Türkiye’nin ekonomik darboğazdan çıkması için beklenen yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?
Yakın zamana kadar iktidarca uygulanan politikaların sonucu olarak Türkiye ekonomisi, yeniden AK Parti iktidarları öncesi yaşanan yüksek enflasyonla yaşayan ülkeler arasına geri döndü.
Yeni ekonomi yönetiminin kitabına uygun politikaları yürütmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanca desteklenmesinin, yine yakın zamana kadar uygulanan politikalar sonucu ülkeden çıkan yabancı yatırımcının dönmesini sağlaması bekleniyor. Peki sıkı para politikaları sonucu enflasyonun düşmesi, bu ülke ekonomisini ayağa kaldırmada önemli unsur yabancı yatırımcıyı yeterince ikna edebilir mi?
Friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyoruz?
Rusya’nın Ukrayna ile savaşı, Çin ile yürütülen ekonomik savaş ve bir nevi herkesin gerçekleşmesinden korktuğu ama dile getirmeden duramadığı 3. Dünya Savaşı ihtimali, işler o noktaya gitmese de Türkiye’nin jeopolitik konumu dolayısıyla friend-shoring kapsamında yatırım almasını sağlayabilir. Yani Türkiye, tedarik zincirlerinin güvenilen ülkelerde olmasını, sadece serbest ticaret değil aynı zamanda güvenli ticaretin hedeflendiği friend-shoring şemsiyesi altına alınabilir.
ABD ve AB tarafından friend shoring şemsiyesi altına alınan Türkiye, büyük miktarda uzun vadeli yabancı yatırım çekmesi sonucu yeni iş sahaları ve fabrikalar ile tahmin edilenden kısa sürede krizden çıkıp ekonomisini güçlendirebilir.
Rahip Brunson krizi, Rusya’dan S-400 füzeleri alımı gibi durumlarla Batı Bloku’ndan uzaklaştığı yorumlanan Türkiye, son dönemde yeniden ABD, NATO ve AB ile ortak çıkarlar doğrultusunda hareket ediyor gibi gözüküyor. Mısır ile yeniden kurulan ilişkiler, merkezi Irak yönetimi ile temaslar, İsveç’in NATO üyeliğine onay, bu çerçevede değerlendirilebilir.
Peki bu duruma dair sinyal, seçimin hemen ardından günü kurtaracak yabancı yatırımcıyı da Türkiye’ye çeker mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimden bir ay sonra Joe Biden Başkanlığı dönemindeki ilk Beyaz Saray ziyareti bu süreci hızlandırır mı?
PİYASALAR
Borsa İstanbul
Haftaya hızlı başlayan BIST100 endeksi Pazartesi günü 9336 seviyesine kadar yükselirken öğleden sonra gelen sert satışlar ile 9029 puandan günü tamamlamıştı. Salı günü de devam eden satışlar sonrası hızlı bir biçimde 50 günlük hareketli ortalama seviyesine geri çekilen borsa kapanışını 8807 puandan yaptı.
TL Bazlı Düşen Trend Devam Ediyor
PPK faiz kararı sonrası hızlanan alışlar sonrası USD bazında düşen trendini kıran BIST100 Pazartesi günü TL bazlı düşen trendin üstüne yükselse bile buradan sert satışla günün en düşük seviyesinden kapandı. Bu şekilde gelen kapanış düşen trendin devam ettiğini teyit etti.
Endekste takip edilecek önemli destek seviyeleri ise 8800 puan ve o seviyenin altında ise 8580 seviyesi olacak. Endeksin 8800 ila 8780 seviyeleri altında kapanış alması durumunda ise 50 günlük hareketli ortalamanın altında kapanmış olacak.
Kripto
Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların üstünde fiyatlıyor.
Analist Pav Hundal’a göre, olası short yönlü pozisyon tasfiyesi Bitcoin’de ki ralliyi hızlandırabilir. Analist, ilk güçlü direnç olarak 80 bin dolar seviyesine dikkat çekiyor.
BSFinans Editörü Onat Tütüncüler’in kapsamlı Bitcoin’de karar anı yazısını okuyabilirsiniz.
Gündemden Kısa Kısa
Rezervlerde erime sürüyor
Merkez Bankası’nın geçen hafta net döviz rezervlerinde 4,5 milyar dolarlık erime daha yaşandığı hesaplandı. Böylece, önceki hafta 19,6 milyar dolar olarak açıklanan net döviz rezervleri 22 Mart haftasında 15 milyar dolar seviyesine geriledi.
Büyüme Tahmininde Artış
S&P, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmini 2024 için yüzde 2,4’ten yüzde 3’e ve 2025 için yüzde 2,7’den yüzde 3’e çıkardı.
Kredi derecelendirme kuruluşu, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini ise yüzde 4,2’ye yükseltti.