Brexit ve İtalya sorunları Almanya’nın iş durumu endeksini olumsuz etkiledi

0
233

Almanya’da Ifo endeksi Kasım ayında aylık 0,9 puan düşüşle 102 seviyesine geriledi. Ifo endeksi son 3 aydır düşüyor. Mevcut şartlardaki bozulmaya paralel olarak gelecek döneme ilişkin algı da bozuluyor.

Alt endekslere bakıldığında imalat sektöründe güven aylık bazda %9, hizmet sektöründe %5, toptancı ve perakende sektöründe %4 oranlarında kötüleşti.

Geçen hafta açıklanan PMI endeksi verilerinde de imalat sanayinde Ağustos ayında başlayan daralmanın Kasım ayında da sürdüğünü gördük ki endeksin 2016 seviyelerine kadar gerilediğini hatırlatalım. Servis sektörü PMI endeksinde ise bozulma son üç aydır devam ediyor.

Hafta sonu Avrupa Parlamentosu’nun Brexit’i onaylaması ve AB-İtalya arasında uzlaşma çabaları rahat bir nefes aldırsa da belirsizlikler hala korunuyor zira İngiltere parlamentosunun da Brexit’i onaylaması gerekiyor. Onaylanması halinde Brexit’in İngiltere’ye maliyetinin önümüzdeki 12 yılda 100 milyar pound olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Başbakan May’in Parlamento’dan yeterli desteği alamaması halinde Başbakanlık için bir seçim süreci ihtimali gündeme gelecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz