APEC anlaşmazlığı 29 Kasım’da yapılacak Trump-Xi Jinping görüşmesine gölge düşürdü

0
141

Papua Yeni Gine’de hafta sonu düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nin bitiminde ABD ve Çin arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 29 yıl aradan sonra ilk kez sonuç bildirisi yayımlanamadı. Böylece 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde yapılacak olan G20 zirvesi öncesinde 29 Kasım’da bir araya gelmesi planlanan Trump ve Xi Jinping’in de uzlaşacağı beklentilerine gölge düşmüş oldu.

Diğer bir deyişle ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı küresel ekonominin gidişatını etkileyen ana unsur olarak kalmaya devam ediyor. Bir de üzerine yüksek enflasyon sebebiyle sıkılaşan finansal şartları eklediğimizde ülkelerin ve şirketlerin böyle bir ortamda ayakta kalabilmeleri için güçlü temeller ortaya koymaları gerekiyor. Moody’s’in son yayınladığı raporda özetlediği gibi: Güçlü bilanço, güçlü iç talep ve destekleyici politikalar.

Dolayısıyla bu hafta ABD tarafında Pazartesi Fed San Francisco Başkanı Williams’ın yapacağı konuşma, Salı ve Çarşamba konut, Çarşamba dayanıklı tüketim malı siparişleri ve Cuma PMI verileri önemli olacak ancak daha da önemlisi 29 Kasım öncesi ABD ve Çin tarafından gelebilecek olası haberleri takip edeceğiz.