Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık %2,68 azalışla Eylül 2009’dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı

0
216

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,68 azalırken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,71 azalış kaydetti.

SanayiÜretimi-2018-Eylül

(Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 artarken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,1 azalış kaydetmişti.)

2018 yılı üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,5 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %0,2 azaldı.

Ekim ayı imalat sektörü PMI verileri zorlu faaliyet koşullarının etkisiyle üretim ve yeni siparişler yavaşlasa da Eylül ayına göre hız kestiğine işaret etmişti. Yeni ihracat siparişleri üst üste ikinci ay olacak şekilde azalmış ve gerileme önceki aya kıyasla hız kazanmıştı. Yine Ekim ayı reel kesim güven endeksi verileri göre ise son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı gözlenmişti. Söz konusu veriler sanayi üretiminin 4. çeyreğe zayıf başladığını gösteriyor.