralık ayında yükseldi,

. Satın alımlar arttı,

. İş güveni ılımlı da olsa son üç ayın en yükseğine çıktı.

Fiyat tarafında ise zayıflayan emtia fiyatları ve düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak girdi fiyatlarının son Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyesine gerilemesi şirketleri Kasım ayındakine benzer olarak çıktı fiyatlarında indirime gitmeye yöneltti.

İmalat sektöründeki zayıflama ABD ile Çin arasında devam eden ticaret anlaşmazlığının olumsuz sonuçları olarak karşımıza çıkıyor. Fiyat seviyelerinde gerileme şirket karlılıkları üzerinde baskı oluşturması tehlikesini ortaya koyuyor. Ek olarak diğer Asya ekonomilerine ait Aralık ayı imalat sektörü PMI verileri de ABD-Çin anlaşmazlığından olumsuz etkilenmeye devam ettiklerini gösterdi.

ABD-Çin arasındaki Aralık ayında ABD-Çin ateşkesine yönelik ikili çalışmalarda ABD’den soya fasulyesi ithalatı dışında önemli bir gelişme yaşanmadı. Ateşkes, Şubat ayı sonunda sonlanacak.