Çin’den para musluklarını açmak yerine vergi indirimleri ve kredi şartlarını yumuşatma

0
181

Cuma günü Pekin’de gerçekleştirilen yıllık Ekonomi Çalışma Konferansı’nda 2018 yılında %6,6 civarı bir büyüme ile 2008 yılı Finansal Kriz’den bu yana en zayıf performansını gösteren Çin ekonomisini 2019 yılında mali ve parasal politikalarla destekleme kararı alındı. Mali tarafta vergi ve ücretlerde indirimlere başvurulacak, parasal tarafta ise merkez bankası ihtiyatlı tavrını korumak suretiyle duruma göre gevşeme ve sıkılaştırma politikalarına başvuracak. Ancak Çin hükümetinin ne para birimi yuanı ne de bütçeyi baskı altına alacak kadar sert önlemler alması beklenmemeli.

Çin hükümeti Kasım ayı sonunda Arjantin’de yapılan G20 zirvesinde ABD ile 90 günlük ateşkes anlaşmasına imza atmasının hemen ardından hayvancılık ve gıda sektörünün en önemli girdisi olan soya fasulyesi için ABD’ye sipariş verilmişti. Dün ise ham madde sıkışıklığını azaltmak adına genel ithalatı artırmaya yönelik olarak 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere bazı ürünlerde ithalat vergisini kaldırarak geçici ithalat vergileri listesinde yer alan 900’den fazla mal miktarı sayısını 700’e düşürdü.

Ekonomistler, 2019 yılında ek vergi indirimleri ve merkez bankasının para muslukları açmak yerine bankaların zorunlu karşılık oranlarında indirime gitmesi ihtimalini daha yüksek görüyorlar.