TL’nin düşmanı Fed

0
155

Son açıklanan ABD verilerine bakalım:

ABD’de fabrika siparişleri Nisan 2018’de bir önceki aya göre beklentilerden fazla %0,8 geriledi. Mart ayı verisi 0,1 yüzde puan artışla %1,7 olarak revize edilirken Nisan ayında bir önceki aya göre %0,5’lik düşüş bekleniyordu.

ISM imalat dışı PMI endeksi ise Mayıs ayında aylık 1,8 puan artışla 58,6 seviyesine yükseldi. İş aktivitesi, yeni siparişler ve istihdamda artış kaydedildi. Şirketler gümrük vergisi artışları ve ticaret anlaşmalarına ve satılan malın maliyetine belirsizliklere rağmen iş koşulları ve genel ekonomi konusunda iyimser olmayı sürdürüyorlar.

IHS Markit tarafından açıklanan hizmet sektörü PMI endeksi ise Mayıs ayında aylık 2,8 puan artışla 56,8 seviyesine yükseldi. Artışta elverişli ekonomik şartlar ve artan müşteri talebi etkili oldu. İstihdamda artış kaydedildi. Girdi maliyetleri gümrük vergileri; artan faiz oranları, enerji ve benzin fiyatları sebebiyle 2013 yılı Ekim ayından bu yana en hızlı artışını kaydetti. Çıktı fiyatları son üç ayın en yükseğini gördü. İş güveni yüksek seviyelerini korudu.

Kişisel harcamalar ise Nisan ayında bir önceki aya göre %0,6’lık artışla son beş ayın en hızlı yükselişini yaşadı. Artışta dayanıksız tüketim malları tüketimindeki artış etkili oldu.

Gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları çekirdek fiyat endeksi ise Nisan ayında bir önceki aya göre %0,2, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8 artış kaydetti. Fed para politikası kararında %2 seviyesini hedefliyor.

YORUM: Son veriler 2. çeyrekte ABD’de iş koşullarının iyileşmeyi sürdürerek güçlü istihdam piyasasının ve enflasyonda artış eğiliminin korunduğuna işaret etti. Fed 12-13 Haziran’da para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Çeyrek baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Fed yetkilileri ekonomi koşullarında iyileşmeye rağmen kademeli faiz artışı mı yoksa faiz artışında hızlanmaya mı gidilmeli konusunda tartışmalarını sürdürüyor. Bu toplantı hangi noktada fikir birliği sağlanacağı konusunda önemli olacak. Türkiye’nin yurtdışından borçlanma maliyetlerini dikkate aldığımızda faiz artırımlarında hızlanmanın borçlanma ve borç çevirmede daha aza baskıya sebep olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla gelecek haftaki toplantı TL’deki seyir açısından önemli.