Yabancı kurum raporlarına göre faiz artırım beklentisi 50-100 baz puan arasında

0
135

JP Morgan, kötüleşen fiyat dinamikleri, devam eden kredibilite sorunu ve piyasada dalgalanmaların sürmesine bağlı olarak politika faizinde 50 baz puanlık artış bekliyor.

Morgan Stanley fiyat ve mali denge endişelerine istinaden TCMB’den politika faizinde 75 baz puanlık artış öngörüyor.

Standard Chartered genişleyen cari işlemler açığı ile enflasyon ve yatırımcı algısında kötüleşmeye bağlı olarak TCMB’nin son acil faiz artışının yeterli olmadığını bugünkü toplantıda politika faizinde 100 baz puanlık artış yapması gerektiğini savundu.

Deutsche Bank fiyat istikrarını sağlamak adına politika faizinde 100 baz puanlık artış bekliyor.

Goldman Sachs ise faiz artırımı beklemiyor. Raporunda, Türk lirasındaki dalgalanma, ısınan ekomomi, artan enflasyon beklentileri ve genişleyen cari işlemler açığının Türk lirası üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini, ancak toplantıda TCMB’nin faiz artırım yerine fonlama karmasını değiştirerek likiditeyi sıkılaştırmaya devam edeceğini savundu.

YORUM: TCMB’nin faiz artırmaması durumunda Dolar-TL 4,50-4,60 civarında dengelenecektir. Halen %16,50 olan politika faizini fonlama üst limiti olan %18’e yaklaştırması durumunda Dolar-TL’de 4,30-4,40 aralığında dengelenme göreceğiz. Ancak Euro-Dolar paritesinin gelmiş olduğu 1,18 seviyesinin aşağı kırılması halinde ABD doları değer kazanacaktır ki TL açısından risk.