Emlak Bank gayrimenkul fonu yeşil tahvil ve yeşil sukuk pazarının gelişimi açısından öncü olabilir

0
141

Türkiye genelinde satışı bekleyen 800 bin konut için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü bir çalışmada sektöre fon sağlamak ve satışı bekleyen konut sayısını azaltmak için Emlak Bank nezdinde bir fon kurulması planlanıyor.

Basında yer alan haberlere göre fon; İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’ne (GYODER) üye olan firmaların stoklarından oluşacak.

Fondaki stoklar sukuk ya da tahville menkul kıymetleştirilerek yatırımcılara satılacak.

İhraç edilecek gayrimenkul tahvillerinin şirket tahvillerine göre avantajı kredi notlarının şirket tahvillerine kıyasla daha yüksek olacağını düşünüyoruz ki finansal zorluk yaşayan gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin bu sayede daha ucuz finansman sağlama şansı yakalayacaktır. Hatırlatalım şirket tahvillerinin kredi notu en fazla ülkenin kredi notuna eşit olabiliyor.

Fon tarafından ihraç edilecek tahvillerin yeşil tahvil benzeri olarak çıkarılabilmesinin çevre dostu projeleri desteklemek adına olumlu bir etki yapacağını düşünüyoruz. Yeşil tahvillerin vergi indirimi ve/veya muafiyeti kazandırması hem yeşil tahvil pazarının gelişmesini sağlayacak hem de çevre dostu projelerin artmasına katkı sağlayacaktır.

2017 yılında dünyada 160 milyar dolarlık yeşil tahvil ihraç edilirken ilk yeşil sukuk ihracı yine 2017 yılında gerçekleştirildi. Yeşil tahvil pazarı, toplam büyüklüğü 65 trilyon dolar olan küresel tahvil piyasasının çok küçük bir kısmını oluştursa da hızla büyüyor ve Şubat 2018’de 350,3 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. Sukuk ihracı pazarın büyümesini destekleyecektir.

Emlak Bank nezdinde kurulacak olan fonda yer alacak olan stokların menkul kıymetleştirilmesine yönelik bilgiler henüz sınırlı. Hükümetin söz konusu tahvil ve sukukları cazip bir yatırım aracı olmaları yönünde hareket edeceğini düşünüyoruz.