Borsanın Düşesi Varmış, Şimşek de Düktü

0
212

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri kazançlara vergi getirilmesinin düşünüldüğünü açıklaması üzerine Borsa İstanbul sert düştü.

BİST100 güne 10.714 puanla başladı gün içinde Mehmet Şimşek’in “Vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Borsa kazançlarına vergi için hazırlık yapıyoruz. Bir sonraki pakette, borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz.” açıklamaları sonrası BIST 100 Endeksi 10.254 puana kadar geriledi. Kapanışa doğru alımların artmasıyla BIST 100 günü 10.343,31 seviyesinden %2,86’lık bir düşüşle tamamladı.

Şimşek, Türkiye’nin OECD’de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke olduğunu ve Türkiye’de dolaylı vergilerin milli gelire oranının OECD ve AB ortalamalarının altında olduğunu vurguladı. Doğrudan vergi gelirlerine odaklanacaklarını ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almayı tercih ettiklerini söyledi.

Borsa kazançlarının vergilendirilmesi bir sonraki vergi paketi için değerlendiriliyor. Mevcut pakette çokuluslu şirketlere %15 asgari kurumlar vergisi getiriliyor. Yapılan açıklamalara göre vergiden kaçınmanın cezaları artırılacak ve denetimler sıkılaştırılacak. Vergi denetimlerinde yapay zeka teknolojileri kullanılacak. Sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi için daha fazla çalışma gerektiği belirtildi. Borsada işlem vergisinin istenmeyen sonuçlar doğurabileceği düşünüldüğü için mevcut pakette yer almadığı ve bir sonraki pakette kazançlar üzerinden vergilendirilmesine çalışıldığı belirtildi.

Son aylarda kaynak girişinin güçlü bir şekilde arttığını, rezerv yeterliliği bakımından IMF kriterine yaklaşıldığını belirtti ve Swap hariç net rezervin 12 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Geçen yılın Mayıs ayında 57 milyar dolar olan cari açığın, bu yılın Mayıs ayında 26 milyar dolara inmesini beklediklerini ve “Muhalefetin popülist iteklemesiyle seçim sürecinde hayata geçirilmiş.” EYT’nin yıllık maliyetinin 724 milyar TL olduğunu, bütçe açığının milli gelire oranını %3’ün altına çekmeyi hedeflediklerini belirtti. %42’nin altına düşmesini beklediklerini söyledi. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2024 yılı sonu için enflasyon hedefi %33 olarak belirlenmişken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun yıl sonunda %42’nin altına inmesini beklediklerini vurguladı.

Dr.Artunç Kocabalkan, Doç.Dr.Gökhan Özışıl ve Temel Okaygün ile Mehmet Şimşek’in açıklamalarını derinlemesine değerlendirdiğimiz yayını izlemek için:

Tankut Taner Çelil de dünkü düşüşün ardında yaşananları, kapanış öncesi canlı yayınımızda anlattı:

Kabinede Değişiklik

Kayseri’deki Olaylarla İlgili Soruşturma

TÜRK-İŞ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

TÜRK-İŞ’in aylık yayınladığı Açlık ve Yoksulluk Raporu‘nda ise mutfak enflasyonu aylık %0,05, on iki aylık %82,96 yıllık ortalama %82,02 olarak hesaplandı.

İTO araştırmasıyla karşılaştırıldığında TÜRK-İŞ raporunda gıda enflasyonu yıllıkta biraz daha yüksek seyretse de aylıkta bu kadar fark olması dikkat çekici.

Acaba TÜRK-İŞ raporunda baz alınan Ankaralı ailenin harcamaları ile İTO araştırmasında baz alınan İstanbul gıda fiyatları, ay içinde bu kadar farklı artış göstermiş olabilir mi? Yazının devamını okumak için tıklayın.



Asgari Ücret, Açlık Sınırının Altında

Hisse Satan (😈) Yabancı Tahvile Geliyor Mu ?

Yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasında net satıcı konumunda olmalarının başlıca nedenleri olarak enflasyon muhasebesi, şirket bilançolarındaki zayıflık ve Türkiye’ye uzun vadeli bakma isteksizliği gösteriliyor. Mevcut güven ortamı yabancı yatırımcının, tahvil gibi daha kısa vadeli enstrümanlara yönelmesine yol açtı. Son 6 haftada yabancı yatırımcılar, hisse senedinden 1,93 milyar dolarlık satış yaparken, aynı dönemde 4,4 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar, swap ve TLREF gibi kısa vadeli TL varlıklarına yatırım yaparak, Türkiye’nin mevcut piyasa koşullarında uzun vadeli bir yatırım perspektifi benimsemekten kaçındı.

Citi’den TL’de Uzun Pozisyon Tavsiyesi

Citigroup stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikası ve cesaret verici ekonomik temelleri sebebiyle dolara karşı Türk Lirası’nda (TL) uzun pozisyon önerisinde bulundu. Citi, 6 aylık forward kontratları kullanarak TL’de dolara karşı uzun pozisyon almayı tavsiye etti. Yazının devamını okumak için tıklayın.

Fransa’da neler oluyor?

Önemli Olan İşlevi: Elektriğe %38 Zam

Alaattin Aktaş’ın Ekonomim gazetesine yazdığı yazıda, elektriğe yapılan %38’lik zammın TÜFE’ye doğrudan 0,53 puanlık bir etki yapacağını belirtiyor, ekonomik ve psikolojik etkilerinin daha geniş çapta olacağı vurgulanıyor. Bu zam, enflasyon muhasebesi ve şirket bilançolarındaki zayıflık nedeniyle zaten zor durumda olan piyasaları daha da olumsuz etkileyebilir. Yüksek enflasyon dönemlerinde yapılan kamu kaynaklı zamların istismar edilmesi, fiyatlama davranışlarının bozulmasına neden oluyor. Ekonomi yönetiminin fiyatlama davranışlarının düzeldiği yönündeki kanısına rağmen, gerçek piyasa koşulları bunun tersini gösteriyor. Elektrik zammı, üretim maliyetlerindeki artışa dayandırılsa da, zamanlaması ve yüksek oranı nedeniyle kamuoyunda büyük tepki çekiyor ve bu zam unutulmayacak gibi görünüyor.

https://twitter.com/tnkttc/status/1807396156034490523

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz