ABD’de Kasım ayı kişisel harcama verileri Fed’i destekledi, ihracat ateşkese bağlı

0
154

ABD’de 3. çeyrek büyüme verisi %3,5 seviyesinden %3,4 seviyesine revize edildi. Revizyonda, kişisel harcamalar endeksinin (PCE) 3. çeyrekte yıllık %1,9 seviyesinden %1,6 seviyesine revize edilmesi ve özellikle Çin’in gümrük tarifesini artırmasına bağlı olarak soya fasulyesi ihracatındaki düşüş etkili oldu. Fed’in baz aldığı çekirdek PCE artışı ise %1,5 seviyesinden yukarı %1,6 seviyesine revize edildi.

ABD’de 4. çeyrek verilerine göre çekirdek PCE’de yıllık %1,9 artış kaydedildi. Fed para politikasında çekirdek PCE’de %2 seviyesini hedefliyor. Geçen Çarşamba yapılan yılın son toplantısında Fed çekirdek PCE’nin %2 hedefinin hemen altında %1,9 seviyesinde olması ve güçlü ekonomik aktiviteye bağlı olarak politika faizini 25 baz puan artışla %2,25-2,50 seviyesine yükseltmişti.

İhracat tarafında ise Arjantin’de 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde yapılan G20 zirvesinde ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin olarak 90 günlük bir ateşkes imzalanmış ve hemen arkasından Çin hükümeti ABD’den soya fasulyesi sipariş etmişti. Dün (23 Aralık 2018) ise Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı bir açıklamada ABD-Çin arasında ateşkese bağlı olarak geçen hafta bakan yardımcıları seviyesinde ticaret dengesi ile fikri mülkiyet haklarının güçlendirilmesine ilişkin çalışmalar yapıldığını duyurdu. Hatırlatalım, 17 Aralık’ta Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ABD’nin ticaret politikasını 14. kez İsviçre’nin Cenevre kentinde değerlendirmiş ve Trump yönetimi başa geçtiği tarihten bu yana ilk kez söz konusu incelemeyi kabul etmişti. Bu gelişmeleri küresel durgunluk endişeleri artarken önemli olarak değerlendiriyoruz.