Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım verileri talepte zayıflığın sürdüğünü gösterdi

0
140

TÜİK tarafından yayınlanan reel kesim güven endeksi (RKGE) verilerine göre son üç aya ilişkin olarak iç talepte daralma son 7 aydır düşüşünü korurken, ihracat tarafında siparişler Ekim ayındaki yükselişini sürdürdü.

RKGE-son 3 ay-2018-Kasım

İç piyasa siparişlerinde azalışın güçlenerek devam etmesi -Kasım ayında uygulamaya giren dayanıklı tüketim mallarına yönelik vergi indirimlerinin yeni yılda sonlanacağı dikkate alındığında- şaşırtıcı değil.

Nitekim Kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım verileri de dayanıklı tüketim malı, ara mallar ve yatırım malları üretiminde azalışa işaret ederek iç talepteki daralmanın sürdüğünü teyit etti.

KKO-2018-Kasım

Gelecek üç aya ilişkin olarak ise başta Avrupa olmak üzere küresel ekonominin yavaşlayacağı işaretleri alınıyorken reel sektörün ihracat siparişlerindeki artış beklentisine çekinceyle yaklaşıyoruz.

RKGE-gelecek 3 ay-2018-Kasım

Paralel olarak gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarının ve gelecek üç aydaki istihdama ilişkin azalış yönlü beklentilerin zayıflayarak devam etmesi de reel sektörün umudunu koruduğunu gösteriyor ki bu önemli bir motivasyon kaynağı olabilir.

RKGE-2018-Kasım